marți, 17 noiembrie 2009

Cuplu fericit

Care sa fie secretul cuplurilor care ajung la o varsta inaintata impreuna? Se pot decela cateva „secrete pentru un cuplu fericit“ dincolo de micile conflicte?
■ Primul cuvant care imi vine in minte este intelepciunea. Poate parea multora un raspuns de moda veche, dar este cert ca oamenii intelepti sunt cei mai fericiti – in cuplu, la job-urile lor, in relatie cu copiii, cu prietenii etc. Intelepciunea implica maturitate in plan emotional, un lucru atat de rar intalnit astazi. In marea majoritate a cuplurilor, un membru este copilul, celalalt adultul. Fetele viseaza la un tatic tanar, in raport cu care sa se simta protejate si rasfatate.

Barbatii – care in viziunea femeilor nu se maturizeaza niciodata – viseaza la mamici tinere care sa-i iubeasca neconditionat si sa le indeplineasca toate nevoile, eventual chiar inainte de a le verbaliza. Asteptarile nerealiste, infantile, conduc rapid la dezamagiri. Apoi, este de dorit ca inainte de a incepe o viata de cuplu fiecare sa se simta intreg, sa se simta bine cu el insusi si nu sa astepte ca celalalt sa-l intregeasca. Celalalt poate sa-l imbogateasca, dar nu sa-l intregeasca. Fiecare om este responsabil pentru propria fericire, nu poate fi facut fericit de nimeni altcineva decat de el insusi si nu poate face fericit pe nimeni.

Expresii precum „eu te voi face fericit(a)“ suna foarte bine in contexte romantice, dar nu sunt adevarate. Nu incerca sa fii totul pentru el (ea). Nu vei reusi decat sa-l (o) sufoci. Femeile apreciaza barbatii care le asculta si le ofera atentie. Dar ii dispretuiesc pe barbatii care se agata de fusta lor asemenea unor copii. Este de dorit ca barbatul sa urmareasca scopuri ambitioase – materiale sau spirituale. Extremele se atrag, dar nu supravietuiesc mult impreuna. La un moment dat, instinctul de conservare ii determina sa se desparta.

Cuplurile in care cei doi sunt prieteni, au valori comune, impartasesc deschis propriile experiente, simt ca merg in aceeasi directie, au sanse sa ramana mult timp impre­una. Cu conditia ca viata sexuala sa fie satisfacatoare. Viata sexuala este extrem de importanta pentru echilibrul psihoemotional si hormonal. In plus, deschi­de calea catre experienta intimitatii. Multi oameni se bucura de viata sexuala, dar putini pot declara ca sunt cu adevarat intimi unul cu celalalt. Un alt secret este o buna igiena mentala.

Cei mai multi oameni vin incarcati de frustrari de la serviciu si varsa incarcatura de negativitate in cuplu. Pe termen scurt este ok, pe termen lung acest lucru erodeaza relatia. Intr-o relatie, obtii ceea ce pui in ea. Daca nu reusesti sa gestionezi bine stresul si afectele negative, este bine sa apelezi la un psihoterapeut. In fine, orice relatie are propria durata de viata. Uneori ne incapatanam sa prelungim relatii care nu ne fac bine nici noua, nici celuilalt. si nu trebuie sa confundam longevitatea unui cuplu cu gradul de fericire al acestuia. Sunt oameni care au placerea de a se chinui unul pe celalalt pana la adanci batraneti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu