luni, 29 martie 2010

Ochii tai exprima sanatatea ta - afla cum





Iridologie

Iridologia este stiinta diagnosticarii unor afectiuni, predispozitii, modificari de functii si structura ale unor organe sau tesuturi, pe baza studiului atent al culorii, semnelor , structurilor si modificarilor irisului uman.

Iridologia este o metoda de observare care consta in examinarea irisului pacientului si in notarea semnelor pentru a se ajunge la un diagnostic medical imediat, fiind totodata o metoda indispensabila pentru cei care incearca sa intocmeasca o anamneza corecta si sa trateze organismul bolnav.

Irisul poate fi considerat proiectia externa a creierului, astfel ca, irisul devine un ecran al sistemului nervos, dandu-ne informatii concrete despre starea functionala a intregului organism. Diagnosticarea dupa iris permite confirmarea rapida a starii de sanatate a pacientului si alegerea corecta a terapiei potrivite.

Iridologia este stiinta care analizeaza toate modificarile care apar in iris, modificari care sunt generate de afectiuni ale corpului uman in ansamblu. Irisul reprezinta o proiectie holografica a intregului organism si fiecare organ are pe harta irisului o anumita localizare.

Desi, la prima vedere iridologia pare o stiinta noua, realitatea este cu totul alta, iridologia fiind o metoda de diagnosticare veche, inca de pe vremea lui Tutankamon.
Primele marturii provin de la medicul sau, El Ask, acesta dandu-ne informatii valoroase, ca medic si iridodiagnostician, pe doua papirusuri de 50 de metri fiecare, care se afla in deplina siguranta in arhivele Vaticanului.
In aparitia si dezvoltarea iridologiei se disting doua etape:
- iridologia antica
- iridologia moderna

Iridologia antica

Numeroase descoperiri istorice ne dovedesc ca iridologia a fost folosita din cele mai vechi timpuri in Egiptul antic. In muzeul din Cairo exista pietre rupestre in care apar insemnari ale irisului si zone marcate ale acestuia. Tot aici, apar insemnari referitoare la modificarea coloritului ochiului.

Astfel, cititul bolilor in ochi le-a fost cunoscut caldeenilor din Babilon. In medicina greaca, iridologia este definita ca „stiinta ezoterica“, aceasta fiind mai departe impartasita de medicii – preoti discipolilor care primisera initierea.




In Vechiul Testament ni se confirma ca „arta cititului in ochi“ era cunoscuta.„ …….un om firav si cu spinare incovoiata, sau cu o pata in ochi, nu se va apropia de altar pentru a oferi jertfe eternului, pentru ca are un defect fizic“.

Chiar si Paracelsus a fost fascinat de iridologie astfel ca, in secolul XIV – lea, a evocat principiul de baza al iridologiei: „Ganditi-va la ochi, cu cata arta este construit si cu cata finete corpul si-a imprimat anatomia in imaginea sa ……''

Iridologia moderna

Iridologia moderna se dezvolta spre sfarsitul secolului XIX – lea prin intermediul a doua personalitati:
- medicul si homeopatul Ignaz von Peczely (1826 – 1919)
- preotul Niels Liljequist (1851 – 1926)

Ignaz von Peczely s-a nascut in ianuarie 1826 in Ungaria, intr-o localitate de langa Budapesta.

La varsta de 11 ani salveaza o bufnita prinsa intre crengi in gradina sa si din greseala ii fractureaza piciorul.
Atunci si-a propus sa-si indrepte greseala, tratand piciorul bufnitei pana cand s-a vindecat. Astfel el a observat in partea inferioara a ochiului bufnitei un semn intunecat care, pe masura ce timpul trecea, se deschidea la culoare, devenind tot mai sters.

Aceasta observatie l-a surprins atat de mult incat a generat punctul de plecare al cercetarii sale in domeniul iridologiei.
Intamplarea nu a facut decat sa ii confime ca acea pata, acum deschisa la culoare, era semnul unei fracturi avute si intre timp vindecate.

Dupa bacalaureat participa la revolutia ungara si este inchis. Dupa eliberare el este nevoit sa-si ingrijeasca mama grav bolnava, reusind s-o salveze prin intermediul homeopatiei, ceea ce a atras atentia multor persoane, care i-au solicitat sfatul.
Imbinand iridologia cu homeopatia, face progrese remarcabile, ceea ce i-a atras invidia unor medici din colegiul alopat, fiind acuzat de un medic renumit de sarlatanie. Acesta a incercat sa-i distruga imaginea publica, dar, o singura intalnire cu tanarul Peczely l-a facut sa-si schimbe parerea.

In decursul intalnirii, Peczely, printr-o simpla observare a ochiului, i-a enumerat afectiunile si bolile pe care le depistase.

Dupa aceasta experienta, Peczely, in varsta de 36 de ani, se inscrie la Facultatea de medicina din Viena, dandu-si seama ca o pregatire medicala ii era indispensabila pentru aprofundarea cercetarilor sale.

In anul 1886, medicul Peczely, publica intr-o revista homeopata lunara, prima sa lucrare de iridologie in cuprinsul careia a stabilit in iris o localizare a organelor interne si a descoperit o topografie a irisului.

In anul 1911 se stinge din viata medicul Peczely, parintele iridologiei moderne, cel care a reusit sa raspandeasca in lume stiinta iridologiei.

In timp ce in Ungaria medicul Peczely elabora teoriile sale privind iridologia, in Suedia traia Niels Liljequist, care inca de la varsta de 8 ani s-a dedicat cercetarii ochilor.

In 1864 acesta isi fractureaza doua coaste si observa ca alterarile fizice duc la modificari ale irisului.

La varsta de 14 ani, datorita administrarii unui vaccin i s-a inrautatit brusc starea de sanatate si suferea des de scrofuloza, gripa, malarie si reumatism, ceea ce a necesitat o perioada intensiva de tratament, fiindu-i administrata chinina.

Astfel, el a observat ca irisul ochilor sai si-a modificat treptat culoarea.



Cam in aceeasi perioada de timp se remarca urmatoarele personalitati in iridologie:


Diagnosticarea dupa iris ne da indicatii privind constitutia (factorii genetici si evolutia lor), dispozitia (predispozitia spre anumite boli) si diateza (reactia la tratament) pacientului.

Tipuri constitutionale

In iridologie se disting urmatoarele tipuri constitutionale:

- constitutia limfatica

- constitutia hematogena

- constitutia combinata sau mixta

Constitutia limfatica este reprezentata de ochii albastri - limpezi, medii, inchisi la culoare pana la gri, adeseori avand conturul evidentiat, ceea ce le da o culoare mai deschisa. In mod normal, la nastere, irisul este albastru dar, ulterior, in primii ani de viata, aparitia pigmentului duce la disparitia culorii albastre si aparitia culorii definitive.

Bineinteles ca folosirea vaccinurilor, a antibioticelor si a diverselor substante toxice determina pigmentarea irisului si duce la inrautatirea starii de sanatate a copiilor, ducand la slabirea sistemului imunitar prin invadarea organismului cu metale grele care determina aparitia alergiilor.

i21

Caracteristicile constitutiei limfatice sunt:
- o permanenta hiperiritabilitate a sistemului limfatic care cauzeaza alergii;
- predilectie catre boli cataralice (inflamatie acuta sau cronica a mucoasei unui organ adesea insotita de secretie abundenta) in copilarie;
- sistemul limfatic reactioneaza simpaticoton (stare de dezechilibru a functiunii sistemului nervos vegetativ cauzata de exagerarea activitatii sistemului nervos simpatic);
- predilectie catre boli reumatice degenerative;
- functiile de eliminare ale rinichilor si pielii trebuiesc intensificate;
- predilectie spre dermatite, psoriazis si eczeme;
- insuficienta circulatorie cu senzatie de oboseala;
- anemie, trombocite si lipide scazute, colesterol scazut.

Constitutia hematogena este reprezentata de persoane cu irisuri de culoare cafenie, cu conturul intens pigmentat. De fapt, este vorba de o structura catifelata care este acoperita de pigmenti de melanocite (care duc la pigmentare datorita acumularii difuze de melanina). Acesti pigmenti au rolul protector de a apara retina si cavitatea posterioara a ochiului la persoanele care traiesc de mai multe generatii in zone caniculare.

i31

Caracteristicile constitutiei hematogene sunt:
- probleme ale sangelui si circulatiei acestuia;
- stagnarea sangelui in vene datorita hipervascozitatii;
- stress si nervozitate;
- insuficienta metabolica a ficatului, a vezicii si pancreasului;
- tulburari gastrointestinale;
- deficienta in asimilarea mineralelor esentiale ca: iod, cupru, fier, arsenic;
- tulburari glandulare exocrine si endocrine;
- ateroscleroza si depunerea de calculi biliari;
- tumori;
- depresii si tulburari de comportament.

Constitutia mixta, combinata sau biliara este reprezentata de irisul mixt, care este rodul incrucisarii dintre un parinte cu iris albastru (limfatic) si unul cu iris de culoare inchisa (hematogen). La irisul combinat se pot observa zone care nu sunt suficient pigmentate, ceea ce arata ca acele organe au o slabiciune ereditara. Astfel, irisul mixt (verde) este de fapt irisul albastru sau gri peste care se suprapune un strat galben sau maron deschis, ceea ce duce la pigmentarea acestuia.

i41

Caracteristicile constitutiei mixte :

- probleme hepatice si la nivelul parenchimului hepatic;
- probleme ale vezicii biliare, in mod deosebit colecistele;
- dischinezii biliare;
- insuficienta digestiva;
- tulburari ale sistemului endocrin.

Avantajele iridologiei :
- este o metoda de diagnostic neconventionala practicata de medici si naturopati din intreaga lume;
- propune o metoda alternativa de diagnostic, rapida si eficienta;
- arata predispozitiile genetice;
- tehnica valoroasa pentru diagnosticarea preventiva si orientarea catre diverse tipuri de terapii;
- se diagnosticheaza disfunctiile si astfel se pot preveni foarte multe afectiuni;
- se analizeaza modificarile de textura si de culoare ale irisului;
- permite stabilirea unui tratament personalizat in functie de cauza bolii, adica permite aplicarea principiului ca trebuie tratat bolnavul si nu boala, astfel incat pe langa recomandarea unor remedii se fac deasemenea indicatii privind modul de viata si regimul alimentar necesar;
- stabileste cauzele care au condus la aparitia unei anumite boli.

sursa: http://www.phyto-sapiens.ro/index.php/iridologie

Simona Bostan
Passau, 25.11.2008

Cine spune ca floarea trebuie sa fie rosie si tulpina verde?


Într-o zi un baietel s-a dus la scoala.

Baietelul era mic, iar scoala era mare.

Dar când baietelul a vazut ca intrarea în clasa lui se facea printr-o usa direct din curte a fost foarte fericit… iar scoala nu i s-a mai parut atât de mare ca la început.

Într-o dimineata când baietelul se afla în clasa, profesoara le-a spus copiilor:

“- Astazi o sa facem un desen”.

“- Grozav”, si-a spus baietelul, caci îi placea foarte mult sa deseneze. Stia sa deseneze o multime de lucruri: lei si tigri, pui si vaci, trenulete si vapoare. Si si-a scos cutiuta cu creioane colorate si a început sa deseneze…

Dar profesoara a zis

“- Asteptati!, nu începeti înca!”.

Si a asteptat pâna când i s-a parut ca toti copiii sunt pregatiti.

“- Acum o sa desenam o floare”, a zis profesoara.

“- Grozav” s-a gândit baietelul, caci îi placea sa deseneze flori. Si a început sa deseneze flori frumoase, si le-a colorat în roz, portocaliu, albastru.

Dar profesoara le-a zis copiilor:

“- Asteptati, va voi arata eu cum sa colorati”.

Si a desenat o floare rosie cu o tulpina verde.

“- Acum puteti începe!”, a zis profesoara.

Baietelul a privit floarea profesoarei, apoi s-a uitat la floarea sa. A lui era mai frumoasa decât a profesoarei; dar n-a spus nimic. A întors doar pagina si a desenat o floare ca cea a profesoarei… Era rosie, cu o tulpina verde.

Într-o alta zi, când baietelul intrase în clasa prin usa din curte profesoara le-a spus copiilor:

„- Astazi o sa facem ceva din argila”.

„- Grozav”, si-a spus baietelul, caci îi placea sa lucreze cu argila. Stia sa faca tot felul de lucruri din argila: Serpi si oameni de zapada, elefanti si camioane. Dar a asteptat pâna ce toti copiii au fost gata.

„- Acum o sa facem o farfurie”, a zis profesoara.

„Grozav”, s-a gândit baietelul caci îi placea sa faca farfurii de toate formele si marimile. Si a început sa faca farfurii de toate formele si marimile.

Dar profesoara le-a spus copiilor:

„- Asteptati, va arat eu cum se face!”.

Si le-a aratat cum sa faca o farfurie adânca.

„- Acum puteti începe!”, a zis profesoara.

Baietelul s-a uitat la farfuria profesoarei si apoi la ale sale. Îi placeau mai mult farfuriile lui, decât farfuria adânca a profesoarei. Dar n-a spus nici un cuvânt. Si-a transformat farfuriile lui într-o bila mare de argila din care a facut o farfurie adânca si mare ca cea facuta de profesoara.

Si foarte curând baietelul a învatat sa astepte si sa priveasca si sa faca lucruri ca cele facute de profesoara, si foarte curând n-a mai facut nimic de unul singur.

Si s-a întâmplat într-o zi ca baietelul si familia lui s-au mutat într-o alta casa, într-un alt oras.

Si baietelul a trebuit sa mearga la scoala. Scoala cea noua era si mai mare si nu mai avea nici o usa prin care sa intre direct din curte în clasa lui. Trebuia sa urce niste trepte înalte si sa mearga de-a lungul unui coridor lung p âna ajungea în clasa lui.

În prima zi de scoala profesoara le-a zis copiilor:

„- Astazi o sa facem un desen!”.

„- Grozav”, a zis baietelul, si a asteptat sa-i spuna profesoara ce sa faca… Dar ea n-a zis nimic. S-a plimbat prin clasa. Când a ajuns lânga baietel i-a spus:

„- Tu nu vrei sa desenezi?”.

„- Ba da!”, a zis baietelul.

„- Ce desen facem?”.

„- Nu stiu pâna nu-l faci” a zis profesoara.

„- Cum sa-l fac?” zise baietelul

„- Cum îsi place tie!” raspunse ea

„- Sa-l colorez cum vreau eu?” a mai întrebat baietelul

„- Cum vrei tu!”, a fost raspunsul ei.

„- Daca toti ati face acelasi desen , si l-ati colora la fel cum sa stiu eu cine l-a facut?”

„- Nu stiu!” zise baietelul

Si a început sa deseneze o floare rosie cu o tulpina verde…

Morala:

Creativitatea umana este un dar nepretuit. Iti aduci aminte de usurinta cu care puteai sa iti imaginezi jocuri cand erai copil, sau sa vezi in jucaria de carpe cea mai frumoasa papusa din lume?

Einstein spunea ca ” Mintea intuitiva este un dar sacru iar mintea rationala este servitorul ei de incredere. Am creat o societate care onoreaza servitorul si a uitat darul. ”

Cine spune ca floarea trebuie sa aiba petale rosii si frunze verzi? Puterea de a fi creativi este ceea ce ne defineste ca oameni, iar atunci cand vom fi inlantuiti in proceduri de lucru… nu ne vom diferentia prea mult de masinile care le-am construit.


sursa:http://www.povesticutalc.ro/povesti-Floarea-rosie.html

Armonie intre CORP- MINTE- SUFLET

Cateva idei ale unei filosofii de viata SANATOASE:


• Suntem 100% responsabili pentru toate experientele noastre;

• Fiecare gand pe care il gandim creaza viitorul nostru;

Puterea este intotdeauna in momentul prezent;

• Cand ne iubim cu adevarat pe noi insine totul in viata noastra merge bine;

• Daca vrem sa fim sanatosi trebuie sa ne eliberam de trecut si sa iertam pe toata lumea;

Resentimentul, criticismul, sentimentul de vinovatie si de frica sunt cele care cauzeaza cele mai multe probleme de sanatate;

• Pentru a fi sanatos si armonios trebuie sa abordezi fiinta umana total, pe toate cele trei planuri: trup, minte si suflet;

• Noi cream fiecare boala in corpul nostru deoarece corpul este oglinda gandurilor si crezurilor noastre interioare. Daca vrem sa-l ascultam, corpul nostru ne vorbeste mereu. Fiecare celula din corpul nostru raspunde fiecarui gand pe care il avem si fiecarei vorbe pe care o rostim.

http://www.bodymindspirit.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=108&Itemid=15

Regula celor 3 opturi

Nu uitaţi de regula celor trei opturi!


La întrebarea ce înseamnă a avea un stil de viaţă sănătos, domnul academician Ovidiu Bojor răspunde prin exemple concrete: „În primul rând, trebuie să respectăm legile naturii, nu să le schimbăm.

Sintetic, este vorba despre respectarea celor trei opturi: opt ore de muncă activă, opt ore de odihnă tot activă şi opt ore de somn.


Primul opt înseamnă, indiferent de activitate, fizică sau intelectuală, concentarea maximă în ceea ce facem, cu mici pauze de relaxare, de cinci minute, indiferent dacă suntem la masa de lucru, în faţa computerului sau pe şantier.


Al doilea opt, odihna activă, nu înseamnă să stăm cu ochii în tavan sau în faţa televizorului, ci să facem ceea ce ne place cel mai mult: plimbări pe jos, cu bicicleta sau pe role, înot, gimnastică aerobică, dans, concerte, teatre, inclusiv treburi gospodăreşti.


Al treilea opt, somnul, trebuie reglat după ceasul biologic al fiecăruia şi corectat după fusul orar atunci când ne deplasăm pe distanţe lungi. Aceasta se realizează cu ajutorul biomelatoninei. Tot aici se încadrează evitarea stresului, evitarea poluării exogene şi mai ales a celei endogene, ce se referă la alimentaţie”.

Şapte paşi pentru o alimentaţie chibzuită


Vom prezenta regulile pe care domnul Ovidiu Bojor le consideră de bază într-o alimentaţie echilibrată şi care fac parte din întregul stil de viaţă sănătos pe care trebuie să-l adoptăm:


1. Alimentaţia să fie cât mai naturală şi mai puţin prelucrată culinar şi industrial;

2. Să nu uităm că în decursul evoluţiei noastre nu am fost şi nu suntem nici carnivori, nici ierbivori, ci omnivori. Cele trei grupe de bază - glucidele, proteinele şi grăsimile - trebuie procurate atât din regnul vegetal, cât şi din cel animal, într-o proporţie bine echilibrată. Copilul, adolescentul până la 18 ani trebuie să consume proteine şi grăsimi animale pentru a se dezvolta fizic şi psihic. Voi da un exemplu: sunt anumite secte ce recomandă un regim pur vegetarian, începând de la înţărcarea copilului şi până la sfârşitul vieţii. S-a constatat că acest mod de alimentaţie în perioada de creştere are ca rezultat copii sau tineri retardaţi mental, intelectual, psihic;

3. Foarte mulţi nu ştiu să mănânce, înfulecă! Este necesar ca primul contact cu alimentul să fie cel vizual, apoi cel gustativ şi în final cel digestiv.

Trebuie mestecat cel puţin de zece ori fiecare aliment, deoarece prima digestie se întâmplă în cavitatea bucală. Am observat că persoanele predispuse la obezitate îngurgitează rapid alimentele, având tot timpul cavitatea bucală plină înainte de a înghiţi. Aceasta se numeşte lăcomie;

4. Sunt recomandabile patru-cinci mese moderate pe zi în loc de una-două săţioase, dintre care cea mai consistentă seara târziu. Micul dejun şi masa a doua trebuie să fie cele principale, iar următoarele, din ce în ce mai uşoare. Voi da exemplul alpiniştilor, care se trezesc devreme, pe la ora 5:00, mănâncă bine, consistent, apoi încep urcuşul, ce presupune un efort fizic considerabil. După o scurtă odihnă, la umbră, mănâncă prânzul la ora 12:00. Accentuez, după o scurtă odihnă, care înainte era o scurtă rugăciune, adică reculegere înainte de masă, nu ca acum, cu ochii în televizor, acasă, sau în zgomotul strident al difuzoarelor date la maximum în restaurantele româneşti;

5. Este greşit şi obiceiul de a bea apă sau sucuri comerciale înainte sau în timpul mesei, deoarece acestea diluează sucurile gastrice atât de necesare unei bune digestii. Înainte de masă, cei care nu suferă de hiperaciditate pot să bea 50 ml de băutură amară din plante, slab alcoolică;

6. Tot înainte de mesele principale se recomandă în alimentaţia mediteraneană, în special în cea franceză, la început o salată de legume crude, apoi felul doi sau trei, iar la sfârşit, după câteva minute, fructele. În felul acesta, leucocitele rămân la un nivel normal;

7. Preventiv sau curativ, în afecţiunile cardiovasculare, diabet, în bolile canceroase, regimul alimentar individualizat trebuie să fie prescris de medicul nutriţionist şi nu din auzite de la vecini, prieteni sau diletanţi în acest domeniu.

„Alimentul să vă fie medicament, medicamentul să vă fie aliment!” (Hipocrate)


ovidiu.bojor@yahoo.com


sursa: http://www.taifasuri.ro/home/sanatate/2123-academician-ovidiu-bojor-legile-naturii-trebuie-respectate-nu-schimbate.html

marți, 23 martie 2010

Esti special.. stii de ce?



Esti special (Pancinello), de Max Lucado

Locuitorii din Wemmik, eroii povestirii noastre, erau niste omuleti mici, din lemn, ciopliti toti de un tamplar pe nume Eli. Acesta isi avea atelierul pe un deal, de la a carui inaltime se vedea intreg satul.

Fiecare omulet era altfel. Unii aveau nasul mare, altii aveau ochii mari. Unii erau inalti, altii erau scunzi. Unii purtau palarie, altii purtau costum. Insa doua lucruri le erau comune: toti erau facuti de acelasi tamplar si traiau in acelasi sat.

De dimineata pana seara, zi de zi, omuletii faceau un singur lucru: lipeau etichete unul pe celalalt. Fiecare omulet avea o cutie plina cu stelute aurii si o cutie plina cu bulinute negre. Cat era ziua de lunga ii vedeai pe strazile satului lipind stelute sau buline unul pe celalalt.


Omuletii draguti, din lemn lustruit si frumos vopsiti intotdeauna primeau stelute, dar aceia din lemn necizelat, cu vopseaua sarita, nu primeau decat buline.

Tot stelute primeau si cei talentati unii; puteau ridica greutati deasupra capului, altii puteau sarii peste cutii inalte. Mai erau unii care stiau cuvinte dificile, iar altii care cantau cantece frumoase. Acestora toata lumea le dadea stelute aurii. Asa se face ca unii omuleti aveau trupul plin de stelute… Ori de cate ori primeau cate o steluta se simteau atat de bine incat isi doreau sa mai faca ceva ca sa poata primi inca una.



Altii insa nu stiau sa faca prea multe lucruri si aveau parte doar de buline. Pancinello era unul dintre acestia din urma.

Tot timpul incerca sa sara cat mai sus, ca altii dar intotdeauna cadea la pamant. Iar cand ceilalti il vedeau jos se adunau buluc in jurul lui si lipeau buline pe el. De multe ori se mai si zgaria in cadere, lucru pentru care mai primea buline negre. Iar dupa aceea cand incerca sa le explice omuletilor de ce cazuse mereu spunea cate o neghiobie si toti se ingramadeau sa lipeasca si mai multe buline pe el.

Dupa un timp avea atat de multe incat nu mai vroia sa iasa pe strada, se temea ca va face iar ceva anapoda: cine stie, o sa-si uite palaria sau o sa calce intr-o balta… si imediat o sa primeasca bulinute!!!

Adevarul este ca avea atat de multe buline incat ceilalti omuleti veneau si ii lipeau altele fara nici un motiv.

- Merita multimea asta de buline negre, isi spuneau omuletii unii altora.
- Este clar ca nu e bun de nimic!

Dupa un timp Pancinello a ajuns sa creada ce se spunea despre el: „Asa este, nu sunt bun de nimic!”, isi spunea el.

In rarele dati cand iesea din casa statea cu cei care erau ca el, cu multe buline. Cu ei se simtea mai in largul lui.

Intr-o zi, se intalni cu un omulet total diferit de ceilalti: nu avea nici stelute, nici buline. Era din lemn si atat. Era o fata pe nume Lucia.

Sa nu credeti ca oamenii nu incercau sa lipeasca etichete si pe ea! Incercau numai ca nu ramaneau lipite ci cadeau. Fiindca nu avea nici o bulina unii o admirau atat de mult incat se grabeau sa-i lipeasca o steluta. Dar nici una nu statea lipita. Altii insa o priveau cu dispret fiindca nu avea nici o stea si atunci vroiau sa ii lipeasca o bulina dar si aceasta cadea imediat.

- Ca ea vreau sa fiu!, ii trecu prim minte lui Pancinello. Nu mai vreau sa primesc etichete de la ceilalti!

Asa ca o intreba pe Lucia cum se face ca ea nu are nici o eticheta.

- Nu este mare lucru, ii raspunse ea. In fiecare zi ma duc sa il vad pe Eli.
- Pe Eli?
- Da, pe Eli, tamplarul, imi place sa stau cu el in atelier.
- Dar de ce?
- Ce ar fi sa descoperi singur? Du-te la el sus pe deal! Si cu aceste cuvinte, Lucia se intoarse si pleca.
- Dar crezi ca-i va face placere sa ma vada?!?, striga el dupa ea.

Insa Lucia nu-l mai auzii. Asa ca Pancinello se intoarse acasa, se aseza la fereastra si incepu sa se uite cum alergau omuletii de colo-colo, lipindu-si etichetele unul pe celalalt.

- Dar nu este drept!, isi spuse el suparat. Si pe loc se hotari sa mearga le Eli.

Se indrepta spre deal si urca pe cararea stramta pana ce ajunse in varf. Cand intra in atelier, facu ochii mari de uimire. Toate obiectele erau URIASE. Scaunul era cat el de inalt. Ca sa vada ce se afla pe bancul de lucru trebui sa se ridice pe varfuri. Ciocanul era lung cat bratul lui! Inghiti in sec si isi zise:

- Eu aici nu raman!, si se indrepta spre iesire. Dar chiar atunci isi auzi numele:
- Pancinello, tu esti?, se auzi un glas patrunzator. Cat ma bucur sa te vad, Pancinello! Vino mai aproape, vreau sa te vad mai bine!

Pancinello se intoarse incet si il privi pe mesterul tamplar, un barbat inalt, cu o barba stufoasa.

- Stii cum ma cheama?, il intreba Pancinello.
- Bineinteles ca stiu, doar eu te-am creat! Eli se pleca, il ridica de jos si il aseza langa el pe banca. Hmm… Se pare ca ai adunat ceva etichete…
- Nu am vrut, Eli! Am incercat din rasputeri sa fiu bun!
- Pancinello, copilul meu, in fata mea nu este nevoie sa te aperi! Mie nu-mi pasa ce spun ceilalti despre tine!
- Chiar nu-ti pasa?
- Nu, si nici tie nu ar trebui sa-ti pese! Cine sunt ei – sa imparta etichete bune sau rele? Si ei sunt tot omuleti de lemn ca tine. Nu conteaza ce gandesc ei, Pancinello. Conteaza doar ceea ce gandesc eu, Iar eu cred ca esti o persoana tare deosebita!

Pancinello incepu sa rada:

- Eu, deosebit? De ce as fi deosebit? Nu pot sa merg repede, nu pot sa sar, vopseaua mi se duce. De ce as insemna ceva pentru tine?

Eli se uita la Pancinello, isi puse mana pe umarul lui micut si spuse incet:

- Fiindca esti al meu, de aceea insemni foarte mult pentru mine!

Nimeni… niciodata… nu-l mai privise astfel pe Pancinello… si in plus, cel care-l privea astfel era chiar creatorul lui! Nici nu mai avea cuvinte…

- In fiecare zi am sperat ca vei veni la mine, continua apoi Eli.
- Am venit fiindca m-am intalnit cu cineva care nu avea nici un fel de etichete, raspunse Pancinello.
- Stiu, mi-a povestit despre tine.
- De ea de ce nu se prind etichetele?
- Fiindca a hotarat ca este mai important ce gandesc eu despre ea, decat ce gandesc altii. Etichetele se lipesc de tine doar daca le lasi!
- Cum adica?
- Etichetele se lipesc doar daca le consideri importante. Dar cu cat te increzi mai mult in dragostea mea, cu atat mai putin iti pasa de etichetele pe care ti le pun ceilalti oameni. Intelegi?
- Pai, nu prea…
- Vei intelege cu timpul. Acum esti inca plin de buline negre. Deocamdata iti va fi de ajuns sa vii la mine in fiecare zi, iar eu iti voi aduce aminte cat de important esti pentru mine.

Eli il puse jos pe Pancinello. In timp ce acesta se indrepta spre usa, Eli ii spuse:

- Nu uita, esti o persoana deosebita fiindca eu te-am creat! Iar eu nu gresesc niciodata!

Pancinello nu se opri din mers, dar gandi: “Cred ca Eli chiar vorbeste serios. Poate are dreptate!”

Si chiar in clipa aceea cazu de pe el o bulina…

de Max Lucado
www.maxlucado.com

http://www.damaideparte.ro/index.php/esti-special-pancinello-de-max-lucado/747/2/

Lucruri pe care orice femeie "este important sa le stie"

DIN EXPERIENTA UNEI OCTOGENARE:

O FEMEIE TREBUIE SA AIBA
Suficienti bani in contul ei ca sa se poata muta sau
inchiria o locuinta, chiar daca ea nu vrea niciodata
asta.....sau nu este nevoita sa faca asta



O FEMEIE TREBUIE SA AIBA
ceva pentru imbracat care sa fie perfect pentru servici sau
pentru o intalnire cu cineva "visat" si care
trebuie sa fie gata intr-o ora


O FEMEIE TREBUIE SA AIBA
o tinerete pe care sa o lase multumita in urma


O FEMEIE TREBUIE SA AIBA
un trecut suficient de "suculent", pe care il va
putea povesti cind va fi batrina


O FEMEIE TREBUIE SA AIBA
un set de surubelnite, o masina de gaurit si un sutien
negru de dantela....



O FEMEIE TREBUIE SA AIBA
o prietena/prieten care sa o faca intotdeauna sa
rida.......si una care sa o lase sa plinga


O FEMEIE TREBUIE SA AIBA
o piesa de mobila buna care sa nu
fi fost proprietatea nimanui din familia ei.


O FEMEIE TREBUIE SA AIBA
8 farfurii care sa se asorteze, pahare cu picior pentru vin
si o reteta de mincare care ii va face pe musafiri sa se
simta onorati



O FEMEIE TREBUIE SA AIBA
sentimentul de control asupra destinului ei

O FEMEIE TREBUIE SA STIE
Cum sa "cada" in iubire fara sa se piarda.


FIECARE FEMEIE TREBUIE SA STIE
Cum sa paraseasca un servici, sa intrerupa o dragoste
si sa se confrunte cu o prietena, fara sa intrerupa
prietenia.



FIECARE FEMEIE TREBUIE SA STIE
cind poate sa insiste mai tare........si cind trebuie sa
plece.




FIECARE FEMEIE TREBUIE SA STIE
ca nu poate schimba lungimea picioarelor, latimea
soldurilor sau natura parintilor sai.


FIECARE FEMEIE TREBUIE SA STIE
Ca, poate nu a fost perfecta copilaria ei, dar ca s-a
terminat...



FIECARE FEMEIE TREBUIE SA STIE
ce trebuie sa faca, sau sa nu faca, pentru a fi iubita mai
mult...


FIECARE FEMEIE TREBUIE SA STIE
Cum sa traiasca singura.......chiar daca ei nu-i place
asta...


FIECARE FEMEIE TREBUIE SA STIE
Pe cine sa creada, pe cine sa nu creada, si de ce ea
nu trebuie sa ia asta ca pe o ofensa personala.



FIECARE FEMEIE TREBUIE SA STIE
Ce poate sau ce nu poate indeplini intr-o zi, intr-o
luna......si intr-un an.

luni, 22 martie 2010

Spune-mi ce dai ca sa-ti spun ce o sa primesti


Spune-mi ce dai ca sa-ti spun ce o sa primesti

Era odata un barbat care sedea la marginea unei oaze la intrarea unei cetati din Orientul Mijlociu. Un tanar se apropie intr-o buna zi si il intreba:
- Nu am mai fost niciodata pe aici. Cum sunt locuitorii acestei cetati?

Batranul ii raspunse printr-o intrebare:
- Cum erau locuitorii cetatii de unde vii?
- Egoisti si rai. De aceea ma bucur ca am putut pleca de acolo!
- Asa sunt si locuitorii acestei cetati, raspunse batranul.

Putin dupa aceea, un alt tanar se apropie de omul nostru si ii puse aceeasi intrebare:
- Abia am sosit in acest tinut. Cum sunt locuitorii acestei cetati?

Omul nostru raspunse cu aceeasi intrebare:
- Cum erau locuitorii cetatii de unde vii?
- Erau buni, marinimosi, primitori, cinstiti. Aveam multi prieteni acolo si cu greu i-am parasit.
- Asa sunt si locuitorii acestei cetati, raspunse batranul.

Un negutator care isi aducea pe acolo camilele la adapat auzise aceste convorbiri si pe cand cel de-al doilea tanar se indeparta, se intoarse spre batran si ii zise cu repros:
- Cum poti sa dai doua raspunsuri cu totul diferite la una si aceeasi intrebare pe care ti-o adreseaza doua persoane?

- Fiule, fiecare poarta lumea sa in propria-i inima. Acela care nu a gasit nimic bun in trecut nu va gasi nici aici nimic bun. Dimpotriva, acela care a avut si in alt oras prieteni va gasi si aici tovarasi credinciosi si de incredere. Pentru ca, vezi tu, oamenii nu sunt altceva decat ceea ce stim noi sa gasim in ei.
…………………………………………………………………………



Ratacind pe ici, pe colo, un caine urias ajunse intr-o odaie care avea pe toti peretii oglinzi imense.

Astfel se vazu dintr-odata inconjurat de caini. Se infurie, incepu sa scrasneasca din dinti si sa maraie. Fireste, si cainii din oglinda facura la fel, descoperindu-si coltii fiorosi.

Cainele nostru incepu sa se invarta vertiginos intr-o parte si in alta pentru a se apara de atacatori, dupa care - latrand cu furie - se arunca asupra unuia dintre presupusii sai adversari.

In urma puternicei izbituri in oglinda, cazu la pamant fara suflare si plin de sange.

Daca ar fi dat din coada prieteneste o singura data, toti cainii din oglinda ar fi raspuns in acelasi fel. Si intalnirea lor ar fi fost o sarbatoare!

…………………………………………………………………………

Un tata si fiul sau mergeau prin munti. Fiul s-a lovit de o stanca, si din cauza durerii a strigat:
- Aaaaahhhhh!
Surprins, auzi o voce repetand cuvintele sale:
- Aaaaahhhhh!

Curios, copilul striga:
- Cine e acolo?
Din nou, ecoul il aduse inapoi cuvintele:
- Cine e acolo?

Copilul isi intreba tatal:
- Ce se intampla?
- Sunetul care se aude se numeste “ecou”, el se aseamana mult cu VIATA, pentru ca si ea iti intoarce tot ceea ce faci si spui!

Viata noastra este o reflectare a propriilor noastre actiuni. Daca doresti mai multa iubire in jurul tau, creeaza mai multa iubire in jurul tau. Daca doresti fericire, daruieste fericire celor ce te inconjoara. Daca iti doresti o inima surazatoare, daruieste un suras in inima celor pe care ii intalnesti.

Fazele unei relatii de cuplu



x

Fazele unei relatii de cuplu

Fazele unei relatii de cuplu seamana foarte mult cu fazele dezvoltarii si maturizarii unui copil. Ca sa devina autonom, copilul are nevoie sa treaca prin mai multe stadii. Orice stadiu de dezvoltare presupune un castig si o pierdere. La fel, orice relatie pe care o avem trece prin diverse stadii.

1. Stadiul simbiotic-fuzional

Il regasim inainte de nastere si putin dupa nastere cand copilul si mama sunt inca un tot. La fel, faza de indragostire de o persoana la varsta adulta corespunde fazei fuzionale. Cei care “se indragostesc foarte des” fara a continua dupa dez-indragostire relatia si fara a trece intr-o alta faza, isi doresc sa revina mereu si mereu la stadiul de fuziune cu mama. In timpul vietii intrauterine nu exista Eu si Tu ci Eu sunt Tu si Tu sunt Eu. Aceasta este faza simbiotica, de nediferentiere intre persoane.

Prima faza a unei relatii deseori pentru multe persoane consta in “indragostire”. Indragostirea fulgeratoare, “dragostea la prima vedere” contine: atractie fizica, dorinta sexuala si acel ceva inefabil care deseori e verbalizat asa “parca il/o cunosc de mult timp…”. Asta nu arata decit ca persoana de care ne-am indragostit are trasaturi inconstient si foarte des asemenatoare cu o persoana importanta din viata noastra (parinte, bunic).

Sunt persoane care se indragostesc de mirosul alteia pentru ca le aminteste de copilarie… de mirosul unei persoane dragi din copilarie… Si astfel, indragostirea nu este decit o repetare a unei relatii cu o alta persoana… Cind ne indragostim nu vedem in fata noastra deseori persoana reala care este celalalt, ci ceea ce credem noi si visam ca e celalalt. Ne indragostim pe de o parte de ceva care ne aduce aminte de experientele trecute si de masca celuilalt… insa nu de el cum e cu adevarat.

Psihanalistii spun ca indragostirea de cineva se aseamana cu prima relatie din viata unui om, relatia cu mama de simbioza totala, cind mama si copilul sint un tot. Daca moare mama, moare si copilul. In faza de indragostire sint unii care spun “nu pot trai fara…”. De aceea indragostirea cuprinde ceva irational, pasional, obsesiv in ea. Cind esti obsedat de celalalt, asta nu inseamna dragoste ci boala.

De multe ori dupa faza de simbioza are loc prima criza a cuplului.

Multe persoane se simt atunci abandonate, deziluzionate de partenerii lor, neintelegand de cele mai multe ori ca urmatoarele faze conteaza cu adevarat intr-o relatie. Suntem intr-o comuniune nediferentiata cu persoana de care ne-am indragostit. La modul patologic unele persoane sunt in acest stadiu cand au o adictie (de substanta, de joc). Deseori dupa faza de simbioza unele cupluri se despart, nefiind capabile sa isi vada partenerul asa cum este si sa treaca la o alta faza a relatiei.

Destul de des la terapie vin cupluri aflate in faza simbiotica-dependenta care incep sa aiba probleme cind apare copilul pe lume. Deseori in aceste cupluri femeia se comporta foarte des ca “o mama” pentru sot si cind apare copilul pe lume, “iubita mama” nu mai are timp de “sotul-copil”… Sotul copil isi cauta astfel o alta mama si iubita pentru ca se simte abandonat.

O relatie in aceasta faza seamana cu bungee jumping.

Exista insa si relatii care incep mai realist, fara romantism si indragostire, as spune mai rational, relatie care in timp se transforma in dragoste. Atractia fizica este un ingredient necesar intr-o relatie, insa nu suficient pentru un cuplu. Un astfel de inceput al unei relatii poate avea uneori sorti de izbinda mai mari decit o relatie inceputa furtunos, pasional, deoarece persoanele vad in fata lor persoana reala, nu Partenerul Ideal… din capul lor…

2. Stadiul de dependenta

Copilul dupa nastere este total dependent de parintii lui. Parintele face totul pentru copil si este firesc in aceasta faza de dupa nastere pana la un an. Incet, incet, pe parcurs ce lunile trec, copilul castiga in autonomie, daca este incurajat de catre persoana care il ingrijeste.



Intalnesc multi copii care si la varsta de cinci ani sunt hraniti de parintii. Parintii unui astfel de copil, de obicei sunt foarte anxiosi si isi centreaza intreaga atentie pe acest aspect al vietii copilului. Evident ca pentru un copil de cinci ani, nu mancarea e importanta, ci joaca. El mananca daca simte ca ii e foame si daca este lasat “sa simta” ca ii e foame.

Avem exemple foarte clare de simbioza si dependenta (de diverse tipuri) cand mama doarme in pat cu copilul, cand parintii dorm in pat cu copilul, cand secretara este pe post de mama pentru sef (face si alte lucruri care nu sunt scrise in fisa postului: ii duce copilul la scoala, ii face cafeaua).

Persoanele adulte care raman constant in acest stadiu nu se intretin singure, material si afectiv, au mereu nevoie ca altcineva sa le poarte de grija. Faza de dependenta mai apare cind unul dintre parteneri este bolnav, insa aceea este o dependenta fireasca data de conditiile respective.

3. Stadiul contra-dependentei

Adolescentul se razvrateste si este rebel, insa are nevoie inca de sprijinul parintilor fiind ambivalent intre dependenta si independenta. Se razvrateste, insa tine cont de autoritate. Persoanele adulte care se afla des in acest stadiu pot fi mereu carcotase si critice fata de orice autoritate, insa fac exact “invers”.

Persoanele adulte aflate in stadiile de mai sus, cand trec printr-o situatie de pierdere, fac fata mult mai greu acelei situatii de pierdere, decat o persoana care se afla in stadiul independent. Partenerii care sint in aceasta faza deseori sunt in lupta de putere si fiecare incearca sa demostreze celuilalt ce “tare e el”. Daca unul vrea ceva, celalalt musai vrea alceva, insa nu negociaza ci se cearta continuu.

4. Stadiul independentei

In acest stadiu copilul este capabil sa faca lucruri de unul singur, sa se joace, sa construiasca, sa se ingrijeasca (dupa doi ani copilul capata din ce in ce mai multa autonomie). Ca adulti, putem sa functionam si singuri, chiar daca de multe ori nu ne place. Persoanele care aleg constant acest stadiu raman singure, temandu-se de adevarata intimitate. Sunt genul de persoane care spun “Nu am nevoie de nimeni sa imi satisfaca dorintele”.

In aceasta faza partenerii pot fi chiar indepartati afectiv unul de celalalt si exista riscul sa se ocupe mai mult de servici decit de viata relationala. Aceasta este faza in care unul sau ambii parteneri pot spune “dar oare de ce mi-o fi placut de….?”

5. Stadiul inter-dependentei – maturizarii (iubirea matura)

Copiii care se afla in acest stadiu se simt capabili si valorosi, pot sa isi rezolve singuri problemele si cand nu se descurca singuri cer ajutorul, fara a se simti mai putin capabili sau nevalorosi. In acest stadiu persoana adulta are capacitatea de a face lucrurile singura, se intretine singura, insa cere ajutor cand are nevoie in functie de situatie, adecvat, fara sa se simta dependenta de persoana care ii ofera ajutorul.

Putem fi interdependenti in cadrul unei relatii:

- negociind nevoile proprii, nevoile partenerului/partenerei
- sa ne acceptam limitele noastre si ale partenerului
- sa fim constienti de ceea ce avem de oferit si ceea ce ne ofera partenerul
- putem negocia rolurile in familie in asa fel incat sa fie flexibile: daca unul din parteneri ramane somer, va prelua treburile casnice din familie si celalalt se va ocupa de finante, ca apoi cand se reincadreaza in campul muncii sa renegocieze rolurile.

O relatie in aceasta faza are doi parteneri care stiu cine sint ei insisi, ce vor de la o relatie, ce valori, vise dorinte au, isi asuma responsabilitatea unei relatii si unei familii, se angajeaza ambii in si pentru relatie. O relatie in aceasta faza sigur nu da “senzatiile tari” ale indragostirii, ci e asezata, calma, profunda.
Fazele nu sint batute in cuie. Posibil exista sub-faze pentru fiecare dintre noi.


http://www.damaideparte.ro/index.php/fazele-unei-relatii-de-cuplu/782/

de Cristiana Alexandra Levitchi
Psihoterapeut
www.sensart.ro
http://cristianaalexandralevitchi.wordpress.com

Ce inseamna un INVINGATOR?

Biblia invingatorului

Cand invingatorul comite o greseala, spune: ”Am gresit!“ si invata lectia.
Cand invinsul comite o greseala, spune: “Nu e vina mea!” si arunca vina pe altii.

Un invingator stie ca adversitatea este cel mai bun invatator.
Un invins se simte victima in fata adversitatilor vietii.

Un invingator stie ca rezultatele actiunilor lui depind de el.
Un invins crede in existenta ghinionului.

Un invingator munceste mult, dar isi si creeaza mult timp liber pentru el insusi.
Un invins este o persoana mereu ”foarte ocupata”, care nu are timp nici pentru ai lui.

Un invingator infrunta provocarile una cate una.
Un invins le evita si nu indrazneste sa le infrunte.

Un invingator promite, isi da cuvantul si si-l tine.
Un invins face promisiuni, dar nu da nici o asigurare.

Un invingator spune “Sunt bun, dar voi fi si mai bun!”
Un invins spune: “Nu sunt chiar asa de rau ca multi altii…”



Un invingator asculta, intelege si raspunde.
Un invins doar asteapta pana cand ii vine randul sa vorbeasca.

Un invingator ii respecta pe cei ce stiu mai mult decat el, si incearca sa invete ceva de la ei.
Un invins se impotriveste celor care stiu mai mult decat el si tine seama numai de defectele lor.

Un invingator spune: ”Trebuie sa existe o cale mai buna de a o face…“
Un invins spune: ”Asa am facut-o intotdeauna!”

Un invingator este o parte din solutie.
Un invins este o parte din problema.

Un invingator tine seama de ”cum se vede zidul in intregime”.
Un invins tine seama de ”caramida pe care trebuie sa o puna”.

Un invingator ca tine impartaseste acest mesaj…
Un invins, ca ceilalti, este egoist si il pastreaza numai pentru el insusi…

UN SALUT TUTUROR iNVINGATORILOR!

http://www.damaideparte.ro

DE CE TIPAM UNII LA ALTII?


DE CE TIPA OAMENII UNII LA ALTII


Intr-o zi, un intelept din India puse urmatoarea intrebare discipolilor sai:

" - De ce tipa oamenii cand sunt suparati?"

- Tipam deoarece ne pierdem calmul, zise unul dintre ei.

- Dar de ce sa tipi, atunci cand cealalta persoana e chiar langa tine? intreba din nou inteleptul.

- Pai, tipam ca sa fim siguri ca celalalt ne aude, incerca un alt discipol.

Maestrul intreba din nou:

- Totusi, nu s-ar putea sa vorbim mai incet, cu voce joasa?

Nici unul dintre raspunsurile primite nu-l multumi pe intelept. Atunci el ii lamuri:

- Stiti de ce tipam unul la altul cand suntem suparati? Adevarul e ca, atunci cand doua persoane se cearta, inimile lor se distanteaza foarte mult. Pentru a acoperi aceasta distanta, ei trebuie sa strige, ca sa se poata auzi unul pe celalalt. Cu cat sunt mai suparati, cu atat mai tare trebuie sa strige, din cauza distantei si mai mari.

Pe de alta parte, ce se petrece atunci cand doua fiinte sunt indragostite? Ele nu tipa deloc. Vorbesc incetisor, suav. De ce? Fiindca inimile lor sunt foarte apropiate. Distanta dintre ele este foarte mica. Uneori, inimile lor sunt atat de aproape, ca nici nu mai vorbesc, doar soptesc, murmura. Iar atunci cand iubirea e si mai intensa nu mai e nevoie nici macar sa sopteasca, ajunge doar sa se priveasca si inimile lor se inteleg. Asta se petrece atunci cand doua fiinte care se iubesc, au inimile apropiate.

In final, inteleptul concluziona, zicand:

" - Cand discutati, nu lasati ca inimile voastre sa se separe una de cealalta, nu rostiti cuvinte care sa va indeparteze si mai mult, caci va veni o zi in care distanta va fi atat de mare, incat inimile voastre nu vor mai gasi drumul de intoarcere."



Mahatma Ghandi

vineri, 19 martie 2010

Despre DISPRET - VICIU


" Cînd un om reuseste sa faca ceva ce i-a solicitat mult efort, în
el începe sa lucreze trufia.

Cel ce slabeste, se uita cu dispret la
grasi, iar cel ce s-a lasat de fumat rasuceste nasul dispretuitor
cînd altul se balaceste, înca, în viciul sau.

Daca unul îsi reprima cu sîrg sexualitatea, se uita cu dispret si
cu trufie catre pacatosul, care se cazneste sa scape de pacat, dar
instinctul i-o ia înainte!

Ceea ce reusim, ne poate spurca mai ceva
decît pacatul însusi. Ceea ce obtinem se poate sa ne dea peste cap
reperele emotionale în asa maniera încît ne umple sufletul de venin.

Banii care vin spre noi ne pot face aroganti si zgîrciti, cum
succesul ne poate rasturna în abisul înfricosator al patimilor
sufletesti.

Drumul catre iubire se îngusteaza cînd ne uitam spre
ceilalti de la înaltimea vulturilor aflati în zbor.
Blîndetea inimii
se usuca pe vrejii de dispret, de ura si de trufie, daca sufletul nu
este pregatit sa primeasca reusita sa cu modestia si gratia unei
flori...
Tot ce reusim pentru noi si ne aduce energie este menit a se
întoarce catre aceia ce se zbat, înca, în suferinta si-n pacat.
Ochii
nostri nu sunt conceputi pentru dispret, ci pentru a exprima cu ei
chipul iubirii ce se cazneste sa iasa din sufletele noastre.
Succesele
nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci
pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare si în daruire pentru
cei din jur.

Daca reprimi foamea în timp ce postesti, foamea se va face tot mai
mare.
Mintea ta o sa viseze mîncaruri gustoase si alese, mintea o sa
simta mirosurile cele mai apetisante chiar si în somn, pentru ca, în
ziua urmatoare, înebunita de frustrare, sa compenseze lipsa ei
printr-un dispret sfidator fata de cel ce nu posteste.
Atunci, postul
devine prilej de trufie, de exprimare a orgoliului si a izbînzii
trufase asupra poftelor...
Dar, dincolo de orice, trufia ramîne
trufie, iar sentimentul frustrarii o confirma.
Daca ai reusit în
viata, nu te agata de nereusitele altuia, pentru a nu trezi în tine
viermele cel aprig al orgoliului si patima înfumurarii.
Reusita este
energia iubirii si a capacitatii tale de acceptare a vietii, dar ea nu
ramîne nemiscata, nu este ca un munte sau ca un ocean.

Îngîmfarea si trufia reusitei te coboara, încetul cu încetul de pe soclul tau, caci
ele deseneaza pe cerul vietii tale evenimente specifice lor.

Slabeste, bucura-te si taci! Lasa-te de fumat, bucura-te si taci!

Curata ograda ta, bucura-te de curatenie si lasa gunoiul vecinului
acolo unde vecinul însusi l-a pus.

Caci între vecin si gunoiul din curte exista o relatie ascunsa, niste emotii pe care nu le cunotti,
sentimente pe care nu le vei banui vreodata si cauze ce vor ramîne,
poate, pentru totdeauna ascunse mintii si inimii tale.

Între omul gras si grasimea sa exista o relatie ascunsa. O
întelegere. Un secret. Un sentiment neînteles. O emotie neconsumata. O
dragoste respinsa. Grasimea este profesorul grasului.

"Viciul este
profesorul viciosului. si, în viata noastra nu exista profesori mai
severi decît viciile si incapacitatle noastre..

"Acum stiu, stiu ca orice ura, orice aversiune, orice tinere de minte
a raului, orice lipsa de mila, orice lipsa de intelegere, bunavointa,
simpatie, orice purtare cu oamenii care nu e la nivelul gratiei si
gingasiei unui menuet de mozart... este un pacat si o spurcaciune;

nu numai omorul, ranirea, lovirea, jefuirea, injuratura, alungarea, dar
orice vulgaritate, desconsiderarea, orice cautatura rea, orice
dispret, orice rea dispozitie este de la diavol si strica totul.
Acum stiu, am aflat si eu... "

Nicolae Steinhardt

miercuri, 17 martie 2010

Lectii de viata de la Ingeri

10 lectii invatate de la ingeri


de Doreen Virtue, Ph.D.

1.Traieste in integritate

Ingerii mi-au spus: „Petrece-ti timpul ocupandu-te de activitati care se potrivesc cu cele mai inalte intentii ale tale. Lasa deoparte lucrurile la care intuitia te indeamna sa renunti.

Ingerii m-au indemnat sa-mi ascult inima. M-au asigurat ca voi fi in siguranta daca refuz munca care nu se potriveste adevaratelor mele intentii. Am descoperit rapid ca ingerii aveau dreptate!

2.Nu exista decat ACUM

„Esti complet si intreg chiar acum. Nu-ti pune speranta in ceea ce ti-ar putea aduce ziua de maine – asta ar implica ca esti imperfect sau iti lipseste ceva acum, si ca vei fi complet doar atunci cand ceva exterior va aparea in viata ta in viitor.”

Cand ingerii mi-au spus acestea, am realizat ca eu traiam pentru viitor. Ma concentram pe ceea ce ziua de maine mi-ar fi putut aduce, si nu pe binecuvantarile din prezent. Acum alcatuiesc in gand o lista a lucrurilor pentru care sunt recunoscatoare in fiecare seara.

3.Conflictul se afla in interiorul mintii tale

„Orice conflict pe care il vezi sau il experimentezi in lumea exterioara este o proiectie a egoului tau. In realitate, lumea este in pace si tu iti proiectezi frica de pace asupra lumii. Tu nu vrei sa-ti rezolvi conflictul interior, dar vrei sa-l indepartezi de tine. Asa ca-l proiectezi asupra altor oameni si crezi ca ei sunt cei care iti cauzeaza disconfortul. Ceilalti oameni sunt neutri, tablite goale pe care tu le colorezi cu propriile semnificatii si definitii. Apoi, reactionezi de parca aceste culori si definitii ar fi reale. Iar ca urmare, ei te trateaza in felul in care te-ai asteptat, facand profetia sa se auto-indeplineasca.”

In timp ce ingerii imi explicau acestea, am realizat cat de des i-am permis fricii sa-mi creeze momente dureroase. Dar intotdeauna am avut puterea de a alege gandurile si sentimentele pe care eu le-am atribuit situatiilor.

4.Purifica-ti dieta

„Hrana are o anumita vibratie, iar tu vrei sa vibrezi la fel de inalt si de fin cu frecventa la care aspiri. Hraneste-te cu fructe si legume proaspete, nuci si cereale integrale, deoarece au cele mai inalte frecvente vibrationale. Evita carnea, produsele lactate, alcoolul, zaharul, ciocolata si cofeina, care au cele mai scazute vibratii. Si aminteste-ti ca esenta tuturor alimentelor pe care le mananci te afecteaza mult timp dupa ce mancarea se digera.”

In momentul in care ingerii mi-au spus aceasta dieta mea era deja destul de sanatoasa. Renuntasem la carne rosie si alba si la alcool. Totusi, mai era loc de imbunatatiri, asa ca am urmat sfaturile si am adoptat o abordare alimentara cunoscuta sub numele Vegan. Imbunatatirea aspectului si a energiei au fost radicale si imediate! In loc sa simt ca-mi lipseste ceva, alegerea unei alimentatii mai sanatoase era usoara si naturala.

5.Nu da pentru a primi

„Renunta la a mai planifica rezultatele pe care le astepti ca urmare a ceea ce daruiesti. Vei primi rezultate pentru ca ai daruit - aceasta este o lege universala. Dar nu depinde de tine felul in care cauza si efectul vor circula. In plus, daca vei astepta ceva in schimb n-ai oferit in realitate nimic, pentru ca retii darul in constiinta ta, asteptand sa primesti ceva inainte ca tu sa-l eliberezi complet.”

Inca o data, m-am simtit jenata in timp ce ingerii vedeau in strafundurile sufletului meu. Stiau ca sunt o persoana generoasa. Totusi, trebuia sa recunosc ca daruiam uneori cu dorinta de a primi ceva in schimb. Cu o incredere totala in ingerii mei, am decis sa renunt la toate legaturile atasate de darurile mele pentru ceilalti. Aproape imediat am inceput sa primesc recompense surprinzatoare, cum ar fi noi propuneri de afaceri si experiente minunate cu prietenii.





6.Petrece timp de unul singur in natura

„Sunetele si mirosurile naturii sunt invizibile, asa ca iti poarta mintea spre taramul invizibil al spiritului, unde lucrurile vibreaza mai inalt si mai rapid decat materia. Exista proprietati vindecatoare in natura. De asemenea, exista ingeri ai naturii foarte reali. Le poti cere acestor ingeri ai naturii sa te vindece. A sta in natura te ajuta sa te adaptezi ritmului natural al pamantului si deoarece sincronizarea si ciclurile fac parte din intreg, tu te vei sincroniza cu ritmul vietii.”

La indemnul ingerilor, m-am indepartat de biroul meu si am inceput sa-mi petrec orele pranzului afara. Aerul proaspat, razele de soare si parfumul florilor m-au ajutat sa patrund la niveluri mai profunde. Stau afara si ii rog pe ingerii naturii sa ma inconjoare.

7.Detaseaza-te de materie

„Atunci cand esti atasat de materie in gand, ramai atasat de produsele mintii si astfel ramai atasat de ego. Nu exista cale de a scapa de aceasta lege.”

Ingerii mei mi-au clarificat ca nu exista nimic rau in lucrurile materiale. Materia e neutra, dupa cum spun ingerii. Ei inteleg ca oamenii au nevoi materiale cum ar fi mancarea, imbracamintea si adapostul. Dar cand idolatrizam lucrurile materiale, cum ar fi atunci cand ne gandim continuu la bani si posesiuni, ne concentram asupra naturii noastre inferioare si nu asupra sinelui nostru superior.

8.Nu judeca

„Ii judeci pe altii ca o metoda de a te apara pe tine insuti, pentru a-i tine departe de tine, astfel incat sa nu te apropii de ei si sa te ranesti. Dar ti-am spus ca nu e nevoie sa te gandesti la siguranta ta. Tu esti in siguranta, iar un tipar de gandire dominat de ingrijorare in ceea ce priveste siguranta ta iti poate aduce exact lucrurile de care te temi.”

Ingerii au explicat ca atragem spre noi lucrurile la care ne gandim, indiferent daca sunt pozitive sau negative. Daca ma gandesc in mod obsesiv la pericolul fizic si emotional, creez un climat in care cele mai teribile temeri se adeveresc. Prin exercitiu, am inceput sa observ momentele in care ii judecam pe ceilalti oameni. Am inceput sa-mi eliberez temerile catre ingeri si am descoperit ca obiceiul de a judeca a disparut treptat.

9.Traiesti acolo unde ti-e focalizata constiinta

„Daca ai un gand lipsit de iubire – de exemplu de orgoliu, invidie sau ingrijorare – simti durere. Tu ESTI constiinta ta si simti efectele locului in care iti este focalizata constiinta. Tu nu-ti doresti durere. Asa ca, alege sa incredintezi luminii toate gandurile tale neiubitoare.”

La inceput, aceasta lectie a fost dureroasa. Intotdeauna am crezut ca circumstantele din exterior imi influentau fericirea. Si totusi, ingerii insistau ca lucrurile stau invers si ca gandurile mele erau cele care colorau lumea. Ei mi-au spus ca fericirea mea nu era legata de ceea ce aveam, ci de ceea ce gandeam.

10. Slaveste-l pe Creator in toate

„Nu cauta slava pentru tine insuti. In esenta, totusi, atunci cand il slavesti pe Dumnezeu, tu slavesti acea parte din tine care este una cu Dumnezeu. Prin slavirea Sa, stai departe de starea ta de ego si te centrezi pe constiinta sinelui tau superior.”

La inceput m-am simtit umilta de aceasta lectie, insa ingerii mei mi-au oferit un sprijin, amintindu-mi ca – deoarece sinele meu adevarat este una cu Dumnezeu – imi laudam adevaratul eu de fiecare data cand il slaveam pe Dumnezeu.

http://www.damaideparte.ro/index.php/10-lectii-invatate-de-la-ingeri/214/

marți, 16 martie 2010

Tipul Macho

Reprimarea sau suprimarea emotiilor.

Ceea ce determina statura morala a unui om nu este calitatea emotiilor sale, ci in CALITATEA ATITUDINILOR FATA DE EMOTIILE SALE.

Un om nu poate fi acuzat , sub niciun motiv pentru ceea ce simte, dar poate fi condamnat DACA ACTIONEAZA in spiritul a ceea ce simte, provocand distrugeri in el si in jurul lui ( de ex daca urandu-si partenera pentru ca l-a tradat, o si agreseaza salbatic).

Ex:
Observandu-l din copilarie pe tatal sau, EL si-a cultivat ideea ca barbatii sunt puternici si curajosi, iar femeile sunt slabe si fricoase. Devenit adult, adopta un comportament erotic de cuceritor, face numeroase victime si evita sa se angajeze serios intr-o relatie.
EL isi REPRIMA teama ca o partenera intima i-ar putea descoperi punctele slabe, mentinandu-si astfel imaginea de " MACHO".
Totusi, pretul platit pentru aceasta imagine este un GOL INTERIOR tot mai insuportabil, motiv pentru care ajunge in faza in care simte nevoia unui ajutor urgent.

Continuturile reprimate nu dispar din psihic.
Ele strica echilibrul functional al acestuia si revin in constiinta in cele mai variate si indirecte feluri.
Semnalele cele mai clare ale reprimarii trairilor emotionale sunt prezenta unor dorinte si trairi ce par a nu avea nicio explicatie
( " Ma enerveaza ceva la EL si mi-e imposibil sa-mi dau seama ce, deoarece se poarta impecabil") si prezenta unor contradictii intre propriile dorinte , actiuni sau raspunsuri emotionale
( " Imi vine s-o sicanez, dar dupa ce o fac, regret imediat).

Sursa: Adrian Nuta

De ce romanii sunt mai depresivi/ schizofreni/ bipolari

In Romania, procentul persoanelor care sufera de depresie si se interneaza este mai mare decat in tarile occidentale.

“Din datele statistice oferite de Spitalul Alexandru Obregia rezulta o crestere intre anii 2001 si 2008 a internarilor pentru depresie de la 31% la 40% din totalul internarilor.

Acest procent este spectaculos , daca tinem cont ca in unitati occidentale similare procentul este de 4-7%.

Explicatia nu costa in aceea ca romanii ar fi mai vulnerabili la depresie decat alti europeni, ci, din pacate, in insuficienta (cvasi-total - absenta) unui sistem de ingrijire ambulatoriu adecvat.” spune dr. Radu Teodorescu, presedintele Asociatiei Romane de Psihiatrie Comunitara.

Site-ul www.dialogsanatatemintala.ro apartine Asociatiei Romane de Psihiatrie Comunitara.

Site-ul este impartit in doua categorii: una dedicata medicilor, iar cealalta pacientilor, in incercarea de a creea un spatiu convivial in care cei interesati sa-si poata exprima nestanjeniti punctele de vedere, sa obtina informatii sau sa-si comunice experienta personala intr-un mod interactiv.

Site-ul debuteaza cu articole despre trei boli: sindromul depresiv major, tulburarea bipolara si schizofrenia.

Asociatiei Romane de Psihiatrie Comunitara isi propune sa educe publicul in legatura cu trei aspecte:

1. Respectarea medicatiei asa cum a fost ea prescrisa.
2. Pentru orice problema aparuta, pacientii trebuie sa nu ezite sa se consulte cu medicul curant.
3. Efectele secundare ale medicamentelor pot fi controlate; pacientii nu trebuie sa intrerupa medicatia daca apar efecte nedorite, ci sa se prezinte imediat la medic; acesta le va da cea mai buna solutie (modificarea dozei, schimbarea medicatiei etc).
Parerea psihologului Carmen Demi despre depresie:

“Depresia este o sintagma care se refera la o suma de simptome si trairi emotionale (tristete, insomnie/hipersomnie, crestere/reducerea poftei de mancare, etc).

Pentru facilitarea intelegerii depresiei, recomand sa se faca deosebirea intre: Depresia situationala, si Depresia cronica.

In primul caz, simptomele apar ca urmare a unei situatii concrete, ce poate aparea oricand in viata unei persoane: decesul cuiva apropiat, pierderea serviciului, pierderea/schimbare locuintei, de regula factori de stres puternic, pe un fundal de stima de sine scazuta si incredere redusa in fortele proprii de a depasi cu bine situatia stresanta.

In multe dintre aceste cazuri, dupa o perioada de timp, persoana isi revine din depresie, si dezvolta comportamente de succes in depasirea situatiei.

In cazul depresiei cronice – simptomele descrise mai sus (si altele...) dureaza de mai multi ani, sunt cu siguranta grefate pe o personalitate cu o auto- stima foarte scazuta, care practic „au invatat” sa traiasca in depresie.

Este cu mult mai dificil pentru persoana afectata de depresia cronica sa depaseasca pragul simptomelor care-i afecteaza viata de zi cu zi, decat pentru persoana care traieste o depresie situationala.

De cele mai multe ori, cei care traiesc depresia cronica nu vor gasi singuri solutiile, si au nevoie de ajutor de specialitate, uneori si de tratament medicamentos pentru a trai o stare acceptabila de confort mental si emotional.

In Romania, datorita multiplilor factori de stres datorati tranzitiei la o societate capitalista, depresia situationala este foarte intalnita in cazuistica psihologica, iar datorita lipsei unui sistem national integrat de sprijin ambulatoriu al acestora, sunt mari sanse ca persoanele afectare situational de depresie sa fie marcati pe termen lung – depresia cronica, mult mai greu de tratat sau ameliorat.”

TULBURAREA BIPOLARA

Persoanele care au schimbari extreme de dispozitie, de la depresii severe pana la episoade maniace, ar putea suferi o tulburare bipolara.

In cursul episoadelor maniace persoanele care sufera de tulburarea bipolara tin sa aiba o dispozitie euforica, sa fie hiperactivi, agitati si fara sa simta necesitatea somnului. Adesea acestia cheltuiesc sume mari de bani, ceea ce duce la aparitia problemelor financiare severe. In cursul episoadelor depresive, persoanele care sufera de aceasta tulburare sunt tristi, se simt fara speranta, vinovati si/sau fara valoare si au un nivel scazut de energie. Tulburarea bipolara este o boala care afecteaza si apropiatii bolnavilor.

SCHIZOFRENIA reprezinta un grup de tulburari psihice in care realitatea este interpretata in mod anormal.
Schizofrenia se caracterizeaza prin halucinatii, delir, comportment si gandire dezorganizata.

Persoanele cu schizofrenie se izoleaza de ceilalti oameni si de activitatile din jurul lor, retragandu-se intr-o lume interioara marcata de psihoza.

Contrar credintei populare, schizofrenia nu este acelasi lucru cu personalitatea scindata sau personalitatea multipla. In timp ce cuvantul “schizofrenia” inseamna ”minte-scindata”, ea se refera la o tulburare a echilibrului emotiilor si gandirii.

Schizofrenia este o boala cronica, ce necesita tratament pe toata durata vietii. Dar datorita noilor medicamente, simptomele schizofeniei pot fi ameliorate, permitand pacientului sa aiba o viata productiva si placuta.


Vedete care au suferit de tulburari mentale:

SHIZOFRENIE

Eduard Einstein-fiul lui Albert Einstein
Syd Barrett - Pink Floyd
Mary Todd Lincoln-sotia lui Abraham Lincoln
John Nash-castigator al premiului Nobel

TULBURARE BIPOLARA

Jim Carey
Eminem
Adolf Hitler
Marilyn Monroe
Ben Stiller
Robin Williams
Ludwig van Beethoven
Ozzy Osborne
Francis Ford Coppola
Eminem
Paul Gaugain
Ernst Hemingway
Jimi Hendrix
Herman Hesse
Victor Hugo
Abraham Lincoln
Marilyn Monroe
Edgar Allan Poe
Marry Shelly
Axl Rose
Frank Sinatra
Piotr Ilici Chaikovsky
Robin Williams
Virginia Wolf

DEPRESIE

Kylie Minogue
George Michael
Uma Thurman
Kurt Cobain - Nirvana
Winona Ryder
Mel C- Spice Girls

luni, 15 martie 2010

O relatie cu cineva de care nu esti atras dpdv sexual..


Si daca se intampla sa fii intr-o relatie cu cineva fata de care nu simti atractie sexuala?

1. Te temi de intimitate si ai gasit o modalitate inconstienta pentru a o evita.

Intimitatea amoroasa i-ar permite celuilalt sa se apropie periculos de mult, sa impartaseasca cu tine ceva important, sa te cunoasca de aproape. Iar tu nu vrei asta. Astfel incat, intr-o relatie desexualizata, esti protejat de asumarea propriei vulnerabilitati in fata celuilalt.

2. Te indragostesti de persoane care nu te atrag fizic tocmai pentru ca, la nivel inconstient respingi relatiile sexuale. De ce ?

Poate ca ai fost victima unei forme de abuz, in copilarie sau adolescenta, poate te-ai simtit dominat sexual intr-o relatie anterioara sau ai fost crescut intr-un mediu fanatic religios, fiind programat impotriva exprimarii libere a sexualitatii.

3. Ai o nevoie nevrotica de control.

Cand esti atras erotic de cineva, acesta are deja putere asupra ta, iar intimitatea sexuala presupune un anumit tip de daruire si abandon.
Cum presiunea anxiogena a unei astfel de situatii este de nesuportat pentru tine, alegi inconstient parteneri care nu te "starnesc" sexual si in compania carora se te simti " sigur".
Distanta erotica iti creeaza iluzia ca detii controlul asupra relatiei, iar puterea iluzorie te mentine separat de suferinta abisala: sentimentul de a fi neputincios si neajutorat.

Meditatia e buna, dar stii ceva? Si actiunea e folositoare ;)


Sursa: A. Nuta

Prizonierii unor relatii TOXICE

Devii prizonierul unor relatii toxice de care te eliberezi foarte greu.

Exemplu:

De mai bine de un an, EL incearca sa se "extraga" dintr-o relatie sinusoidala, in care disputele verbale se transfera intr-o partida de sex salbatic, mistuitor si abisal.
" Senzualitatea ei nu e demonstrativa, dar are un caracter patrunzator si contaminant.
Decizia mea de a ne desparti se topeste sub mangaierea ei irezistibila si ma trezesc, pentru a nu stiu cata oara, incredintat unei noi aventuri, plina de promisiuni si excitare"

O astfel de poveste nu este neobisnuita. Uneori e nevoie de un timp considerabil si de numeroase umilinte pentru a intelege ca

JOCURILE AMOROASE DE MARE INTENSITATE NU INSEAMNA NEAPARAT SI O IUBIRE DE CALITATE.

Expansiunea erotica de tip sexual cu un partener nu este echivalenta cu faptul ca-l iubesti, nu este un semn sigur ca trebuie sa fiti impreuna si nu implica in mod necesar caracterul sanogen al relatiei voastre. Tot ce comunica ea este gradul inalt de CMPATIBILITATE SEXUALA dintre voi si eventual, faptul ca unul dintre voi este un profesionist al obtinerii placerilor sexuale.

Desigur, GRATIFICAREA RECIPROCA in plan SEXUAL este o conditie importanta a unei relatii COMPLETE.
Cu exceptia cazurilor rarisime de iubiri puternic spiritualizate , este greu de crezut ca relatiile sanatoase si durabile sunt posibile intre parteneri care nu sunt atrasi erotic unul de celalalt.

In fond , COMUNIUNEA EROTICA este ceea ce DISTINGE intre O RELATIE INTIMA si o PRIETENIE..


Sursa: Adrian Nuta - Psih Cuplului 2006

joi, 11 martie 2010

Durere vs placere

Daca durerii fizice ii este admisa, fara comentarii valoare de supravietuire, nu de acelasi tratament se bucura si durerea psihologica.

Desi durerea psihologica ( anxietatea, tristetea, regretul) este pentru psihic ceea ce este durerea fizica pentru organism, exista destui oameni care esueaza in a o interpreta ca UN SEMNAL DE ALARMA.

Asta inseamna ca o valoare IRATIONALA, FATALA pe termen lung si periculoasa chiar si pe termen scurt este:

"Nu conteaza ceea ce simti"

Este ca si cum, ratacit pe munte in toiul noptii , un turist ar arunca lanterna si harta cu traseul corect, considerand ca nu conteaza pe unde merge atata vreme cat merge, desi o prapastie bine ascunsa sau un urs neprietenos nu sunt chiar scopurile unei vacante.

Cand EL o iubeste pe EA, actiunea la care aceasta emotie il predispune este apropierea si contactul cu ea.
Daca EA se teme de EL , tendinta ei este de a se indeparta sau de a il evita. Iar daca el o iubeste si o evita totusi, aceasta nu inseamna ca impulsul pentru contact nu exista, ci ca el este contrabalansat si depasit de un alt impuls, general de o alta VALOARE ( de ex: are o conditie sociala superioara. Nu e de nasul meu")
Valorile incita la actiune si acelasi lucru il fac raspunsurile valorice ale psihicului , adica trairile emotionale.

sursa: Adrian Nuta

Ziua de nastere

Secretul zilei de nastere



Fiecare cifra are o semnificatie aparte si o vibratie proprie, care ne influenteaza in mod subtil personalitatea si viata.

1. Liderii
Personalitate Fire puternica si independenta. Spirit de initiativa si organizare, calitati de lider. Gandire rapida si foarte inventiva. Majoritatea celor nascuti pe 1 sunt ambitiosi, competitivi, apti sa-si croiasca un drum in viata si dornici sa atinga succesul. Nu le place sa li se dicteze ce trebuie sa faca si au oroare de rutina. Curajosi, loiali si usor idealisti, au nevoie de un scop, o provocare, un tel. Detin darul minunat de a-i motiva pe ceilalti.

Defecte Graba, incapatanare, gust pentru risc, agresivitate, individualism si tendinta de forta nota cand lucrurile nu evolueaza in directia sau in ritmul dorit.

Dragoste Pasionati si inclinati catre extreme. Se aprind rapid, sunt predispusi la iubiri fulgeratoare, le place sa cucereasca. Au magnetism si o sexualitate plina de forta.

2. Cooperantii
Personalitate Pasnici si prietenosi, cei nascuti pe 2 depind mult de anturaj si de mediu. Sunt sensibili, afectuosi si au nevoie de atentie. Cauta armonia si siguranta. Diplomatia e o calitate de baza. Sunt buni mediatori si colaboratori. Au intuitii excelente si abilitati psihologice. Iubesc frumosul, au gusturi rafinate si adesea au talente artistice. Atenti la detaliu si perseverenti, le este mai la indemana sa definitiveze un proiect decat sa-l initieze. Nu le place sa iasa in fata, preferand planul secund.

Defecte Timiditate, neincredere, vulnerabilitate, nervozitate, lipsa de combativitate, pesimism si inclinatia de a accepta prea multe compromisuri.

Dragoste Sunt romantici, tandri si foarte sentimentali. Iubirile lor se nasc mai lent, prin tatonari succesive, sunt profunde, linistite si discrete.

3. Imaginativii
Personalitate Inspirati, plini de vitalitate, sociabili, veseli si entuziasti, cei nascuti pe 3 au capacitatea de a le transmite celorlalti emotiile, mai ales in dragoste si in arta. Au charisma, gratie, stralucire. Sunt imaginativi, au simtul culorii, scenei, micului si marelui ecran. Scriu frumos. Buni comunicatori, se descurca minunat in negocieri si vanzari. Inteligenta ascutita si spontana e dublata de o mare sete de cunoastere.

Defecte Superficialitate, nestatornicie, toane, frivolitate, nerabdare si tendinta de a risipi, de a trai mai scump decat le ingaduie veniturile.

Dragoste Reactioneaza viu la stimulii erotici, sunt afectuosi, atragatori si foarte cautati de sexul opus. Se poate sa umble din floare-n floare pana intalnesc partenerul potrivit, dar, cand il intalnesc, ii sunt foarte devotati.

4. Constiinciosii
Personalitate Disciplinati si responsabili, cei nascuti pe 4 isi iau sarcinile in serios, atat in profesie, cat si in viata particulara. Sunt oameni cu principii, cu simt moral. Iubesc munca, dau dovada de metoda, disciplina si precizie. Foarte realisti, trebuie mai intai sa vada ca sa creada, vor situatii clare si construiesc doar pe teren verificat si solid. Sunt rezervati si mandri (dar nu aroganti), insa au intelegere pentru ceilalti, carora le inspira incredere.

Defecte Rigiditate, incordare, scepticism, incapatanare si pornirea de a-si reprima emotiile, ceea ce poate antrena o serie de frustrari.

Dragoste Nu agreeaza efuziunile amoroase, sunt prudenti si nu isi daruiesc inima prea usor. Chiar daca par mai reci, leaga relatii temeinice, sunt fideli si isi pretuiesc partenerul de viata.

5. Istetii

Personalitate Inteligenti, inventivi si foarte curiosi, cei nascuti pe 5 stiu totul despre orice sau macar cate un pic din toate si au marele talent de a gasi rapid solutii la orice problema. Mereu in cautarea noului, sunt adaptabili, progresisti si deschisi catre schimbari. Le place sa calatoreasca, sa cunoasca fete noi, sa comunice, sa socializeze. Iubesc libertatea, nu suporta restrictiile si cauta mereu provocarile, mai ales pe cele de natura intelectuala..

Defecte Neliniste, nerabdare, impulsivitate, incapatanare si inclinatia catre excese (mancare, alcool, sex, medicamente sau droguri), cu efecte nocive asupra sanatatii.

Dragoste Au o mare putere de seductie, de care insa nu sunt intotdeauna constienti, mai ales in prima tinerete. Romantici si pasionali, au nevoie de un partener cu care sa rezoneze mental si spiritual.

6. Familistii
Personalitate Intelegatori, sociabili si generosi, cei nascuti pe 6 sunt fericiti cand pun umarul la fericirea altora, in special a familiei. Vor urmari calea de mijloc, armonia. Sunt corecti, de incredere si sar in ajutorul semenilor. Stiu sa-i ingrijeasca, sa-i trateze, sa-i aline, si incurajeze. Au virtuti medicale sau terapeutice. Au simt estetic, imaginativ si artistic. Bunastarea si linistea caminului raman insa telurile lor majore.

Defecte Sunt oscilanti, au inertie, sentimente extreme si vulnerabile, credulitate, slabiciune in fata rugamintilor, laudelor si linguselilor.

Dragoste Au sentimente puternice si sunt foarte tandri. Pot avea mai multe relatii, dar, cand gasesc omul potrivit, isi gasesc tihna si echilibrul. Stiu sa-si faca partenerul fericit.

7. Inteleptii
Personalitate Capabili de o perceptie profunda si analitica, cei nascuti pe 7 sunt inclinati spre cultura, spiritualitate, filozofie, stiinta si tehnica. Ii atrag misterele, lucrurile oculte... Dispun de vaste facultati mentale, au spirit de observatie si o intuitie deosebit de dezvoltata. Prefera sa lucreze singuri si duc la bun sfarsit ceea ce incep. Introvertiti, meditativi si uneori enigmatici, au totusi un caracter puternic si plin de curaj.

Defecte Egocentrism, obstinatie, orgoliu si faptul ca-si exteriorizeaza greu sentimentele, ceea ce le poate aduce neajunsuri relationale.

Dragoste Isi traiesc intens emotiile, dar nu le dau frau liber, si ii considera pe cei care o fac drept labili sau imaturi. Distanti, exigenti, critici si crispati, isi reduc singuri sansele de fericire afectiva.

8. Businessmenii
Personalitate Avand o personalitate de anvergura, ambitioasa si plina de forta, cei nascuti pe data de 8 detesta mediocritatea. Nu se tem de nimic, au initiativa, talent organizatoric, putere de munca, sunt competitivi si originali.
Isi folosesc inzestrarea nativa pentru a porni pe cont propriu, pentru a fauri si dezvolta, de cele mai multe ori cu rezultate spectaculoase. Au simtul afacerilor si al banului. Asocierile le lasa adesea un gust amar.

Defecte Tendinte dominatoare sau extremiste, nerabdare, impulsivitate. Sansele irosite, lipsa de scrupule, greseala de a risca gratuit ceea ce au construit sau acumulat se razbuna, sau aduc esecuri.

Dragoste Pentru ei, pasiunea e la ordinea zilei. Au un mare apetit sexual, se inflacareaza repede, se daruiesc total, dar le trece repede. Magnetici si fascinanti, cuceresc fara efort.

9. Idealistii
Personalitate Dotati cu vederi largi, marinimie si mult idealism, cei nascuti pe 9 par sa fie destinati unor cauze nobile. Sunt altruisti, caritabili, plini de compasiune, dar dinamici si eficienti. Adesea, joaca un rol important in societate si se implica in actiuni umanitare sau progresiste. Imaginatia, inspiratia si talentul ii imping frecvent spre sfera artistica.. Sunt un pic ciudati, extravaganti, rebeli si aventurosi.

Defecte Neliniste, reactii subite si neasteptate, idei fanteziste, inconstanta, orgoliu, lipsa de tact.

Dragoste Cei de sex opus ii gasesc seducatori si fascinanti. Cuceresc usor, dar, romantici si visatori fiind, uneori sufera deziluzii tocmai din cauza credulitatii si naivitatii. In ciuda firii lor contradictorii, isi iubesc sincer familia si pot fi fideli. Au o relatie speciala cu copiii.

10. Ambitiosii
Personalitate Avand o mentalitate de invingatori, cei nascuti pe 10 sunt razbatatori si isi croiesc drumul in viata fara sa aiba nevoie de sprijin. Sunt puternici, curajosi, dinamici, siguri pe ei si foarte ambitiosi. Au spirit de comanda, abili-tati strategice si manageriale, sunt inventivi. Raspund prompt la provocari.
In general, ajung oameni de succes, mai cu seama cand isi stabilesc obiective precise si constructive.. Pretuiesc prietenia si o cinstesc prin loialitate si devotament.

Defecte Fire iute, posesivitate, gelozie, idei fixe, tendinte dominatoare, refractare la sfaturile venite de la ceilalti.

Dragoste Au iubiri intense, sunt pasionali. Poseda o mare forta de atractie, iar faptul ca sunt eleganti le sporeste farmecul. Le place sa cucereasca, dar trebuie stimulati incontinuu, pentru ca altfel se plictisesc.

11. Inspiratii
Personalitate Cei nascuti pe 11 sunt dintre "cei alesi". Se disting prin insusiri aparte: vocatie, iluminare, inspiratie, intuitie, imaginatie, abnegatie. Sunt niste idealisti cu un destin deseori special, calauzit de puterea convingerilor si marcat frecvent de un talent timpuriu, de o revelatie sau de chemarea unei misiuni. Au forta morala, sunt intelepti si diplomati. Le place studiul. Pot avea o perceptie ascutita, pana la aparitia unor manifestari parapsihice.

Defecte Lipsa de realism, exaltare, excentricitate, aroganta, individualism.
Dragoste Sunt romantici, sensibili, au sentimente nobile si tendinta de a idealiza fiinta iubita. Au nevoie de un partener de viata cu care sa comunice spiritual, dar care sa aiba in paralel ceva mai mult simt practic decat au ei.

12.Artistii
Personalitate Fie ca evolueaza sau nu in domeniul artelor, cei nascuti pe 12 au un simt dramatic dezvoltat si pun talent in ceea ce fac, chiar daca e vorba doar de lucruri banale. Au o fire prietenoasa, le place sa socializeze, sa lucreze in colaborare. Sunt liantul grupului si sufletul petrecerilor. Ii maguleste sa se afle in centrul atentiei. Energici si dornici de schimbari, sunt mereu in miscare, preocupati mereu de altceva.

Defecte Stari de spirit schimbatoare, nervozitate, instabilitate, dispersie, atribute care ii pot impiedica sa-si exploateze resursele.

Dragoste Inclinati mai mult spre flirt decat spre ceva serios, arareori au legaturi stabile. Chiar si atunci cand iubesc sincer, independenta lor si dorinta de a face doar ce ii taie capul, indiferent ca celalalt este sau nu de acord, pot compromite relatia.

13. Profesionistii
Personalitate Uzand de calitati precum simt practic, creativitate si disciplina, cei nascuti pe 13 au darul de a sti sa imbine frumosul cu durabilul si functionalul. Sunt oameni realisti, logici, organizati, meticulosi si de incredere, care pun pret pe munca, familie si traditie. Profesia e de baza pentru ei, dar este esential sa le placa ceea ce fac. Se poate sa-si schimbe ocupatia pana isi gasesc vocatia, dar cand o gasesc, fac o arta din meserie. Sunt, in general, seriosi, vorbesc putin, sincer si cu miez.
Defecte Rigiditate, incapatanare, conservatorism, scepticism, care pot blo-ca accesul la o serie de oportunitati. Le trebuie mai multa deschidere...

Dragoste Au sentimente profunde si statornice. Prudenti, se leaga greu, in timp. Chiar daca nu sunt prea expansivi in dragoste, au un farmec special.

14. Jucatorii
Personalitate Curiosi, independenti si adaptabili, cei nascuti pe 14 au nevoie de informatie, provocari si schimbare... Sunt curajosi, risca deseori si cred in steaua lor norocoasa, avand o fire de jucator. Inteligenti, ingeniosi, practici si creativi, gasesc rapid solutii la orice si sunt talentati in multe domenii. Daca isi consacra aptitudinile unei cariere pe placul lor, daca fac apel la vointa si realismul cu care sunt dotati, pot munci foarte mult si pot atinge mari succese. Altfel, s-ar putea irosi in van...

Defecte Impulsivitate, lipsa de echilibru, inclinatie catre dependente (alcool, tutun, mancare, medicamente, droguri, jocuri).

Dragoste Fermecatori si plini de temperament, nu duc lipsa de oferte. Totusi, prefera sa aleaga, nu sa fie alesi. Au o viata sentimentala bogata si adesea destul de furtunoasa.

15. Creativii
Personalitate Pentru cei nascuti pe 15 familia pare a fi cel mai important lucru din lume. Totusi, au propriile lor nevoi, care nu trebuie neglijate, cum ar fi: de a-si exersa talentele si functiile mentale, de a dovedi ca pot functiona independent, fara sprijinul altora, de a se pune in slujba unei cauze sau a unei activitati caritabile. Sunt sensibili si generosi, au talent pentru arte si deprind usor limbile straine. Sunt curiosi, dornici sa calatoreasca si sa invete lucruri noi.

Defecte Neincredere, timiditate, sensibilitate exagerata, mai ales la critici sau la lipsa de atentie a celorlalti.

Dragoste Sentimentali, visatori si senzuali, sunt insetati de dragoste. Uneori tind sa-si faca iluzii, sa se lege de persoane nepotrivite. Cu timpul, invata sa isi gestioneze mult mai bine enorma afectivitate..

16.. Spiritualii
Personalitate Intuitivi, inteligenti, analitici si profunzi, sunt aplecati spre cercetarea subiectelor serioase, de fond, interesati de cultura, filozofie, religie, etica, psihologie, legislatie, ezoterism.Chiar daca lumea spiritului predomina, implinirea vine doar daca au o familie si o buna integrare sociala. Darul de a aprofunda poate face din ei excelenti specialisti sau experti foarte apreciati..

Defecte Dogmatism, suficienta, vanitate, spirit de contradictie, spirit critic.
Dragoste Au sentimente adanci, dar nu si le exteriorizeaza usor. Adesea, se indragostesc de persoane diferite de ei ca temperament, varsta, preocupari, etc. Cand decid sa-si intemeieze o familie, aleg parteneri stabili, de incredere.

17. Managerii
Personalitate Ambitiosi, plini de energie si cu o viziune larga si sintetica, au un talent special pentru afaceri. Sunt excelenti organizatori, manageri si promotori. Au o minte iute, progresista, cuprinzatoare. Proiectele lor sunt ample si indraznete, mijloacele de implinire sunt originale, ingenioase si eficiente. Pot sa faca bani, uneori chiar foarte multi, dar nu banul este scopul, ci provocarea de a realiza ceva deosebit. Pot avea in paralel si preocupari spirituale.

Defecte Spirit autoritar, impulsivitate, simt al posesiunii, lipsa de scrupule, obsesia controlului si a puterii.
Dragoste Personalitatea lor radianta si plina de forta atrage ca un magnet. Au mai multe iubiri, mai toate intense; adesea, trebuie sa faca o alegere importanta in viata lor sentimentala.

18. Finalistii
Personalitate Capabili, cu caracter puternic, curajosi si hotarati, cei nascuti pe 18 implinesc aproape mereu ce-si pun in minte. Sunt independenti, inflacarati si idealisti, dar nu pana intr-atat incat sa piarda contactul cu realitatea. Au un acut simt al afacerilor si al banului, pot sa administreze firme mari si prospere. Au succes mai ales in comert si servicii. Pot sa fie fini psihologi, pot avea talent artistic, ba chiar si politic!

Defecte Incapatanare, despotism, dificultatea de a intelege si a ierta; de evitat gandurile de razbunare, care se pot intoarce impotriva lor..

Dragoste Au sentimente pasionale, arzatoare, pe care nu se tem sa si le exprime, ba chiar sa le insoteasca de gesturi impresionante, dramatice. Chiar daca nu sunt exemplu de fidelitate, isi respecta si ocrotesc familia.

19. Hotaratii
Personalitate Hotarati si mari iubitori de libertate, cei nascuti pe 19 nu fac decat ce doresc ei. Sunt ambitiosi si manati de imboldul de a reusi, de a castiga putere, de a ajunge sa fie recunoscuti si respectati. Organizati si eficienti, ajung sa fie piloni de rezistenta ai sectorului in care activeaza. Au aspiratii nobile, sunt intuitivi si inzestrati cu imaginatie si talent. Iubesc noul si schimbul de idei. Navalnici, isi controleaza emotiile cu destula abilitate.

Defecte Neliniste, stari de spirit schimbatoare, orgoliu, infatuare, impresia ca sunt superiori celorlalti.

Dragoste Au o sexualitate puternica si mult farmec. Iubesc cu pasiune, insa nu le place sa-si etaleze sentimentele in public. Sunt capabili de sacrificiu pentru omul iubit.

20. Sensibilii
Personalitate Foarte sensibili la mediu, cei nascuti pe 20 isi "acordeaza" emotiile la acesta. Aspira la armonie, frumusete si afectiune. Desi par linistiti si retrasi, au cultul prieteniei si sunt facuti sa traiasca in cuplu. Sunt foarte buni colaboratori, asociati sau consultanti, aportul lor este deosebit de pretios, dar nu le place sa iasa in fata. Au o gandire profunda, analitica si imaginativa, serioasa; sunt atenti la detalii.

Defecte Reticenta, lipsa de incredere in propriile forte. Incapacitatea de a refuza ii face usor de exploatat.

Dragoste Pot darui mult, dar cer mult in schimb. Au nevoie de iubire si caldura, atingeri tandre si vorbe dulci. Sunt parteneri fideli, intelegatori si diplomati.

21. Sociabilii
Personalitate Comunicativi si foarte deschisi catre ceilalti, cei nascuti pe 21 au un talent social innascut. Detin darul de a-i antrena, entuziasma, atrage, inveseli pe oameni. Se remarca la petreceri sau alte evenimente mondene. Sunt plini de vitalitate, iuti la minte, talentati. Au putere de convingere, sunt extrem de dotati pentru intermedieri si vanzari. Provocarea, pentru ei, este canalizarea aptitudinilor catre scopuri precise si perseverenta in atingerea lor.

Defecte Instabilitate, lipsa de disciplina, superficialitate, tendinta de a se risipi in mai multe directii fara sa finalizeze.

Dragoste Sclipitori si plini de farmec, nu intampina nici o dificultate in a lega o relatie. Problema se poate ivi in a o mentine... Le trebuie un partener ager si sensibil, dar ceva mai stabil.

22. Plutocratii
Personalitate Dispun de forta, stapanire de sine, o mare ambitie si au spi-rit de anvergura. Au un caracter puternic, simt practic, creativitate, initiativa, talent de lider si abilitatea de a-i influenta pe ceilalti. Actiunile lor se indreapta catre afaceri de mare intindere, imperii financiare, putere politica, faima.. Orientarea spre material predomina, iar pornirea de a acumula, de a face avere ii propulseaza adesea in lumea plutocratiei. Destinul lor e maret, promitator, dar poate fi si dificil.

Defecte Infumurare, lipsa de scrupule, inflexibilitate, nesiguranta, lacomie, tendinte acaparatoare si manipulative.

Dragoste Sentimentele lor nu cunosc cale de mijloc: iubesc sau detesta. Cauta un partener din acelasi aluat, cu aceleasi ambitii - de preferat, care provine dintr-o clasa sociala de varf.

23. Spontanii
Personalitate Inteligenti, flexibili, agili si ingeniosi, cei nascuti pe 23 au o mare capacitate de adaptare. Reactioneaza spontan, rapid si adecvat. Pentru ei, viata este o aventura, in care pot experimenta mereu ceva nou si incitant. Socializeaza usor si au darul comunicarii. Imaginativi si perspicace, au talente diverse si interese multiple. Au un destin schimbator, dar nu le lipseste sansa.

Defecte Inconstanta, nerabdare, lipsa de tenacitate, inclinatii catre dependente (mai ales alcool, mancare, tutun, eventual droguri).

Dragoste Sunt afectuosi si sensibili, dar marea lor curiozitate ii indreapta spre mai multe relatii, dintre care unele nepotrivite sau imposibile. Isi doresc totusi un echilibru afectiv, asa ca pana la urma fac tot posibilul sa fondeze o casnicie armonioasa si stabila.

24.. Prietenosii
Personalitate Marinimosi, saritori si gata sa raspunda prompt la solicitari, cei nascuti pe 24 sunt foarte buni prieteni. Pentru ei, cercul apropiatilor este sfant si sunt gata sa faca sacrificii pentru a pastra bunele relatii. Pe umarul lor fidel si devotat poti sa te sprijini sau sa plangi. Altfel, sunt persoane casnice si responsabile, dar care au adesea, gratie sensibilitatii, veleitati artistice, mai ales dramatice sau actoricesti...

Defecte Prea mare sensibilitate, emotivitate, indulgenta exagerata, de care altii pot incerca sa abuzeze; indolenta.

Dragoste Sunt romantici, au emotii puternice, le place sa-si arate dragostea. Au o enorma nevoie de afectiune. Sunt placuti de sexul opus si pot avea avantaje prin intermediul lor. Plini de farmec, sunt iubiti de partenerii lor.

25. Intelectualii
Personalitate Posesori ai unei judecati logice si patrunzatoare, cei nascuti pe 25 stralucesc prin facultatile intelectuale si prin dorinta de studiu, de instruire. Le place sa afle, sa cerceteze, sa investigheze si trebuie incurajati de mici in aceasta directie, fiindca este pacat ca inzestrarea lor sa nu fie folosita. Au o intuitie excelenta, pe care trebuie sa se obisnuiasca sa o asculte. Firi care nu suporta restrictiile si care prefera sa lucreze independent, in liniste, retrasi.

Defecte Raceala, aroganta, atitudine de superioritate, spirit critic, melancolie.

Dragoste Sensibilitatea lor afectiva este mare, dar se feresc sa lase sa se vada acest lucru. Sunt retinuti, nu isi comunica emotiile si reusesc anevoie sa lege ori sa mentina o relatie. Au putere de atractie, dar sunt greu de inteles.

26. Afaceristii
Personalitate Energici, eficienti si ambitiosi, cei nascuti pe 26 au stofa de afaceristi. Sunt buni organizatori, inteligenti, realisti, cu viziune de ansamblu si putere de razbatere. Se descurca excelent in hatisul finantelor. Managementul lor este diplomatic si cooperant. Relatiile sociale si familia conteaza pentru ei cel putin la fel de mult cat cariera. Isi gasesc siguranta cand stabilesc un echilibru intre toate acestea.

Defecte Tendinta de a se atasa excesiv de lucruri si oameni, scepticism, ranchiuna, gelozie, incapatanare.

Dragoste Au pasiuni devoratoare, pe care se straduiesc sa si le stapaneasca. Pot darui mult in dragoste, dar cer la fel de mult. Dilema lor este cum sa echilibreze setea de absolut cu compromisul necesar mentinerii cuplului, de care au atata nevoie.

27. Organizatorii
Personalitate Deschisi la minte, dinamici, entuziasti si idealisti, au darul de a-i inspira si organiza pe ceilalti. Sunt autoritari fara sa fie duri. Au talente multiple. Ii intalnim des in mediul cultural, stiintific, politic, artistic. Sunt performanti in comunicare, relationeaza usor, iubesc calatoriile. Au simt social. Cu cat fac mai mult pentru ceilalti, cu atat vor primi mai mult in schimb.

Defecte Exigenta, tendinta de a dezvolta atasamente nocive; au adesea senzatia ca nu au primit ce merita.

Dragoste Fascineaza prin tinuta si charisma. Sunt romantici si isi exprima simtamintele cu patos, uneori putin cam prea dramatic. Poarta inconstient in minte portretul partenerului ideal, ceea ce poate fi un handicap in calea implinirii afective.

28. Asociatii
Personalitate Plini de initiativa si manati de dorinta de a se impune, cei nascuti pe 28 au stofa de lider, dar au mai mare succes in asociere decat singuri. Au o fire puternica, dar contradictorie. Cooperanti si totodata independenti, se simt in largul lor cand au libertate de miscare, insa au nevoie de incurajari pentru a reusi. Sunt, prin excelenta, niste initiatori si le trebuie cineva care sa finalizeze ceea ce ei incep.. Buni strategi, au o minte analitica, novatoare si lucida, care vede bine in perspectiva.

Defecte Incapatanare, rigiditate, iritabilitate, agresivitate, inclinatie spre risc.

Dragoste Pasionali, plini de erotism si magnetism sexual. Insetati de iubire, dar rareori au rabdare sa construiasca o relatie stabila. Destin amoros framantat.

29. Vizionarii
Personalitate Personaje cu totul speciale, cei nascuti pe 29 se bucura de instincte si intuitii iesite din comun. Sunt niste vizionari. Detesta banalitatea, au teluri inalte si proiecte ambitioase. Pot face multe lucruri in viata, dar le trebuie mereu hrana pentru spirit (cultura, religie, filozofie, stiinta). Se disting intotdeauna prin ceva si au mare nevoie de atentie. Adesea, spre 30-35 ani, intampina frustrari sau provocari.

Defecte Perioadele de exaltare alterneaza cu cele de deprimare si anxietate; sunt influentabili si imprudenti.

Dragoste Au mult sex appeal, emotii navalnice si nevoi afective uriase. Dar relatia de cuplu e o zona fragila, in care nu fac cele mai fericite alegeri. Indoieli, deceptii, neimpliniri.

30. Creativii
Personalitate Daruiti cu sensibilitate, dragoste pentru frumos si o doza neobisnuita de creativitate, cei nascuti pe 30 au un suflet de artist. Cauta armonia, sunt inspirati, au talent si il manifesta, daca nu prin profesie, cel putin ca hobby. Sunt simpatici, entuziasti, prie-tenosi, au darul vorbirii si multa putere de convingere. Problema lor este ca tind sa se risipeasca in lucruri marunte in loc sa-si focalizeze energiile pentru a-si exploata potentialul.

Defecte Dezordine, lipsa de consecventa, superficialitate, stari de spirit schimbatoare, incapatanare.

Dragoste Fermecatori, seducatori, tandri si iubitori, cuceresc fara efort. Totusi, au tendinta de a-si controla partenerul, lucru pe care acesta s-ar putea sa nu-l tolereze. Au noroc in dragoste, dar un noroc cam schimbator...

31. Faurarii
Personalitate Harnici, priceputi, practici, responsabili si atenti la detaliu, cei nascuti pe 31 sunt niste maestri faurari. Tot ce iese din mana lor este temeinic, frumos si functional. Sunt disciplinati, perseverenti si organizati. Au o minte clara, lucida, invata usor, reusesc si in activitatile de natura intelectuala. Sunt oameni cu principii, care pun pret pe familie, traditie, munca.

Defecte Rigiditate, incapatanare, intransigenta, avaritie, orgoliu.

Dragoste Au sentimente profunde, pe care le exteriorizeaza doar atunci cand sunt siguri ca nu vor fi respinsi. Nu se lasa dusi de valul pasiunii, iar iubirea lor se instaleaza progresiv, in timp. Sunt loiali partenerului si familiei.