miercuri, 3 februarie 2010

Trei pasi pentru corectarea unui comportament enervant

Trei pasi pentru corectarea unui comportament


Urletul unui copil, trăsnăile animalului de casă sau pur şi simplu vizita unui musafir, ne întorc pe dos ziua si casa. Sunt două reacţii des întâlnite:
- suport si trec mai departe
- reproşez si sancţionez
In ambele situaţii şansele ca situaţia să se repete sunt foarte mari. Și este normal, efectiv n-am făcut decât să încurajăm comportamentul pe care îl detestăm sau să indignăm primind replica tacită “Las că-ți arăt eu ţie data viitoare”.

Ce putem face pentru a corecta, să zicem, definitiv, este simplu în trei paşi:
1.Spune ce vezi
2.Oferă o alternativă
3.Laudă

1.Spune ce vezi
Chiar şi un copil se poate plictisi. Se uită lung pe fereastră în timp ce tu dereteci prin casă. Opreşte-te o clipă şi admiră lângă el: “Uite o vrăbiuţă. Ai văzut cum a sărit pe creangă. Ce echilibristică! Poate să stea chiar şi cu capul în jos.”
Ce ai făcut de fapt? I-ai atras atenţia asupra unei fiinţe vii foarte comune şi i-ai scos în evidenţă calităţi remarcabile. Din multitudinea de lucruri pe care le poate vedea pe fereastră, copilul a conştientizat că acea micuţa vietate are o echilibristică deosebită pe o creangă subţire. Ba mai mult, i-ai acordat acea clipă de atenţie necesară. Este şi el un om, există şi merită implicare.
Acum îţi poţi continua liniştit treaba. Va admira tot restul păsăretului. Eventual te va mai trage de mânecă să-ţi arate ce alte giumbuşlucuri pot să mai facă pasările.

2.Oferă o alternativă
Pornind de la un caz concret. Copilul de 5 anişori în rol de Superman se caţără pe masă chiar acolo unde aşezi cina fiind la un pas de a-şi lua avântul spre o căzătură cu plânsete. Ce se spune de obicei: “Nu te mai urca pe masă. De câte ori să-ţi spu? O să cazi!” Şi în secunda doi este întins pe podea.
Aveţi acum alternativa: “Ce faci acolo? Eşti pe masa? Costumul tău îmi spune ceva? Aaa eşti Superman. Pun pariu că poţi sa te cațări şi pe fotoliu”.
Varianta fotoliu este foarte convenabila şi pentru tine şi pentru copil. El este în siguranţă într-un loc în care oricum este destinat să stai cu picioarele pe el, şi în plus e foarte fericit că-ţi va demonstra puterea sa de Superman.

3.Lauda
Personajul nostru preferat, copilul. De această dată, îşi exprimă talentul de pictor utilizând creionul tău dermatograf. Ce faci, îl tragi de urechi, te va surzi jumătate de ora cu plânsetul. Admiră desenul “Ce frumos! Uite cum se cunosc muşchii băiatului care aleargă după minge. Fetiţa de aici poate să-l ajute să o prindă. Hai să-le colorăm tricourile în verde, să se vadă că sunt din aceeaşi echipă.” Întinde-i culoarea verde şi reintră în posesia creionul dermatograf. În plus, i-ai indus şi spiritul de echipă. Doar sunt şanse mici ca acel creion dermatograf să fie chiar verde. Şi cine zâmbeşte din nou: şi tu şi maestrul pictor, copilul.

De ce funcţionează? Este pozitiv, implică bună dispoziţie şi mulţumirea de sine c-ai descoperit/creat ceva deosebit. Ba mai mult, are loc chiar acum, odată cu manifestarea comportamentului.
Repetând aceşti 3 paşi simpli veţi vedea că, oricât de mic este copilul te va imita şi va aplica acelaşi stil de corectare a unui comportament care îl deranjează. În loc de a spune câinelui: “Nu-mi rupe foaia! Câine rău ce eşti !” îl vei auzi “Prinde mingea. Pe ea poţi să o ronţăi cât vrei. ”

Chiar dacă toate exemplele de mai sus sunt legate de copii, putem aplica aceşti trei paşi şi în alte situaţii. De exemplu, parterul de viaţă are obiceiul de a bea direct din sticlă, aspect care vă deranjează şi îl consideraţi neigienic, lipsit de educaţia celor şapte ani de acasă.
1)Spunem ce vedem – „Bei din sticlă. Cred că e cam grea, asta de doi litri.”
2)Oferim o alternativă – „Uite îţi pun în paharul acesta cu echipa ta favorită”
3)Laudă – „Eşti tare ca X jucător.”

În cazul persoanelor mature schimbarea comportamentului se înregistrează după un număr mai mare de repetări. Un pic de răbdare şi oferirea unor mici recompense care plac ambilor, face minuni.

Metoda e simplă. Vine de la cheia SOL, cheia tuturor soluţiilor:
Spune ce vezi
Oferă o alternativă
Laudă

Scris de Mihaela Gologan, trainer
Extreme Training, The way to excellence

sursa: www.traininguri.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu