Cea mai vizibila calitate este : orientarea constienta spre EVOLUTIE
1. ARE O IDENTITATE : el stie cine este, stie ce vrea de la viata si discerne intre aspectele esentiale si neesentiale ale acesteia. Chiar daca si-a stabilit clar scopurile si valorile , este gata oricand sa le reexamineze, pentru a avea acces la niveluri superioare de eficienta personala si interpersonala. Scopurile si valorile sale nu sunt simple raspunsuri la ceea ce altii asteapta sau doresc de la el, ci sunt expresii ale gradului de constientizare a nevoilor interioare.
2. ARE SIMTUL UMORULUI. Poate sa rada de propriile erori, contradictii sau prostii. Simtul umorului il ajuta sa nu fie coplesit de probleme sau imperfectiuni.
3. ESTE SINCER SI ONEST : Este angajat in gandurile sale si nu incearca sa pretinda ca este altceva sau altcineva. Este pregatit pentru a se dezvalui in mod adecvat celor care merita. Nu se ascunde in spatele mastilor rolurilor sau comportamentelor de fatada.
4. ARE UN INTERES SINCER PENTRU BINELE CELUILALT : Aceasta atitudine se bazeaza pe respectul, grija si aprecierea celuilalt ca o persoana valoroasa. Fiind atent la proiectia propriilor trairi asupra dorintelor si trebuintelor celuilalt, actioneaza intr-o maniera ce depaseste simpla reciprocitrate comportamentala.
5. TRAIESTE IN PREZENT : Nu este nici fixat in trecut si coplesit de amintiri, nici ingrijorat sau preocupat excesiv de viitor. Este capabil sa savureze momentul prezent si sa absoarba experienta de fiecare clipa, chiar daca aceasta este dezagrabila sau dureroasa. Deschis spre experienta emotionala a celorlalti, poate fi alaturi de ei , in " prezentul lor", indiferent daca este umplut de bucurie sau suferinta.
6. ISI CUNOASTE SI ACCEPTA PROPRIA PUTERE : se simte adecvat in raporturile cu ceilalti si le permite sa-si manifeste puterea. Dispune de energie vitala pentru a lua decizii. Utilizeaza puterea in beneficiul celorlalti si nu abuzeaza de ea.
7. SE RESPECTA SI SE APRECIAZA : Din acest centru personal al respectului de sine radiaza ajutorul pe care il poate oferi celorlalti, fara a-i face dependenti sau datori. De asemenea este capabil sa ceara si sa primeasca ajutorul din exterior, evitand a se izola de ceilalti intr-o falsa demonstratie a puterii sau valorii individuale.
8. ESTE DESCHIS CATRE SCHIMBARE : In loc de a trai conform scenariilor scrise de mediul familial, de ereditatea sa sau de ambianta in care isi duce viata, se conduce pe sine dinauntrul propriului sistem de valori, fiind disponibil a se avanta in necunoscut daca nu este satisfacut cu ceea ce este. Deschis catre nou, ii permite constientei sa se extinda si nu se limiteaza la comportamente si activitati verificate ale caror consecinte sunt previzibile.
9. ESTE PROACTIV NU REACTIV: Are capacitatea de subordona o pulsiune unei valori. O persoana reactiva este afectata de ambianta sociala. Daca este tratata cu consideratie, se simte bine; daca nu, se retrage pe o pozitie defensiva. Persoana proactiva este influentata de stimuli externi, dar raspunsul ei este o optiune, un raspuns ghidat de valori selectate cu grija.
10. ESTE CAPABIL SA CUNOASCA LUMEA CELUILALT. Numita de unii "empatie", de altii "intuitie simpatetica", aceasta calitate ii permite sa fuzioneze temporar cu trairile celuilalt, fara a-si pierde insa propria identitate. Calitate fundamentala pentru interactiunea sociala eficienta, empatia este o modalitate de cunoastere si intelegere a semenului care exclude supra identificarea cu el.
11. ISI RECUNOASTE PROPRIILE GRESELI: Admite ca a gresit si transforma erorile in tot atatea PRILEJURI DE A INVATA. Nu este invadat de vina si nu se lamenteaza in legatura cu ceea ce nu a facut sau cu ceea ce ar fi trebuit sa faca. Fara a-si trata greselile cu superficialitate, alege sa mearga mai departe, asimiland ceea ce este ESENTIAL.
12. ESTE CAPABIL SA SE REINVENTEZE : Dispune de energie pentru a-si restructura pozitiv relatiile interpersonale, se regenereaza si se reproiecteaza continuu, actionand pentru a deveni persoana care crede ca poate sa fie.
13. ISI DEZVOLTA UN STIL DE LUCRU PROPRIU. Aceasta este expresia folosofiei sale de viata si consecinta naturala a experientelor pe care le-a asimilat. Desi poate imprumuta idei, nu o face in mod mecanic.
14. ARE TOLERANTA INALTA LA AMBIGUITATE: Deoarece cresterea presupune renuntarea la ceea ce este familiar si aventurarea spre un teritoriu necunoscut, oamenii angajati in procesele de evolutie psihologica sunt capabili sa accepte un grad inalt de ambiguitate in vietile lor. Aceasta coincide cu o incredere superioara in judecatile sievaluarile intuitive, alaturi de dorinta de a se confrunta cu situatii noi .
15. FACE ALEGERI CARE II MODELEAZA VIATA: Este constient de primele conditionari la care a fost supus si de circumstantele care l-au modelat ca personalitate. Nu este victima lor si le poate revizui cand consideraca este cazul.
16. ISI EXPANSIONEAZA CONSTIINTA : Stie ca atat timp cat constiinta este limitata si libertatea este limitata. De aceea, nu isi blocheaza energia in comportamente si atitudini defensive, ci o investeste creativ in actiuni care-i largesc individualitatea. Se plaseaza astfel pe spirala ascensionala a DEZVOLTARII PERSONALE, care duce la forme tot mai evoluate de independenta responsabila si interdependenta fertila.
De aici ramane sa schimbam perspectiva de "totul sau nimic" cu imaginea unui CONTINUUM, sa fimn seriosi, nimeni nu poate fi in toate aceste feluri, dar putem incerca sa devenim la un moment dat ceea ce ne dorim sa fim si in acest proces cu siguranta ne vom dezvolta mai mult si vom descoperi lucruri mult mai interesante decat trecand prin viata fiind o persoana reactiva si comoda.
sursa: Adrian Nuta
duminică, 3 ianuarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu