luni, 8 februarie 2010

STARE MENTALA SANATOASA

Din păcate, mintea mai bună nu se poate obţine odată cu vârsta, ci din contră, pierdem din ea cu fiecare an ce trece. Cercetătorii au aflat însă că există diverse metode prin care putem opri declinul minţii. Vă prezentăm în continuare 12 modalităţi prin care să vă îmbunătăţiţi starea mentală.

1. Dansaţi!

"Puţine activităţi stimulează creierul aşa de bine ca dansul!", spune doctorul Daniel Amen, autorul cărţii "O minte minunată la orice vârstă". "Dansul necesită totul, de la coordonare şi organizare, la planificare şi judecată", a mai scris el.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru artele marţiale. Ambele cer să îţi poziţionezi diferite părţi ale corpului simultan şi în sincron.

2. Mergeţi la fitness!

Sportul creează celule noi într-o zonă a creierului vitală memoriei. Cercetătorii de la Universitatea Columbia au măsurat volumul sângelui din creierul adulţilor care merg la sală de patru ori pe săptămână, timp de patru luni şi au descoperit că toată această activitate duce la producerea mai multor neuroni.

3. Mâncaţi ouă!

Micul dejun ideal este un ou, potrivit medicului Larry McLeary, autorul programului "Încredere în creier". Oul conţine vitamina B, care obligă celulele nervoase să ardă glucoză, cea mai importantă sursă de energie a creierului. Oul mai conţine şi antioxidanţi, care protejează neuronii de stricăciuni şi acizi graşi omega-3, care menţin impulsurile nervoase la ritmuri optime.

Mâncaţi, de asemenea, multe fructe şi legume şi evitaţi mâncărurile grase, care diminuează abilitatea celulelor nervoase de a comunica între ele.

4. Fiţi activi!

Nu deveniţi leneşi, pentru că dăunează grav sănătăţii. Implicaţi-vă tot timpul în diverse activităţi, pentru a vă menţine mintea alertă.


5. Hidrataţi-vă mintea!

Un studiu al Universităţii South Florida din 2006 a arătat că oamenii care beau trei sau mai multe pahare de suc proaspăt pe săptămână aveau cu 76% mai puţine şanse să se îmbolnăvească de Alzheimer. Cantitatea mare de polyphenoli, antioxidanţi găsiţi în fructe, protejează creierul de boală.

Opt pahare de apă pe zi sunt şi ele extrem de benefice pentru minte, întrucât creierul este 80% apă şi dacă nu este hidratat, neuronii nu pot să funcţioneze corect.

6. Râdeţi!

Luaţi-vă o pauză de la problemele cotidiene şi râdeţi. Citiţi bancuri, uitaţi-vă la filmuleţe amuzante. Chiar şi anticiparea râsului scade stresul cu 39% până la 70%! Râsul este extrem de bun şi pentru inimă.

7. Dormiţi suficient!

Somnul este important pentru o stare mentală bună. Memoria se organizează în creier, în timpul somnului. Un studiu al Facultăţii de Medicină de la Harvard arată că mintea adună bucăţi separate de informaţie şi le ţese împreună în timpul somnului. Doctorii ne sfătuiesc să dormim fix 7 ore!

8. Nu vă mai uitaţi la TV!

O oră de privit la televizor creşte şansele de a căpăta Alzheimer cu 1,3%. Aşa că doctorii recomandă să vă relaxaţi la TV maxim două ore pe zi. În schimb, ei propun să citiţi cât mai multe cărţi.

9. Folosiţi mirodenii!

Atunci când gătiţi, folosiţi cât mai multe mirodenii la mâncare. Rozmarinul, de exemplu, conţine acid carnozic, care reduce riscul de atac cerebral cu 40%! Folosiţi cu încredere condimentele, mai ales scorţişoara, şofranul, busuiocul, oregano, cimbrul şi salvia.

10. Studiaţi o limbă străină!

Parlez-vous français? Non? Atunci este timpul să vă apucaţi de o limbă străină, pentru a evita demenţa la bătrâneţe. Un studiu al Universităţii York din Toronto arată că oamenii în vârstă care vorbesc mai multe limbi străine au o minte mai clară decât ceilalţi.

11. Spălaţi-vă bine pe dinţi!

O gingie inflamată, sângerândă poate sugera o problemă a sănătăţii. În plus, toate bacteriile care se strâng în gură ajung în sânge şi apoi la organele vitale, inclusiv la creier. De aici, şi o stare mentală extrem de proastă.

12. Beţi ceai verde!

Beţi cinci sau mai multe căni de ceai verde pe zi şi câştigaţi cu 20% mai multă sănătate mentală, potrivit unui studiu prezentat în The American Journal of Clinical Nutrition.

sursa: http://www.realitatea.net/vreti-sa-aveti-o-minte-clara-si-la-batranete-aflati-12-modalitati-de-a-va-mentine-creierul-tanar_650132.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu