miercuri, 27 octombrie 2010

Domul din Koln - stilul gotic


Domul din Köln

„Hohe Domkirche St. Peter und Maria” sau “Domul din Köln” este una dintre cele mai impunătoare biserici ale lumii.

Are o înălţime de 157,38 m, fiind după Münsterul din Ulm, a doua biserică din Germania (ca înălţime) şi a treia din lume, după Bazilica Notre Dame de la Paix.

Construcţia impozantă a Domului a fost realizată în stil gotic, asemănător catedralelor din Sevilla şi Millano. A început încă din secolul al XIII lea, în anul 1248. Timp de 600 de ani, cu perioade de întrerupere, a fost ridicată una dintre cele mai importante catedrale ale lumii.

Este o capodoperă a arhitecturii medievale gotice. La momentul finalizării sale în secolul al 19-lea era cea mai mare clădire din lume.

Domul din Köln a fost declarat din anul 1996, patrimoniu mondial UNESCO.

“Locul unde acum se află Domul a fost în trecut locul unde se adunau primii creştini din Köln. Prima biserică construită în acest loc este pentru prima dată pomenită în anul 870. Această biserică, cu numai mici modificări a existat până în secolul al XIII-lea.

După ce în anul 1164 au fost aduse moaştele celor TREI CRAI (care s-au închinat lui Iisus la Betleem, dăruindu-i drept ofrande aur,smirnă şi tămâie) în Köln, de Părintele Rainald von Dassel, vechiul Dom nu mai era doar o biserică obişnuită, devenise una dintre cele mai importante puncte pentru pelerini, iar înainte de a se construi Domul gotic în 1248, biserica veche a trebuit să cedeze locul.
Moaştele unor vechi preoţi precum Philip von Heinsberg şi ale celor Trei Crai au fost mutate în clădirea nouă. Până în anul 1530 au fost ridicate două nivele ale turnului din sud, dar lipsa banilor şi dezinteresul a dus la întreruperea lucrărilor. În 1794 au intrat trupele revoluţionare în Köln alungând oamenii bisericii, apoi Domul a fost folosit pentru scopuri diferite, inclusiv ca depozit.
Doar în anul 1801 a fost din nou proclamat ca biserică. În toţi aceşti ani s-au găsit tot mai mulţi simpatizanţi. Cu multă dragoste şi respect pentru arhitectură s-au făcut eforturi mari, ca în anul 1842 să se continue lucrarea. Arhitectura s-a preluat din planurile vechi, dar se construia cu o tehnologie nouă. În 1880 au fost terminate turnurile după mai multe secole de muncă.

În al II-lea război mondial, Domul a fost lovit de 14 bombe, dar a rezistat. Renovările continuă şi în ziua de azi. Nici vremea nici timpul nu trec pe lângă acastă clădire superbă din toate punctele de vedere, fără să-şi lase urmele.”

sursa: http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?step=articol&id=3666

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu