vineri, 4 decembrie 2009

Cum convingi tu universul sa conspire la optimismul si fericirea ta

Povestea de astazi este despre cum convingi tu universul sa conspire la optimismul si fericirea ta. Dupa cum si numele-i arata, e o tehnica. Adica poate fi deprinsa si invatata de oricine.

Doua scenarii
Paradoxal, acum hai sa vedem doua scenarii.

1.Te trezesti la 6 dimineata, e devreme, n-ai dormit suficient, e liniste, deci tot restul lumii doarme (adica tu nu dormi, ca ei), mananci ceva acolo, te speli, te imbraci si iesi pe usa. Aceeasi liniste, semn ca altii inca dorm si tu nu.
2.Te trezesti la 6 dimineata, in pat e cald si in camera racoare iar combinatia dintre ele e placuta. Afara e asa o liniste, ca reusesti sa auzi cum fosnesc frunzele, ba chiar ai parte de un concert de vrabii si mierle in si bemol major. Sau unplugged, cum preferi. Marul din care musti e mai rosu pe partea asta si gustul e inedit: proaspat + caramel. Te speli si picaturile de apa rece te invioreaza instant iar gelul de dus are o textura energizanta. Pantalonii sunt placuti la atingere, in culoarea ta preferata si sosetele pufoase. Iesi pe usa, e atata liniste incat iti poti imagina ca e orasul tau (asta sau toata lumea doarme si tu nu, ca ai treburi).
Diferenta dintre cele doua paragrafe e vizibila si nu, nu e vorba de numarul de randuri. E folosirea (sau nu) a tehnicii microscopului pentru a fi mai optimist.

Zoom in, zoom out
Zoom in: un microscop te ajuta sa maresti imaginea, sa vezi in detaliu partile componente. Astfel, orice lucru cat de marunt devine dintr-o data palpitant. Nu iti imaginai ca e atat de complex.

Zoom out: partea cu adevarat nemaipomenita e ca odata ce ai vazut detaliile, cand dai zoom out si revii la marimea normala a obiectului analizat acesta este dintr-o data mult mai fascinant. Acum stii ca nu e de fapt vorba despre ceva banal.

Cum faci
Folosesc tehnica asta de atata vreme incat stiu prea bine ca e nevoie de un avertisment. Atentie, tehnica microscopului duce la stari inexplicabile de incantare!

Am stabilit deja ca avem la dispozitie doua miscari, zoom in pentru a mari imaginea si pentru a vedea detaliile si zoom out pentru a reveni la imaginea initiala si a vedea ansamblul.

Pentru a-ti crea o stare optimista, plina de curiozitate si de buna dispozitie, pune microscopul pe lucrurile care sunt parte a vietii tale zilnice si iti par deja banale. Foloseste-ti atentia, concentrarea si toate simturile de care dispui.

Priveste cu atentie, vezi toate detaliile. Observa textura, liniile sau rotunjimile. Adulmeca mai intai mancarea si simte mirosurile atat de variate care te inconjoara. Cauta sa deslusesti diferitele arome care se imbina in ceea ce nu pare a fi decat “mancare”. Asculta sunetele din jurul tau.

Pentru a da semnificatie tuturor acestor detalii apasa butonul de zoom out al microscopului. Micsoreaza imaginea, revino la scara initiala. Acesta e momentul ceva mai spiritual, in care lumea din jurul tau a devenit dintr-o data plina de sens si foarte complexa.

Exista o explicatie
Tehnica microscopului se explica prin legile psihologice ale perceptiei. Fiecare dintre noi percepem anumite intensitati ale stimulilor din mediul inconjurator, in functie de sensibilitatea noastra. Sensibilitatea inseamna asadar capacitatea de a sesiza un stimul cu o intensitate foarte scazuta – un sunet foarte slab pe care altii nu l-au auzit, mirosul unui parfum folosit intr-o cantitate foarte, foarte mica.

Sensibilitatea la stimuli duce la resimtirea mai intensa a acestora. Iar resimtirea mai intensa adauga buna dispozitie zilelor tale si sens lumii in care traiesti.

Tehnica microscopului este de fapt o tehnica de crestere a sensibilitatii la stimuli.

Cerc de “mai bine”
Martin Seligman – initiatorul psihologiei pozitive – spune ca fericirea are doua componente:

•placerea de moment si
•senzatia ca viata (ta) are sens.
Tehnica microscopului cuprinde ambele elemente ale fericirii: zoom in aduce placere si zoom out sens. Urmatorul paragraf este probabil cel mai important din intreaga poveste de pana acum. Este vorba despre cercul pozitiv al tehnicii microscopului.

Detaliile pe care le vezi cand folosesti microscopul iti creeaza placere. Placerea resimtita te face sa te simti bine (s-a dovedit stiintific ca placerea are acest rezultat surprinzator!) si te motiveaza sa repeti activitatea “vinovata”. Starea de bine combinata cu energia data de motivare te determina sa fii mai activ, sa faci multe lucruri si activitati. Ceea ce duce la o viata implinita si care are sens.


SURSA: http://www.empower.ro/gandire-pozitiva/optimism-lectia-3-tehnica-microscopului/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu