Diplomatia, respectul de sine si fata de ceilalti tin de "bunele maniere". Trebuie sa ne controlam in permanenta atitudinea, tinuta si discursul, purtandu-ne cu ceilalti asa cum ne-ar placea sa se poarte cu noi. E bine sa nu mai razi de prietena ta care se piaptana si se rujeaza in public sau la birou si sa o sfatuiesti sa faca asta in intimitate. Daca vrei sa te pui la punct cu eticheta, pe langa cartile pe care le poti citi, e bine sa stii ca exista scoli de dans si bune maniere.
Ca sa arati bine, trebuie sa te simti bine, dar si reciproca este valabila. Psihologii spun ca daca iti intiparesti un zambet pe fata atunci cand treci printr-o pasa proasta, reusesti sa "pacalesti" creierul si, treptat, te vei inveseli. Incepe fiecare zi cu o atitudine pozitiva, trateaza-i cu respect pe toti cei pe care-i intalnesti, s-ar putea astfel ca ei sa aiba o zi buna si sa transmita si altora, la randul lor, veselia si atitudinea pozitiva pe care le-ai insuflat-o tu.
De asemenea, postura are un rol important si in relatiile cu ceilalti, dar si in cresterea sau scaderea increderii in sine. De aceea mamele, bunicile sau matusile noastre ne repetau cand eram mici: "Spatele drept, capul sus, trage de umeri...". Interlocutorul va avea incredere in tine si te va asculta daca il privesti in ochi, iti tii corpul si picioarele drepte, bratele pe langa corp; daca le tii incrucisate, atitudinea ta va parea defensiva, de aparare, si impresia va fi aceea ca doresti sa fii exclusa din discutie. Daca tii privirea in pamant, spatele incovoiat, picioarele incrucisate si o figura trista, cu siguranta cel cu care vorbesti se va simti superior tie, incercand sa te manipuleze.
Ai ajuns in locul unde se tine sedinta, intalnirea sau conferinta si te-ai asezat deja pe un scaun. Poti sta picior peste picior, cu palmele unite, ori cu picioarele stranse; tine spatele drept si capul sus. E nepoliticos sa stai cu mainile in buzunare, sa iti retusezi tinuta sau sa iti refaci machiajul in oglinda. Incep sa vina colegi cunoscuti, dar apar si figuri noi. Nu trebuie sa te ridici de pe locul tau cand ti se prezinta un barbat, fie el mai tanar sau mai in varsta. Cere de fiecare data dreptul la cuvant si nu-i intrerupe sub niciun pretext pe cei care vorbesc.
Cand faci cunostinta cu cineva, priveste in ochi persoana respectiva, strange-i mana ferm, nu mai mult de 3 secunde, zambeste si adauga, dupa ce ti-ai spus numele, "Imi pare bine de cunostinta", "Incantata" sau "Imi face placere sa te/va cunosc". Apoi, asigura-te ca nu are nimic impotriva sa-i spui numele prescurtat sau porecla. Intreab-o, inainte de a presupune ca poti sa-i zici Lisa si nu Elisabeta.
Ai gasit cadoul potrivit, l-ai cumparat, dar nu stii exact ce sa faci mai departe. Ei bine, in primul rand, nu uita sa dezlipesti cu grija eticheta cu pretul! Exceptie fac discurile si cartile, de pe acestea pretul nu se sterge. In interiorul cartii, pe prima pagina, poti sa scrii o dedicatie. Impacheteaza-l frumos si pune-l intr-o punga speciala de cadouri. Daca nu te descurci cu impachetatul, alege un magazin specializat.
Daca tu esti cea care primeste un dar, deschide-l neaparat in fata musafirului si in niciun caz sa nu te plangi ca e prea scump, ca nu trebuia sa se deranjeze, ca nu era cazul... Multumeste-i si revino cu comentarii pe parcursul serii. De obicei, un cadou este insotit si de flori. Desi ne-am obisnuit foarte tare sa oferim si sa primim buchete cu ambalaje impresionante, codul bunelor maniere spune ca florile se ofera fara ambalajul in care au fost cumparate, chiar daca este unul deosebit.
Te intrebi daca barbatii pot primi vreodata flori? Da, dar numai daca sunt la spital.
Au dreptul la 10,14 sau 20% din valoarea notei: chelnerii, soferii de taxi, coafezele sau frizerii. Apoi, chiar daca serviciul este inclus in nota de plata, este recomandabil sa lasi bacsis in special celor care au servicii mai grele: portarilor (celor de noapte cu atat mai mult), hamalilor, cameristelor, liftierilor, bucatarilor, mecanicilor auto sau chiar receptionerilor de hotel. Dar ai grija cand calatoresti in strainatate sa te interesezi la receptia hotelurilor de politica bacsisurilor din locul respectiv. Sunt unele hoteluri unde nu se accepta asa ceva.
sursa: http://www.lady4ever.ro/accesorii-birou--s250.html
duminică, 24 ianuarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu