luni, 30 noiembrie 2009

Sanatate prin Iubire

Atunci cand primii fiori ai dragostei incep sa ne electrizeze trupul, cel dintai care are de castigat este metabolismul. E demonstrat stiintific faptul ca „indragostirea” creste ritmul cardiac si pune sangele in miscare cu mai multa forta, imbunatatind in cele din urma rata metabolismului.

Cu siguranta, nu sunt straine de tine temerile de la inceputul unei relatii, atunci cand nu te simti sigur pe tine, iar mintea iti este sufocata de scenarii fataliste. Ei bine, toate aceste trairi in­tense au efecte benefice asupra sanatatii: accelereaza pulsul si arderile calorice ( de aceea majoritatea oamenilor slabesc cand iubesc).

Ridica bariere sociale
Mai mult decat atat, fericirea pe care o traiesti cu partenerul te deschide in fata celorlalti, devii mai sociabil, mai amabil, mai placut. Doar te simti bine, iar asta se vede in modul de interactiune cu cei din jur. Iar studiile confirma faptul ca oamenii fericiti se descotorosesc repede de naravuri precum egoismul, barfa sau relele intentii. Asadar, dragostea contri­bu­­ie la crearea si intarirea relatiilor sociale.

Adevaratul rol al iubirii
Cultura populara confunda dragostea cu dorinta sexuala, insa din perspectiva evo­lutionista, romantismul indeplineste cu totul si cu totul alta functie. Dra­gos­tea este un instrument ce naste obligatii si care ne-a ajutat de-a lungul timpului sa ne orientam catre partenerii stabili. Asta pentru ca numai in cadrul unei relatii solide se vor dezvolta urmasi sana­tosi.

Sexul tine loc de fitness
Mai e nevoie oare sa amintim beneficiile amorului atunci cand ia forma exerci­tiu­lui fizic executat in dormitor? Oamenii de stiinta americani sustin ca jumatate de ora de sex activ arde in jur de 150 de calorii. Iata un pretext cat se poate de plauzibil pentru zilele in care te sustragi de la sesiunea de jogging.

Ce sa mai spunem ca, daca ai imaginatie bogata intr-ale sexului, ai putea scuti si ora de mers la sala. Asta pentru ca in timp ce-ti iubesti parte­nerul, ai putea sa-ti lucrezi si muschii coapselor, pelvisului, ai bratelor, fesierii, abdominalii... Sa mai continuam?

Gata cu pretextele!
Nu degeaba se spune din batrani ca sexul e aspirina saracului. Oxitocina, hormon eliberat in cantitate mai mare in timpul sexului, stimuleaza producerea unei alte substante - endorfina - hormonul fericirii care, printre altele, are efect analgezic.

Iar aceasta are darul de a alunga orice durere, fie ea de cap, menstruala, musculara sau osoasa. Ce sa intelegem de aici? Ca ar trebui sa uiti de scuza cu migrena. Daca nu ai chef de sex, spune-o pur si simplu!

Un comentariu:

  1. Esti amator de ezoterism,cabala,societati secrete etc.?Te invit pe blogul personal http://www.asaftei.blogspot.com sau in sectiunea Librarie Blog http://asaftei.blogspot.com/2010_05_01_archive.html de unde poti achizitiona carti rare in domeniu.Te astept!

    RăspundețiȘtergere