Culoarea în viaţa nostră
Prezentă în tot ceea ce ne înconjoară, culoarea există în fiecare moment al vieţii noastre. Culoarea ne însoţeşte permanent, ea fiind constantă în existenţa noastră. Avem o paletă largă de culori de la cele ale hainelor pe care le purtăm, ale mobilei pe care o folosim pentru a ne decora casa, la cele ale produselor alimentare pe care le consumăm.
Culorile au influenţă asupra stării noastre de spirit, asupra capacităţii de memorare şi chiar asupra gustului mâncării, în concluzie asupra întregii vieţi.
Culorile calde, deschise stau la baza unei bune dispoziţii, având un efect stimulativ şi intreţinând o stare afectivă pozitivă. Aceste culori ne pot face mai deschişi, mai comunicativi. Culorile reci, închise induc stări psihice de tristeţe, depresie, scăzând nivelul energetic. Aceste culori ne pot face mai tăcuţi sau meditativi, interiorizaţi.
Atracţia sau, dimpotrivă, repulsia faţă de o culoare indică modul de raportare a personalităţii la exterior. Culorile sunt în concluzie un important instrument de psihodiagnoză a personalităţii. Preferinţele cuiva pentru anumite culori pot da informaţii importante despre structura personalităţii sale. Asocieri interesante pot fi facute între culori, trăsăturile de personalitate şi trăirile unui om. Uneori este posibilă deducerea caracteristicilor personalităţii unui pictor când acesta foloseşte preferenţial 2-3 culori. Aici putem da drept exemplu obsesia lui Gauguin pentru galben.
În momentul în care facem alegerea unei anumite culori ne proiectăm trăirile şi stările interioare în exterior. Semnificaţia culorii este una universală indiferent de sex, vârsta sau educaţie.
Firmele de marketing au realizat că în primele secunde de contact cu o altă persoană, produs sau mediu, oamenii sunt influeţaţi în mare proporţie de culori. Din alte cercetări a reieşit faptul că albastrul şi verdele determină consumul încet de hrană, în timp ce roşul şi portocaliul îi determină pe oameni să mănânce repede şi în cantităţi mari, aşa cum se întâmplă în cazul culorilor din fast‑food‑uri. Din cauza libertăţii pe care o avem de a cumpăra ceea ce ne place, producătorul trebuie să se asigure că îl preferăm competiţiei şi că îi vom alege produsele.
ALB
Din punct de vedere psihologic, albul simbolizează puritatea, inocenţa, pacea şi linistea sufletească. Persoanele care preferă albul sunt prietenoase, sincere şi înţelegătoare. În feng shui, albul simbolizeză atât viaţa, cât şi moartea. În China este o culoare asociată cu moartea, iar in Europa cu puritatea. Albul reprezintă totalitatea şi spiritul, inspirând de asemenea curăţenie şi răcoare.
ROŞU
Roşu înseamnă căldură, provocare, spirit de sacrificiu, luptă, forţă, faimă şi emoţii puternice. Roşul este stimulativ, excentric, senzual.
Este culoarea preferată a persoanelor active şi viguroase, având o voinţă foarte puternică, cu initiaţivă, independente. Cei care preferă roşul pot fi chiar agresivi uneori, atunci când îşi exprimă convingerile sau cand îlşi urmăresc scopurile. Datorită energiei şi dinamismului care îi caracterizează, ei simt nevoia de a se implica permanent în diverse activităţi, fiind competitivi şi dominanţi.
ROZ
Rozul inspiră sensibilitate, romantism, dragoste, căldură, fiind o culoare care nu se potriveşte persoanelor temperamentale. Rozul are de asemenea capacitatea de a vindeca.
PORTOCALIU
Portocaliul este o culoare caldă care exprimă energia, optimismul, revitalizarea, curajul, încrederea în forţele proprii, implicarea în acţiune. În exces, portocaliul devine iritant. Cei care preferă această culoare sunt persoane sociabile, spirituale. Portocaliul poate fi folosit pentru momentele de meditaţie sau chiar ca antidepresiv.
GALBEN
Galbenul, culoare caldă, înseamnă din punct de vedere psihologic tot ceea ce este spontan, original şi creativ, vesel şi optimist, îndepărtând anxietatea şi depresia. Galbenul reprezintă tot ceea ce este inovator şi modern, tot ceea ce înseamnă evoluţie, schimbare, punându-se accent pe larghete şi expresivitate neinhibată. Momentele de tandreţe, de intimitate sunt de asemenea cuprinse în galben.
Persoanele care îl aleg sunt active, comunicative, ambiţioase expansive, tolerante, răbdătoare. Acestea dau dovada de înţelepciune, cutezanţă, bogăţie interioară şi dragoste de viaţă.
Cine preferă galbenul doreşte relaxare din supărări şi probleme şi speră la o mare fericire direcţionată către viitor.
Galbenul doreşte câştigarea importanţei şi a înaltei consideraţii a celorlalti, dar fără a avea mândria verdelui.
ALBASTRU
Albastrul este o culoare rece care reprezintă calmul, fiind odihnitoare, relaxantă, detensionantă şi având efect de sedativ. Folosită în exces duce la izolare, putând provoca depresii.
Persoanele care îl aleg sunt oameni paşnici, loiali, iubitori, optimişti şi răbdători în abordarea şi rezolvarea problemelor. Aceştia au nevoie de un mediu ordonat, calm şi linistit, cu relaţii lipsite de controverse şi care inspiră încredere.
Albastrul este simbolul tandreţei, feminităţii, temperamentului liniştit, fidelităţii, stabilităţii, echilibrului. Fiind aproape de spiritualitatea portocaliului, el înseamnă glorificarea vieţii divine şi adoraţie, prietenie şi bun-simţ. Albastrul este adevăr şi onestitate, inspiraţie şi înţelepciune, dragoste şi dedicare. Albastrul este un vulnerabil, reprezentând profunzimea sentimentului de loialitate. El denotă împlinire şi mulţumire, armonie şi sigurantă.
TURCOAZ
Turcoazul induce liniştea şi relaxarea folosindu-se atât în recuperările fizice, cât şi psihice.
VERDE
Verdele exprimă psihologic voinţa de acţiune, tenacitate şi perseverenţă. Deşi este o culoare rece, ea linişteşte, având o predispoziţie către relaxare şi meditaţie si favorizând concentrarea. Verdele este pace şi armonie, vindecare şi chiar un calmant pentru stres.
Persoanele perseverente şi îndrăzneţe preferă această culoare, ei neimpunându-se ostentativ, deşi au nevoie să impresioneze şi să fie apreciaţi. Pentru ele contează foarte mult şi creşterea propriei valori. Aceste persoane dau dovadă de flexibilitate şi adaptabilitate crescută.
Folosit în exces, verdele aduce prospeţime, speranţă şi regenerare.
Verdele poate fi şi căutarea condiţiilor de viaţă mai bune atât pentru sine, cât şi pentru ceilalţi.
VIOLET
Violetul se obţine din albastru şi roşu, reţinând trăsături ale ambelor culori. Violetul încearcă unificarea impulsivităţii roşului şi blândeţea albastrului, având însă şi un efect de contradicţie optimism-nostalgie sau atracţie-respingere. De asemenea, când violetul apare, este prezentă şi dorinţa de a fascina, dar şi de a fi fermecat la rândul său, persoanele care o preferă dorind magie în relaţia lor. Alegerea violetului înseamnă satisfacţie personală, intimitate, sensibilitate şi o legare uşoară a relaţiilor.
Din punct de vedere afectiv exprimă tristeţe şi melancolie. Violetul înseamnă şi echilibru, demnitate sau spiritualitate, reducând chiar sensibilitatea la durere.
Se remarcă înclinaţia către ocupatii ştiinţifice sau profesionale.
MARO
Maroul este obţinut din roşu şi galben şi concentrează atenţia, fiind de asemenea o culoare elegantă. Cei care aleg această culoare au o nevoie crescută de confort fizic, siguranţă, stabilitate şi liniste. Persoanele care au maroul drept culoare preferată pot da dovadă chiar de conservatorism sau de incapacitate de a se adapta la medii mult prea dinamice. Utilizat în exces, maroul devine constrangător şi restrictiv.
GRI
Griul este neutru din punct de vedere psihologic, nefiind stimulativ, căci nu relaxează, dar nici nu tensionează. Griul este ca un teritoriu neocupat, ca o graniţă între ariile contrastante, plasându-se undeva la jumătatea drumului dintre negru şi alb. Griul înseamnă izolare, neimplicare, separare, acţiune mecanică şi artificială. Griul atenuează efectele culorilor cu care se combină.
NEGRU
Negrul poate fi considerat negarea culorii. Negrul reprezintă negarea însăşi, abandonul, renunţarea. Însă albul şi negrul sunt asemenea celor două extreme Alpha şi Omega, adică începutul şi sfârşitul. Negrul induce interiorizare, nelinişte sufletească, depresie, tristeţe, dar poate însemna şi profunzime, stabilitate, protecţie, putere. Preferinţa pentru negru poate să denote renunţare, nemultumire sau revoltă faţă de de viaţa unei persoane în general. Negrul este asociat cu gravitatea, negativismul, lipsa speranţei, regretul, ostilitatea, răul, distructivitatea şi chiar moartea. Utilizat în cantităţi mici poate fi introspectiv, însă în cantităţi mari este deprimant.
marți, 26 ianuarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu