duminică, 15 noiembrie 2009

AFECTIUNEA

Vorbim despre afectiune, lucru fara de care nu poate exista nici o relatie intima solida.Insa afectiunea, la fel ca mai toate nevoile, inseamna altceva pentru fiecare om.
Barbatii au nevoie de implinire sexuala, tovarasie relationala, o sotie atragatoare, de sprijin casnic si admiratie.
Femeile au nevoie de afectiune, de conversatie, sinceritate si deschidere, sprijin financiar si angajare familiala.
Deosebirile sunt edificatoare.Principala nevoie a femeii este afectiunea, pe cand principala nevoie a barbatului este implinirea sexuala .Bineinteles nu putem generaliza,este doar un punct de vedere personal.
Nevoia de tandrete fizica este clara pentru ambele sexe, dar fiecare o obtine in alte moduri.
O prietena imi povestea odata ca la un moment dat sotul nu-i mai acorda afectiune si din aceasta cauza, fara sa vrea, se simtea pur si simplu atrasa ca de un curent puternic intr-o relatie cu un coleg de serviciu-acesta nu facea altceva decat sa o imbratiseze cu regularitate. Ce se intamplase ? Sa nu fi insemnat legamantul cununiei nimic pentru ea? Abia astepta ocazia sa-si insele sotul? Nici pomeneala! Ea era atat de flamanda de afectiune, incat imbratisarile aproape au convins-o sa accepte relatia extraconjugala!
Daca esti barbat, tine minte ca pentru o femeie afectiunea inseamna ceea ce inseamna apa pentru o planta -in lipsa afectiunii, ea va inceta realmente sa mai functioneze. Imbratiseaz-o si sarut-o de fiecare data cand pleci de acasa si cand te intorci. Da-i un telefon cand sunteti la distanta. Spune-i cat de mult inseamna pentru tine. Ofera-i flori, dulciuri, cadouri, felicitari. Nu uita niciodata de ziua ei si in nici un caz de aniversarea voastra. Pune la cale surprize. Ajut-o la treburile gospodaresti. Nu lasa niciodata sa vina seara fara sa-i spui ca o iubesti. Si nu uita niciodata ca afectiunea nu inseamna neaparat sex.
Nu-ti face griji daca nu-ti sta in fire sa fii tandru. Tine-o in brate si ascult-o cu tandrete. Fi bland cu ea, cauta sa o intelegi intotdeauna si vei vedea cat de valoroasa este tandretea pe care i-o aferi, pentru simplul fapt ca implineste o nevoie profunda a ei.
Daca esti femeie, tine minte-nevoia lui de afectiune este la fel de puternica pe cat este a ta, chiar daca o exprima astfel.Tine cont de nevoile pe care le-am prezentat pentru barbat-incarca neincetat bateria,,flamanda”a partenerului tau cu tandrete, verbal si fizic.
Cum incarci bateria relationala a partenerului?

In primul rand prin comunicare.

Comunicarea plina de iubire hraneste de fiecare data nevoile. Cu cat mai profunda si mai plina de miez este comunicarea, cu atat mai puternica este incarcarea. Uneori, oamenii spun pur si simplu ce le vin prin minte si inteleg cu adevarat ce au rostit abia dupa ce partenerul le parafrazeaza spusele prin intermediul ascultarii si/sau al folosirii de imagini verbale afective. Abilitatile respective ilustreaza esenta ascultarii,intelegerii si validarii.
In al doilea rand foloseste umorul intr-un mod plin de consideratie. Ori de cate ori se poate fi vesel, senin si amuzant, fa-ti partenerul sa rada.
Adu-ti aminte in fiecare zi cat de pretios este partenerul tau si spune-le asta si celorlalti membri ai familiei. Daca partenerul nu este cea mai de pret persoana din viata ta, ia decizia constienta de a-i acorda mai multa pretuire in sufletul tau. Ridica acea valoare la cel mai inalt nivel.
Imblanzeste-ti vorbele, mai cu seama daca abordezi un subiect care ar putea sa determine o reactie puternica din partea partenerului. Nu da vina pe partener sau pe alti membri ai familiei pentru ceea ce simti. Tu hotarasti trairile afective pe care le ai, prin metodele de gandire si prin alegerile pe care le-ai facut pana in momentul de fata. Simtamintele urmeaza intotdeauna actiunilor, alegerilor si modului de gandire.
Mangaie-i pe cei dragi! Scalda-i in iubire pe cei dragi, spune-le ce simti cu regularitate, atinge-ti bland partenerul.
Planifica momente vesele in viitor! Planuieste-le, chiar daca nu ajungi sa pui in practica decat o parte din ele. In general, femeile se bucura mai mult sa croiasca planuri decat sa le concretizeze. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa dai curs planurilor facute, dar tine minte ca din alcatuirea lor se nasc amuzamentul si incarcatura pozitiva.
Iesi din rolul tau obisnuit! Daca esti om de afaceri, incearca sa-ti surprinzi iubita/sotia facand curatenie in casa. De multe ori am auzit femei care au spus ca a-si vedea sotul facand curat in casa le incita mai mult decat orice.
Pastreaza o atitudine senina! Joaca-te, vorbeste despre copii, discuta subiecte vesele si fa daruri. Daca nu poti oferi un dar material, ofera unul fizic. Incurajeaza-ti partenerul sa-si exprime nevoile si procedeaza si in cazul tau la fel. Apoi, nu obosi sa hranesti trebuintele fundamentate ale partenerului.
In sfarsit, creati ,,elemente pozitive, care hranesc relatia si intimitatea”si pentru a evita,,elementele negative, care le secatuiesc”afectiunea, intelegerea, ascultarea, exprimarea deschisa si sincera, comunicarea si implicarea, cooperarea, acceptarea, toleranta, amuzamentul si umorul, consideratia si elogierea partenerului, tandretea, purtarea grijulie, iertarea, validarea si empatia.

Daca simtiti, urmati toate aceste indemnuri si nu numai ca veti ajunge la cel mai profund nivel al intimitatii, veti descoperi si o modalitate de a ramane acolo

sursa: http://www.psihoblog.ro/?p=176

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu