luni, 4 octombrie 2010

O intrebare la care nu se va gasi niciodata un raspuns cert

Ce este iubirea?

In mod sigur poate fi definita prin prisma gandurilor pe care le avem despre o persoana si prin ceea ce facem cand ne aflam in prezenta acesteia.

Cand gandurile ni se indreapta constant spre cineva anume, cand ii simtim lipsa (desi suntem preocupati cu diverse activitati), cand dorim sa petrecem cat mai mult timp impreuna, cand suntem atrasi de calitati si nu observam defectele (pe care orice persoana le are, de altfel), cand trecem usor peste anumite comportamente care in alt context ne-ar fi iritat, inseamna ca iubim.

Iubirea ne ofera o persectiva diferita a persoanei respective si a vietii in general.

Tindem sa fim mai generosi, dar in acelasi timp mai posesivi in relatie.

Chiar daca, de obicei, ne place sa socializam, cand iubim, dorim sa nu fim perturbati de prieteni, cunostinte, ci lasati sa ne satisfacem in tihna dorinta de explorare a persoanei iubite.

Iubirea este un sentiment puternic care se hraneste cu emotii intense: bucurie, tristete, furie.

De asemenea, iubirea arata o combinatie a trei componente, fiecare mai mult sau mai putin prezenta, care dau vitalitate relatiei de cuplu: pasiune, intimitate si atasament.
In fiecare relatie, una dintre componente predomina, fapt ce o incadreaza intr-un anumit tip de iubire.

Astfel, cand pasiunea este structura de baza, iubirea celor doi parteneri reflecta de fapt atractia sexuala;

daca dorinta de intimitate este trasatura care predomina, cei doi se bucura sa impartaseasca atat experientele fericite cat si pe cele nefericite si le face placere sa petreaca cat mai mult timp impreuna;

angajamentul reprezinta decizia de a merge mai departe in ciuda unor crize care apar in decursul timpului.

Iubirea pasionala implica dorinta de a fi impreuna combinata cu atractia sexuala.

Un astfel de cuplu nu trece neobservat.
Cei doi parteneri nu pot rezista tentatiei de a se atinge, de a se cauta din priviri cand se afla intr-un grup mai mare, iti dau impresia ca fac abstractie de toti ceilalti, practic se afla sub lumina unui reflector, dar publicul nu exista pentru ei. Traiesc intr-un mic univers care le apartine doar lor.
Nu-si fac planuri de viitor, nu au asteptari unul de la celalalt, ci doar se bucura de ce le ofera prezentul.
Este tipul de iubire pe care-l intalnim intre amanti.

De cealalta parte gasim iubirea prieteneasca, aceasta implica angajament si intimitate. Cei doi parteneri au asteptari unul de la celalat, isi construiesc viitorul pas cu pas, se bucura de momentele pe care le petrec impreuna, exista atractie sexuala (la inceputul relatiei mai puternica, dar treptat scade in intensitate).

Impartasirea acelorasi idealuri este ceea ce-i aduce pe cei doi impreuna si ceea ce-i face sa-si doreasca intarirea angajamentului prin casatorie.

Desi ambele tipuri par bine implementate, fiecare se potriveste unui anumit context si in oricare dintre ele poate aparea la un moment dat aspiratia de a dobandi/intari si componenta lipsa/slaba.

Aceasta nazuinta conduce, de obicei, la deteriorarea relatiei si mutarea partenerilor in alte aranjamente care corespund mai bine nevoilor lor din acel moment.
Probabil ca asa se explica si numarul mare de relatii de cuplu, legalizate sau nu, esuate.

Cum ar arata o relatie de cuplu in care se regasesc toate cele trei componente?
Acest cuplu ar impartasi cu siguranta o iubire ideala, care inseamna o combinatie a urmatoarelor ingrediente:

- incredere reciproca,

- atractie puternica (fizica si sexuala),

- dorinta ca nevoile celuilalt sa fie satisfacute (prezenta la ambii parteneri),

- lipsa posesivitatii, impartasirea acelorasi idealuri, bucurie pentru timpul petrecut atat impreuna cat si separat,

- angajament in indeplinirea obiectivelor comune si personale.


Spre oricare dintre tipurile de iubire am tinde este bine sa ne amintim ca, in general, cautam tipul cu care suntem cel mai bine familiarizati.
Identificarea acestuia ne poate ajuta in construirea unei relatii de cuplu functionale.

“Pasiunea se dezvolta cel mai repede si dispare cel mai repede. Intimitatea se dezvolta mult mai lent iar angajamentul chiar si mai greu” (Robert Sternberg)sursa: http://www.despresuflet.ro/forum/cuplu-f19/iubirea-pasionala-prieteneasca-sau-ideala-t1418.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu