vineri, 27 noiembrie 2009

Puterea Subconstientului

Probabil ai vazut The Secret. Daca nu ai vazut filmul, este obligatoriu sa-l vezi, ca sa zic asa. Asta daca te intereseaza cu adevarat sa-ti dezvolti abilitatile personale pentru a-ti putea atinge potentialul.

Ideea fundamentala din The Secret este Legea atractiei. Ce spune ea? Ca vei dobandi acele lucruri la care te gandesti. Si ca mai trebuie sa te gandesti mult la ceva, pentru ca dorintele nu ti se vor implini ca prin magie – e nevoie de putin timp pentru asta.

Ce vreau sa-ti dezvalui in acest articol este motivul pentru care Legea atractiei functioneaza. Este, daca vrei, secretul secretului. Acest lucru tainic salasuieste in mintea ta si poarta numele de subconstient.

Dar, mai intai, ce este subconstientul?
Daca ar fi sa comparam cu un calculator, imagineaza-ti un al doilea procesor care opereaza autonom. Are acces la harddisk si la toate informatiile inmagazinate acolo si, mai ales, este capabil sa faca de unul singur conexiuni intre diferite fisiere si directoare. In fapt, subconstientul lucreaza in permanenta, pe mai multe fronturi. Tot ce are nevoie este de o directie, de un scop. Mai departe face treaba singur.

Cum se manifesta subconstientul?
Daca gandirea activa, constienta, se manifesta prin ganduri, idei, expresii verbale – aspectele superioritatii intelectuale ale omului, subconstientul este mult mai primitiv in exprimare. Output-ul subconstientului este reprezentat de stari emotionale (frica, manie, tristete si bucurie) si sentimente (iubire, ura, placere, simpatie, antipatie, etc.).

Asta inseamna ca daca ceva din jurul tau declanseaza o reactie a subconstientului, ceea ce vei percepe este un sentiment sau o emotie.

Ce nu stie subconstientul
Desi este un procesor foarte performant, subconstientul are o hiba. Si anume, nu prea face diferenta intre intamplari reale si intamplari imaginate. Hmmm… Hai sa vedem ce inseamna asta si de ce e important pentru tine.

Creierul primeste informatii din exterior prin simturi (vaz si auz in special), si prin idei auto-generate, adica lucrurile pe care tu le gandesti. Daca vezi o friptura si ti se face foame, e natural si firesc. Dar, daca vezi o friptura, te gandesti la vitelul care a fost inainte de a deveni “carne”, apoi iti aduci aminte de o vacanta din copilarie la tara si apoi te gandesti ca ar fi cazul sa cumperi niste teren la munte, asta reprezinta o serie de ganduri auto-generate. Este posibil deci ca pe viitor o friptura sa-ti declanseze ideea de a investi intr-un teren la munte, ceea ce e cu totul altceva.

Toate aceste lucruri – care sunt percepute de creier, fie prin sfera constienta (adica lucruri pe care stim ca le-am gandit), fie direct in subconstient (de exemplu zgomote sau imagini pe care creierul constient le-a filtrat deja, cum ar fi zumzetul ventilatorului de la calculator pe care acum ca ai citit aceste randuri l-ai “constientizat”, sau l-ai fi constientizat daca si-ar fi schimbat tonalitatea) – ajung deci in subconstient unde reprezinta hrana pentru emotii si sentimente pe viitor.

Ce este cel mai interesant este ca subconstientul nu face diferenta intre un eveniment real si unul imaginat. Nu e chiar prost, dar poate fi pacalit. Un eveniment care a avut loc cu adevarat vine impreuna cu un cortegiu de senzatii reale si emotii traite, ceea ce lasa “o amprenta” foarte adanca. Un eveniment imaginat lasa o astfel de amprenta mult mai slab.

Ca urmare, daca vrem ca subconstientul sa creada ca evenimentul a fost real, trebuie sa ni-l imaginam cu senzatii (Daca ai locui in casa visurilor tale, din ce parte ar veni lumina? Daca ai conduce masina visata, ce textura ar avea volanul? Si tot asa… ai prins unde bat.) si cu emotii pe masura (Daca ai locui in casa visata, cum te-ai simti cand vii de la servici? Daca ai conduce masina dorita, ce ar zice vecinii? Vezi, exista un tipar aici!).

Daca faci asta atunci cand creierul este cel mai susceptibil, respectiv in starea “alfa” – dimineata la trezire si seara imediat inainte de culcare, cand esti in pat, si nu o data, ci repetat, zi de zi, saptamani in sir, uneori, vei reusi sa pacalesti subconstientul ca intr-adevar, acel lucru este real.

Cum il folosim?
Aici vine partea cea mai interesanta si cheia intregului The Secret. Imagineaza-ti cum vrei sa fie un anumit aspect al vietii tale. Cu toate detaliile si emotiile si sentimentele. De mai multe ori, dimineata si seara, zi de zi, saptamani sau luni la rand.

Pentru ca exista o diferenta intre starea reala, perceputa de mintea constienta si starea indusa in subconstient, acesta din urma va incepe sa lucreze intens pentru a crea congruenta intre cele doua stari. Si, oricat de paradoxal ar parea, subconstientul este mai tare decat constientul.

Si astfel, intr-un final vei face acele lucruri care te vor duce la ceea ce-ti doreai, ghidat de emotii si sentimente. Daca va trebui sa-ti schimbi jobul pentru asta, vei incepe sa cauti noi oferte de lucru, desi nu ai fi recunoscut ca te interesaza un alt job. Lucruri marunte, dar care te ghideaza pas cu pas spre casa, masina, partenerul ideal, etc.

Atentie!
Subconstientul are doua capcane pe care trebuie sa le eviti.

Una este ca nu pricepe negatii. Adica daca vrei sa te muti intr-o casa mai mare, trebuie sa-i dai ca indicatie “vreau o casa de 100 mp” si in nici un caz “nu mai vreau o casa de 50 mp” – pentru ca asta ceri (50 mp), asta vei primi.

A doua este ca subconstientul este foarte orgolios si nu primeste indicatii. Asta inseamna ca trebuie sa ii spui ce vrei si sa fii foarte specific, si sa nu vrei o anumita cale sau metoda pentru a obtine acel lucru.

Adica, daca vrei un salariu mai mare cere-i “vreau un salariu de 1000 EUR” si nu “vreau pozitia sefului”. Daca vrei o casa mai mare cere “o casa de 100 mp” si nu “am nevoie de 100.000 EUR”. Stiu ca e putin mai dificil acest aspect, dar daca analizezi atent nevoile tale, vei sti ce sa ceri si ce sa-ti doresti.

In rest, actioneaza bazandu-te pe subconstient si bucura-te de viata.


PS: Legea atracţiei universale, descoperită şi enunţată de Sir Isaac Newton, este o lege a mecanicii clasice. Enunţul său este următorul:

Două corpuri punctiforme se atrag reciproc printr-o forţă direct proporţională cu produsul maselor corpurilor şi invers proporţională cu pătratul distanţei dintre ele, orientată pe direcţia dreptei ce uneşte centrele de greutate ale celor două corpuri.

(Corpurile sunt considerate punctiforme faţă de distanţa dintre ele).



sursa:http://www.empower.ro/legea-atractiei/the-secret-puterea-secreta-a-subconstientului/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu