Stadiile dezvoltarii psihosexuale dupa Freud
Freud a fost primul cercetator care a identificat o serie de stadii denumite de autor psihosexuale (libidinale) si sunt conturate in functie de fiecare caracteristica a dezvoltarii personalitatii copilului, in care energia sexuala (libidoul) se concentreaza asupra unor regiuni ale corpului: gura, anus, zona genitala. Dupa Freud, evolutia satisfacatoare a acestor etape ale copilariei are o mare importanta asupra profilului personalitatii ulterioare a viitorului adult.
Fiecare stadiu determina un set de probleme, care urmeaza sa fie rezolvate in stadiile urmatoare de dezvoltare. Esecul in parcurgerea unui stadiu va avea ca rezultat fixatia (stagnarea dezvoltarii la nivelul acelui stadiu). Aceasta determina mentinerea unora dintre caracteristicile stadiului respectiv si in etapele ulterioare, iar in cazuri mai grave poate determina instalarea nevrozelor la varsta adulta.
Stadiul oral (0-1 ani)
In acest stadiu, inconstientul (Id-ul) este predominant. Placerea fizica (libidinala) este concentrata asupra gurii, copilul obtinand satisfacerea prin supt si muscat. Freud spunea ca fixatia in acest stadiu poate fi dat de suprasatisfacerea nevoilor orale ale copilului, dar si de o frustratie a acestuia fata de nevoile orale care mai tarziu se poate manifesta prin vicii ca fumatul, alcoolismul, folosirea excesiva a sarcasmului sau lacomia.
Stadiul anal (2 ani)
Energia libidinala se concentreaza asupra senzatiilor de placere din zona rectului prin eliminarea sau retinerea fecalelor, astfel poate satisface parintii sau dimpotriva-i poate enerva si astfel apare nevoia de multe ori exagerata a acestora de a le forma deprinderile de igiena, iar fixatia rezulta tocmai din conflictul dintre parinti si copil in timpul instruirii igienice. Fixarea la acest stadiu poate duce la aparitia de mai tarziu a unei personalitati excesiv preocupata de curatenie sau a unei personalitati refractare, avare, obsesive (efectul retentiei). Tipul de personalitate in care se gasesc astfel de trasaturi este denumita personalitate obsesiv-compulsiva.
Stadiul falic (3-6 ani)
In acest stadiu, placerea fizica (energia libidinala) se concentreaza asupra zonei genitale, cand sentimentele, trairile, devin sexuale. Freud a descris atat pentru baieti, cat si pentru fete trairile emotionale prin care trec copiii la aceasta varsta. Astfel, pentru baieti autorul a descris complexul lui Oedip cand fanteziile baiatului cuprind dorinte de intimitate cu mama sa, cand apare sentimentul de gelozie asupra relatiei intime pe care tatal o are cu mama lui. Complexul lui Oedip se incheie odata cu identificarea copilului cu tatal lui si cand apare dorinta de a relationa, de a fi si in prezenta altor copii decat a mamei.
In cazul fetitelor, apare complexul Electra, caracterizat de un sentiment puternic fata de tata (cand doreste sa se casatoareasca cu el). In final, fetita se va identifica cu mama ei.
Rezolvarea satisfacatoare a acestor complexe permite identificarea copilului cu parintele de acelasi gen, adopta standardele morale ale parintilor, dar si standardele morale ale societatii transmitandu-se astfel valorile morale si culturale de la o generatie la alta, dand nastere super-egoului (supraeul, constientul).
Fixatia din acest stadiu apare ca urmare unei abordari neadecvate ale parintilor, iar nedepasirea corespunzatoare a acestui stadiu sta la baza majoritatii nevrozelor din perioada adulta.
Perioada de latenta (6 ani-pubertate)
Este o perioada de un calm relativ in care energia sexuala este intr-o stare latenta, fara a se mai concentra pe o anumita parte a corpului. Este o perioada de dezvoltare a ego-ului (eul, preconstientul), mai ales in sfera deprinderilor sociale si intelectuale.
Stadiul genital (pubertatea)
In acest stadiu, modificarile hormonale stimuleaza trezirea libidoului (energie sexuala), creste interesul pentru placerea sexuala, urmand a se integra in setul de interese si atitudini sexuale asemanatoare adultului.
sursa: http://www.topsanatate.ro/articol/posibile-cauze-ale-instalarii-bolilor-21211.html
marți, 5 ianuarie 2010
Dezvoltarea psihosexuala
Etichete:
anal,
anus,
copilarie,
genital,
gura,
pubertate,
stadiul oral,
zona genitala
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu