joi, 26 noiembrie 2009

Somnul

Rolul Somnului:
Situl destinat Somnului şi Viselor al Portalului Health-Discovery:
http://health.discovery.com/centers/sleepdreams/basics/basics_print.html

Somnul este esenţial pentru viaţă. Animalele private de somn au murit. Lipsa somnului poate afecta sănătatea şi chiar viaţa oamenilor. Un studiu efectuat de Societatea Americană de Cancer a indicat o creştere a riscului de deces de 1,8 ori mai mare la persoanele sănătoase care au dormit doar 6 ore pe noapte faţă de persoanele care au dormit 7-8 ore pe noapte.



Nevoia de Somn a omului Sănătos:
Situl NASA destinat Grupului de Lucru pentru Combaterea Oboselii:
http://human-factors.arc.nasa.gov/zteam/fcp/FCP.pubs.html

Fiinţa umană are nevoie în medie de 8 ore de somn pe zi, iar când durata somnului este prelungită Cresc semnificativ atât Atenţia cât şi Performanţele Intelectuale, Emoţionale şi Fizice pe timpul întregii zile.

Somnul insuficient pe termen scurt duce la degradarea treptată şi cumulativă a performanţelor intelectuale, atenţiei şi comportamentului. În acelaşi timp creşte timpul de reacţie la evenimente, se reduce vigilenţa, gândirea devine înceată şi confuză şi creşte durata rezolvării problemelor.

Somnul insuficient pe termen lung generează şi agravează problemele de sănătate, scurtând astfel speranţa de viaţă.

Fiziologia Somnului:
Somnul este un proces fiziologic foarte complex prin care Creierul şi Corpul uman alternează între perioade foarte active şi perioade liniştite dar nici o dată nu încetează activitatea. Somnul este compus din 2 Stări distincte:

- NREM (fără mişcări rapide oculare) în care activităţile mentale şi fiziologice sunt lente (pulsul şi ritmul respiraţiei scad şi devin regulate). Ea este compusă din 4 Etape ( 1 - 2 de Somn Superficial şi 3 - 4 de Somn Profund). Dacă o persoană este trezită pe timpul Somnului Profund îi trebuie mai mult timp pentru a se trezii şi apoi continuă se se simtă Mahmură, Somnoroasă şi Dezorientată pentru o perioadă de 10 - 15 Minute numită şi Inerţie Somnului.

- REM (cu mişcări rapide oculare) care este asociată cu activităţi extreme ale crierului (care visează) pe când majoritatea muşchilor aparatului locomotor sunt paralizaţi. Dacă persoana este trezită în această perioadă ea poate povestii cu multe detalii visul avut.

Dea lungul unui Somn de Noapte fazele NREM şi REM apar în cicluri de circa 90 Minute ( 60 Minute Somn NREM urmat de 30 Minute Somn REM).

Alcoolul afectează profund Ciclurile Somnului. După mai mult de 2 pahare de vin sau bere băute înainte de culcare sunt eliminate toate perioadele de somn REM din prima parte a nopţii şi fragmentează somnul din cea de a 2 a parte a nopţii cu treziri repetate. Dacă persoana este deja Somnolentă sau Obosită alcoolul va amplifica înrăutăţirea Somnului iar a 2 a zi Performanţa şi Atenţia vor fi şi mai grav afectate.

Multe din medicamentele (altele decât Somniferele) au ca efecte Secundare întârzierea adormirii, perturbarea structurii somnului sau chiar alterarea totală a calităţii somnului.

Cantitatea şi Calitatea Somnului mai pot fi afectate şi de factorii de mediu (Zgomot, Lumină, Temperaturi prea mici sau prea mari).

Pe lângă alimente, apă şi aer, Somnul este o nevoie fiziologică Vitală pentru Supravieţuirea Omului şi Critică pentru Existenţa acestuia.

Din nefericire Deficitul de Somn se Cumulează, dar majoritatea oamenilor acordă atenţie numai Alimentaţiei şi Exerciţiilor Fizice în vederea menţinerii unei Sănătăţi Optime şi uneori prin acestea măresc şi mai mult (direct sau indirect) Deficitul de Somn, cu toate că Somnul este Principala Necesitate Fiziologică care trebuie achitată pentru a Supraveţuii şi a face faţă Presiunilor, Cerinţelor şi Stresului vieţii moderne.

Aşa cum lipsa Hranei este semnalizată prin Senzaţia de Foame şi Lipsa Apei din organism este semnalizată prin Senzaţia de Sete, Somnul Insuficient este semnalizat prin Somnolenţa din timpul Zilei. Somnolenţa poate afecta Grav atât Persoana cu Deficit de Somn cât şi Comunitatea, deoarece aceasta poate degrada fiecare aspect al performanţei umane (prin scăderea performanţelor Fizice, Psihomotorii şi Intelectuale precum şi prin Scăderea Comportamentului Corect şi Amplificarea Comportamentului Negativ) şi ducând inevitabil la Accidente, Catastrofe sau Acte Antisociale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu