luni, 30 noiembrie 2009

:))

Terapia prin ras a fost acceptata pe baza numeroaselor studii realizate in Europa Vestica si Statele Unite. Cazul lui Hunter „Patch” Adams – portretizat de catre actorul Robin Williams in filmul „Patch Adams”, care a dezvoltat terapia acum 35 de ani in Gesundheit Institute din Virgina, SUA, este arhicunoscut.

Celebra poveste a lui Norman Cousins a inspirat multi practicieni ai terapiei prin ras, inclusiv dr. Madan Kataria, un generalist din Mumbai, care a creat conceputul de cluburi pentru ras in India.

Ca fondator al Clubului International de Ras, dr. Kataria este creditata ca fiind fondatorul a peste 300 de cluburi de ras in India. Fiecare dintre aceste cluburi organizeaza grupuri periodice pentru sesiuni de ras, pornind de la premisa ca rasul este sanatos pentru trup si suflet.

Stim inca prea putin despre ce se intampla in creier atunci cand radem, dar exista suficiente dovezi care sugereaza ca rasul are o gama de efecte atat psihologice, cat si fiziologice. Cel mai evident efect se observa in starea noastra de spirit, dar rasul este cunoscut ca tinand la distanta emotiile negative, precum anxietatea si depresia, care tind sa ne slabeasca sistemul imunitar.

Ne ajuta in cazul stresului, o cauza obisnuita a problemelor de tensiune. Imbunatateste capacitatea plamanilor de a primi oxigen si nivelul acestuia in sange, usurand prin aceasta problemele cauzate de astm si bronsita.

In acelasi timp elibereaza endorfine, pastilele naturale ale organismului impotriva durerii, care reduc frecventa si intensitatea durerilor arteriale si a spasmelor musculare.

Ajuta in cazul insomniei, migrenelor, alergiilor si ulcerelor. Neurologul francez Henri Rubenstein a aratat ca un minut de ras poate sa ofere trupului pana la 45 de minute de relaxare terapeutica. Totodata reduce bataile inimii si stimuleaza apetitul si digestia.

Doctorul Pierre Vachet, care a studiat psihologia rasului, a concluzionat ca rasul dilateaza vasele de sange si trimite mai mult sange catre periferie. Asa cum trimite mai mult oxigen la celule, tot rasul grabeste vindecarea tesuturilor si stabilizeaza multe functiuni ale corpului. Alte experimente au aratat ca privitul filmelor amuzante duce la scaderea presiunii sangelui si genereaza mai multe endorfine in sange, creand o stare de bine.

Cu toate acestea, noi informatii arata ca nu toti beneficiaza la fel de aceasta terapie. Cercetatorii spun ca daca oamenii cu un puternic simt al umorului sunt mai putin afectati de stres, asta nu inseamna ca rasul ii ajuta sa faca fata acestuia. Ar putea insemna ca daca acestia fac fata stresului bine, pot sa rada mai mult.

Un studiu a aratat ca privitul fimelor amuzante duce la cresteri la nivelul chimic al imunitatii, dat si ca se produc cresteri la oamenii care aveau o tendinta de a rade mai mare.

Un alt studiu realizat pe pacientii ce se recuperau dupa operatii a aratat ca grupul, care a avut voie sa isi aleaga comediile, a avut cele bune rezultate in urma terapiei prin ras, avand nevoie de cele mai putine pastile impotriva durerii, prin comparatie cu grupul de control care nu a vazut nici o comedie.

Cu toate acestea, un al treilea grup a fost fortat sa se uite la comedii, fara aprobare si fara ca acesta sa-si aleaga comediile. Rezultatele nu au fost deloc bune.

Dar este clar ca ideea, ca rasul sau fericirea este cel mai bun medicament, incepe sa prinda. Si multi doctori incep sa fie de acord cu aceasta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu