luni, 8 februarie 2010

Ecstasy

Droguri sintetice (designer drugs) - Ecstasy
Ce este Ecstasy?
Datorită acţiunilor şi efectelor lor diferite, drogurile sintetige sunt greu clasificabile în grupe distincte. XTC (prescurtarea pt. Ecstasy) este atribuit frecvent grupei entactogenelor (droguri care permit contactul, "atingerea interiorului", de ex. prin producerea sentimentului de fericire). Grupul ecstasy are însă şi acţiuni din grupa drogurilor stimulatoare şi halucinogene. Iniţial, numele de Ecstasy a fost atribuit drogului MDMA (3,4-metilen-dioxid-metilamfetamina), o substanţă sintetică pură.

Azi, Ecstasy este un termen generic pentru diverse substanţe cu spectru de acţiune similar. Grupul include MDMA (metilen-dioxid-metilamfetamina) şi MDE/MDEA (metilen-dioxi-etilamfetamina), precum şi alte substanţe din clasa fenoletilaminelor. Sunt comercializate, sub acelaşi nume de "Ecstasy", şi amestecuri ce conţin adaosuri de cafeină, amfetamină sau LSD.

Consum:
La începutul anilor 90, Ecstasy a apărut pe piaţă în diverse formulări: fie în capsule de diferite mărimi, fie - în cele mai multe cazuri - sub forma unor tablete (comprimate) rotunde şi plate, cu variate semne ştanţate. Tabletele de Ecstasy purtau (şi mai poartă) nume precum trifoi, proumbel, dolar, iepuraş, cămilă, delfin, Road Runner, Smiley, ciupercă, Olympics, coroana etc. (denumiri de stradă care reflectă, de regulă, simboluri întipărite în suprafaţa tabletelor. Numele sunt preluate din lb. germ. şi nu corespund neapărat denumirilor de stradă din România - n. tr.) Majoritatea tabletelor comercializate sub numele de Ecstasy conţin o substanţă activă derivată din MDMA în concentraţie de 20 - 120 mg care costă în jur de 20 DM (10 €).
Între timp este evident că variatele motive şi simboluri ştanţate - la fel ca şi dimensiunea şi forma - nu spun nimic, sau numai puţin despre provenienţa şi calitatea produsului. În multe cazuri sunt comercializate substanţe înrudite sau chiar plagiate (amestecuri greu identificabile ce conţin ketamină, benzodiazepine şi barbiturice).
De mai multă vreme se observă o tendinţă de renunţare la semnele distincive (simboluri ştanţate ş. a.). Chiar şi frecvenţa şantului median e în prezent în scădere. Astfel, devine din ce în ce mai dificilă diferenţierea tabletelor şi efectelor lor, ceea ce produce un risc suplimentar pentru consumatori.

Cum acţionează Ecstasy?
Din punct de vedere biochimic, XTC acţionează asupra eliberării aşa-numiţilor neurotransmiţători. MDMA pură are efect mai ales asupra neurotransmiţătorului serotonină. Acesta influenţează emoţiile, activitatea noastră, impresiile senzoriale, activităţile motorii, asocierile (de la nivel cerebral - n.tr.), precum şi senzaţiile acustice şi optice.
"Cu cât mai înviorat este omul, cu atât mai activ este sistemul său serotoninergic. Cu cât mai activat e sistemul serotoninergic, cu atât mai activ este omul."

Alţi neurotransmiţători influenţaţi de Ecstasy sunt: dopamina (emoţii, motricitate, funcţii cognitive) şi noradrenalina (stres, stimulează circulaţia sanguină şi respiraţia omului).

Reacţii biologice ce pot fi observate după administrarea de Ecstasy:
- dilatarea pupilelor
- creşterea frecvenţei cardicae/tensiunii arteriale
- bronhodilataţia
- încordarea muşchilor mandibulari (trismus) / tremurături
- greaţă
- uscăciunea gurii
- transpiraţii
- creşterea temepraturii corpului
- nevoia de a urina
- bruxism (scrâşnirea dinţilor)
- dureri de cap

Pericol în caz de consum susţinut:
- Sistemul natural de alarmă al omului este abolit.
- Deces prin hipertermie şi deshidratarea organismului, modificări evidente neînregistrate de către persoanele în cauză.

Manifestări ce apar după trecerea efectului:
- epuizare
- oboseală
- greaţă
- înţepenire

Reacţii toxice acute:
- hipertermie
- slăbiciune musculară
- trombembolie
- insuficienţă renală acută
- insuficienţă hepatică toxică
- tulburări de respiraţie
- tulburări cardiace până la colaps

Reacţii toxice cronice în urma consumului susţinut în doze mari:
- posibila afectare a sistemului serotoninergic
- posibile leziuni cerebrale ireversibile

Reacţii psihice:
Acestea nu pot fi descrise în mod unitar, deoarece mare parte din efecte sunt dependente de atitudine şi de mediul înconjurător.

"set" = atitudine individuală ce priveşte intenţia de consum, aşteptările faţă de efectul dorit, starea de spirit şi personalitatea consumatorului. O stare de fond negativă poate fi amplificată de MDMA, iar sentimentele pozitive pot fi trăite cu intensitate mai mare.

"setting" = Complex ce cuprinde mediul înconjurător, suma contactelor sociale, a influenţelor externe. Efectul se resimte cu totul diferit la petreceri Rave ca acasă, într-o atmosferă calmă.

Efectele principale pozitive descrise în condiţii de set şi setting optime, sunt:

capacitate de comunicare sporită
empatie crescută
stare de beatitudine/euforie
percepţii senzoriale mai intense
disponibilitate crescută de a stabili contacte
recunoaştere, înţelegere clară a sentimentelor proprii
modificarea perceperii timpului
dezinhibare relativă
stimulare/sentiment de "prospeţime"

În caz de set şi setting necorespunzător pot apărea efecte descrise ca profund negative:

tulburări de concentrare
putere de discernământ limitată
pierderea apetitului
halucinaţii
anxietate
nelinişte/nervozitate
stare depresivă/stări confuzionale
lipsă de motivaţie
libido redus
întârzierea orgasmului
Consumul de durată a unor doze mari (toxice) poate duce la psihoză.

În combinaţie cu alte substanţe de abuz, pot apărea complicaţii.
În combinaţie cu alcoolul:

risc crescut, deoarece alcoolul stimulează deshidratarea = pericol de hipertermie şi deshidratare
determină rapid un curaj exagerat (germ. Übermut) şi supraaprecierea proprilor capacităţi = reprezintă pericol mai ales în traficul rutier
amplifică efectele biologice negative şi urmările acestora = mahmureala

În combinaţie cu cannabis:
Tensiunea psihică poate fi redusă, dar şi amplificată, după caz = nelinişte/nervozitate
În combinaţie cu cafeina:
- stimulează în plus = nervozitate
În combinaţie cu amfetamina:
- toxicitate mai mare
- efect cumulativ = risc de supradozare
În combinaţie cu LSD:
- amplifică efectul halucinogen
- prelungeşte starea de stupoare
În combinaţie cu cocaina:
- în acest caz sunt relatate reacţii de panică

Consumatorii trebuie avertizaţi, de principiu, asupra riscurilor administrării concomitente de MDMA şi alte substanţe! Caracterul ilegal al drogului şi amestecurile necontrolate în care se comercializează sporesc în mod apreciabil riscul efectelor adverse!

Durata de acţiune:
La o doză medie de 100 mg efectul se instalează după ca. 20 min. - 1 oră.
Efectul durează 4 - 6 ore după care dispare treptat. Circa 2/3 din MDMA ingerată se digeră în stomac şi se elimină, nemodificat, pe cale renală. Aproximativ 7% se metabolizează la MDA la nivelul ficatului, iar restul ajunge, prin circulaţia sanguină, la creier.

Timpul de înjumătăţire este de 6 ore. Dacă aportul depăşeşte capacitate de epurare a organismului, apar efecte cumulative ce duc la supradozare.

Alţi factori de risc ai consumului de XTC:
Diabet, epilespie, glaucom, boli cardiace, hipertiroidism, hipertensiune, hipoglicemie, anemie, astm, hepatita C.

sursa: http://www.ana.gov.ro/rom/sintetice.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu