vineri, 4 decembrie 2009

Optimism

Optimismul nu e o doar o calitate a unor oameni, in general veseli si care cred ca lor le ies lucrurile intotdeauna. Optimismul e o abilitate care se invata. La fel ca mersul pe bicicleta, nodul la cravata, crema de zahar ars per-fec-ta si vorbitul in public, optimismul se invata prin practica.

Printre primele cuvinte pe care le schimbam cu un interlocutor sigur auzim si un “Ce mai faci?”. Asta este punctul pe care ma concentrez azi: o ocazie, care apare des pe parcusrul unei zile, de a exersa pentru optimism.

Primul pas spre cultivarea optimismului este felul in care raspunzi la aceasta intrebare banala si aproape mecanica. Raspunsurile sunt deja testate si aplicate de mine. Functioneaza iar efectul este garantat. Arata cam asa:

Ce spui
Asadar, esti intrebat “Ce mai faci?”. Tu raspunzi, cu zambetul pe buze:

1.“Numai lucruri bune!”
2.“Numai ce vreau.”
3.“Imi merge nemaipomenit! Ba chiar imi alearga!”
De ce sa te plangi? De ce sa incepi sa-ti insiri neplacerile? Brian Tracy spune ca 80% din cei care te intreaba nu sunt interesati de fapt iar restul de 20% s-ar putea sa se bucure.

Trei efecte
Cand raspunzi astfel, spre deosebire de clasicele “bine-multumesc-si-tu” sau “nu-atat-de-bine-ca-tine” obtii trei efecte:

1.Celalalt zambeste sau chiar rade de-a binelea. Probabil ca i-ai inseninat ziua. Starea de buna dispozitie duce la intensificarea activitatii neocortexului. Practic, creste numarul de legaturi intre neuroni, ceea ce duce la un plus de energie nervoasa, la gasirea de solutii, la aparitia de idei noi.
2.Tu te simti mai bine. Pe langa faptul ca si la tine apare buna dispozitie cu aceleasi efecte fantastice, tu te mai bucuri si de bucuria lui!
3.Devii mai optimist ca ieri. Deoarece i-ai transmis interlocutorului tau ca esti o persoana vesela si bine dispusa, vei tinde sa-i confirmi acest mesaj de fiecare data cand veti mai interactiona. Pentru ca adezivul cel mai rezistent se afla pe etichetele pe care ni le lipim noi insine.
Ti-am prezentat acum trei raspunsuri optimiste, altfel, la intrebarea pe care sigur o auzi de cateva ori pe zi. Foloseste-le chiar acum cu prima persoana care te intreaba ce mai faci.
sursa:http://www.empower.ro/gandire-pozitiva/optimism-lectia-1-ce-mai-faci/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu