luni, 4 octombrie 2010

9 Ponturi

9 ponturi pentru o relatie reusita!


Stacy D. Phillips, din California, este specialist in relatii de cuplu. Fiind de profesie avocat de divorturi, intermediaza intre partenerii de cuplu pentru a-i ajuta sa-si atinga scopurile pentru care acestia apeleaza la ea. Totusi, ca urmare a experientei acumulate din interactiunea directa cu cei care au ajuns la ea, a reusit sa salveze multe cupluri de la destramarea relatiei lor.
Ea a realizat o lista de criterii pe care le considera importante pentru derularea in conditii cat mai bune a unei relatii si ofera cateva sfaturi esentiale pentru pastrarea relatiei de cuplu pentru o perioada cat mai lunga de timp:

1. Delimiteaza “al tau”, “al meu” si “al nostru”.

Daca aveti finante care pot fi incadrate in oricare dintre aceste trei categorii (de exemplu, tu ai o mostenire; el are un depozit in banca, pe care l-a acumulat inainte de casatorie; impreuna ati contribuit la crearea unui cont de economii; etc), purtati o discutie despre aceste bunuri si specificati pentru fiecare in parte proprietarul.
In plus, planificati-va o perioada de timp pe care o petreceti separat de activitatile pe care le faceti impreuna (de exemplu, el vrea sa mearga o data pe saptamana la o bere cu prietenii sau la un biliard etc, tu vrei sa iesi cu prietenele la un film sau la o terasa, in fiecare miercuri). Respectati aceste delimitari importante.

2. Alocati timp pentru a fi impreuna.

Bineinteles, sunteti ocupati cu munca si cu tot ce presupune aceasta – intalniri de afaceri, delegatii, mese cu partenerii de business etc - dar cat de importante sunt acestea daca relatia voastra se deterioreaza? Rezervati-va timp pentru a-l petrece intr-un mod placut cu partenerul de cuplu. Aceasta poate insemna orice: sa iesiti la o plimbare, sa vedeti un film, sa discutati despre o carte etc..
Mergeti regulat in vacante - cel putin cateva weekend-uri prelungite - si, chiar mai bine, concedii mai lungi decat weekend-ul. Macar o seara pe saptamana stabiliti o intalnire romantica, si faceti-o de neincalcat precum o sedinta importanta de la serviciu.

3. Aveti grija de voi.


Alocati in fiecare zi timp pentru a avea o infatisare placuta si pentru intretinerea conditiei fizice. Mergeti la sala, macar de doua ori pe saptamana, mancati sanatos si fiti in forma. Este indicat sa va simtiti bine in propria piele si satisfactia este foarte mare cand sunteti complimentati cu admiratie de partenerul de cuplu.

4. Asigurati-va ca aveti o comunicare in ambele directii.


Multe relatii esueaza din cauza neintelegerilor. Abilitati de comunicare efectiva sunt necesare daca relatia voastra incearca sa supravietuiasca.
Daca exista vreun indiciu ca ceva nu merge bine sau partenerul de viata este distant, nu ignorati aceste semnale. Sugerati-i partenerului ca ar fi bine sa aveti o discutie despre ceea ce se intampla. Pastrati-va calmul si bunul simt in timpul discutiei, nu lasati furia sa decida soarta relatiei voastre. Scopul pentru care stati de vorba este rezolvarea conflictului si singurul mod in care se ajunge la un rezultat pozitiv este prin comunicarea directa si deschisa.

5. Critica trebuie sa fie constructiva.


O critica aspra nu ajuta. In orice relatie unul dintre parteneri simte nevoia sa-l critice pe celalat, motivat sau nemotivat. Totusi, inainte de a critica ganditi-va cum v-ar placea sa fiti criticati. Nu veti rezolva nimic daca folositi vorbe jignitoare si acuze in loc sa cautati solutii.

6. Niciodata sa nu va opriti din a va curta unul pe celalalt.


Cadouri, complimente si imbratisari dragastoase in momente neasteptate conduc spre o relatie de lunga durata. Oricine va aprecia o carte postala cu un mesaj de iubire, un biletel prin care aratati partenerului ca va ganditi la el. Tratati-va partenerul exact asa cum o faceati atunci cand ati inceput relatia. Este ca si cum ati incerca de fiecare data sa cuceriti aceeasi persoana.

7. Pastrati flacara aprinsa.

Intr-o realitate care joaca de multe ori feste, pragmatismul tinde sa inlature romantismul. Dar ce poate inlocui o cina in doi la lumina lumanarilor. Cand persoana iubita va spune ca a avut o zi imposibila, rasfatati-o pregatindu-i ceea ce-i place mai mult, creati o atmosfera placuta care s-o faca sa uite de problemele din timpul zilei. Dati drumul la apa in cada si puneti spumant si uleiuri aromate, dupa care relaxati-va impreuna. Mici gesturi ca acestea, din cand in cand, pot pastra flacara aprinsa.

8. Spuneti-i partenerului ce inseamna pentru voi afectiunea.

Cand intrati intr-o relatie aveti anumite asteptari de la partenerul vostru, vorbiti cu el despre acestea si dati-le o forma de “conditii pentru o relatie impreuna”. Daca sunteti de acord amandoi, faceti chiar un contract in care treceti, fiecare, dorintele si asteptarile voastre de la celalalt. Acest contract clarifica si pastreaza aceste nevoi, care inseamna foarte mult pentru voi. De exemplu, desi el intarzie de obicei, intelegerea voastra poate specifica acele zile in care este de acord sa nu intarzie; ea poate sa fie de acord sa pastreze cheltuielile la o limita definita, chiar daca are obiceiul de a nu se limita cand intra in magazin. In general, dezamagirea cauzata de nevoi si dorinte nesatisfacute face ca o relatie sa esueze.

9. Renegocieaza din cand in cand contractul.


Relatia ta in mod sigur va evolua, ceea ce va conduce spre schimbari in nevoile si dorintele voastre.
Ar fi bine sa revizuiti acest contract in fiecare an si sa adaugati sau modificati ceea ce nu se mai incadreaza. Oricum, ai grija sa nu lasi un astfel de contract sa-ti strice relatia de cuplu.


--------------------------------------------------------

9 ponturi pentru o relatie reusita!


Ti-a spus cineva vreodata ca in preajma ta se simte ca si cum ar calca pe coji de oua...?
Daca da, acesta este un adevarat semnal de alarma, un "steag rosu" pe care ar fi bine sa-l iei in considerare.

Relatiile reprezinta o provocare in viata noastra, mai ales atunci cand avem de-a face cu probleme de suflet.
Pe cat de bine te pot face sa te simti, pe atat de tare te pot ravasi in interior. Iar cand "steagul rosu" incepe sa se inalte, este un semn ca relatia ta striga dupa ajutor, ca are nevoie de atentie.

Cand cineva iti spune ca langa tine se simte ca si cum ar calca pe coji de oua, acest lucru inseamna inseamna ca:
-in prezenta ta nu mai poate fi el insusi…
-ii este teama de reactia ta de cate ori are ceva de spus…
-se simte blocat, nu poate face nimic de teama sa nu te supere…

Si, de asemenea iti transmite ca simte nevoia sa puna capat acestui sentiment, un sentiment care, de fapt, pune bariere… Si multi dintre noi suntem vinovati ca am inconjurat persoanele iubite cu gratiile unei astfel de inchisori…

Propriile noastre temeri nu ne-au dat voie sa fim constienti de asta. Adesea suntem atat de preocupati de noi insine incat devenim orbi…fata de lumea pe care le-am creat-o partenerilor nostri.

Propriile frici ne fac sa nu mai ascultam cuvintele celor dragi, sa interpretam prin prisma slabiciunilor noastre si sa rastalmacim ceea ce ne spun.

In razboiul de cuplu exista doar invinsi..
.
Unii dintre noi actioneaza irational, fortandu-l astfel pe partener sa se ascunda sau, si mai rau, sa se comporte la randu-i irational.

Acest lucru se intampla atunci cand ambii parteneri se comporta ca si cum ar fi “orbi si surzi” …

In razboiul de cuplu insa nu exista invingatori, ci numai invinsi. Ceea ce candva a fost iubire, sarut si zambet se poate transforma in campul de batalie al urii si razbunarii.
Si ce repede se poate intampla asta….
Noi, oamenii, suntem adevarati maestri in a distruge lucrurile bune si frumoase. Nici unul dintre noi nu vrea sa fie cel care pierde, nu vrea sa fie cel care spune “ imi pare rau” … desi o relatie nu ar trebui sa se transforme intr-o situatie de invingator sau invins.

Cine ar vrea sa calce mereu pe coji de oua? Nimeni nu-si doreste sa fie nevoit sa se apere de cel ce se presupune ca il iubeste neconditionat. .. si cu care are o relatie de iubire.

Daca nu putem fi noi insine alaturi de cel pe care il iubim, atunci cine suntem…? Acest lucru nu inseamna ca o persoana ar trebui sa o desconsidere sau sa nu o respecte pe cealalta.

Ci pur si simplu sa nu facem ceea ce stim ca il supara, ca il deranjeaza pe partener. Si asta inseamna respect.

De ce ai face ceva care sa-l raneasca pe prietenul tau cel mai bun, de ce ai face ceva care sa-l tulbure pe cel pe care il iubesti?

Cuplul…o strada cu dublu sens

Intr-o relatie noua, este nevoie de timp pentru a organiza lucrurile, la fel ca si in orice alta situatie noua. …cum ar fi spre exemplu sa te muti intr-o casa noua, sa-ti iei un alt serviciu, sa devii parinte, sau chiar sa planifici o calatorie. In toate aceste cazuri este nevoie de reorganizare, de adaptare la noile situatii.

A te implica intr-o relatie este doar inceputul cartii.

Ai scris doar titlul. Urmeaza sa asterni povestea si… da, sa faci si unele corecturi de-alungul drumului, de ambele parti.

Secretul este ca tu si partenerul sa va comparati
periodic notitele.
Aminteste-ti: relatia presupune sa va situati mereu la aceeasi pagina.

Atunci cand ne luam un angajament de iubire fata de o alta persoana, ne asumam responsabilitatea de a impartasi iubirea si viata cu acea persoana, si adesea ii promitem ca vom fi atenti la sentimentele acesteia, la fel cum avem grija de ale noastre.

Viata alaturi de un partener nu inseamna insa sa incetezi sa mai respiri sau sa traiesti! Inseamna doar ca iti imparti viata cu cel pe care l-ai ales. Este bine sa tii minte ca intr-o relatie nu poti avea pretentia sa fii respectat daca tu la randul tau nu respecti.

Cand sunt implicate doua inimi, viata devine o strada cu dublu sens. Si, da sunti implicate si doua minti de sexe diferite, doua minti care se mai ciocnesc din cand in cand. Dar tocmai aceste diferente fac ca viata sa fie mai condimentata…

"Presul"... sau stapanul tau...?


Fii foarte atent la obisnuinta de a te victimiza, la acel “saracul de mine”…

Daca unul dintre parteneri devine prizonierul propriilor framantari si nu le impartaseste celuilalt, acest lucru va produce fisuri in relatie si veti ajunge sa claditi un adevarat zid e obiceiuri negative - gelozii, neincredere, scaderea stimei de sine, si, in cele din urma, insingurare.

Atunci cand simti ca partenerul incepe sa se indeparteze de tine apleaca-ti urechea la problemele lui si iubeste-l mai mult, nu neaparat mai bine. Doar arata-ti dragostea mai mult.

Daca continua sa se indeparteze, poate ca nu mai este nimic de salvat…. sau poate ca aveti nevoie de ajutor specializat.

Desigur, este foarte important sa inveti sa-ti cunosti partenerul.

Doar atunci poti sesiza cand are probleme.

Un alt lucru de care sa tii seama este sindromul “ presului”.
In multe cupluri unul dintre parteneri este cel care preia controlul. Si aceasta este o adevarata boala pentru relatie. Cand anume a devenit unul dintre parteneri “ stapanul”?

Il numesc asa pentru ca termenul include control si posesie. El se comporta asa pentru ca I se permite, pentru ca cineva a permis ca aceasta posesie sa aiba loc. Daca esti intr-o astfel de situatie, spune STOP! Acum! …

Un parteneriat, o relatie, un angajament sau cum vrei sa-l numesti se cladeste pe intelegere si iubire! Nu exista stapani si supusi! Barbatii trebuie sa respecte femeile si vice-versa. Acesta este un “must” pentru ca relatia sa fie suficient de puternica incat sa nu permita obisnuintelor proaste sa preia controlul.

Nu te "lupta" cu mine...!

Daca nu avem obisnuinte proaste…..nu calcam pe coji de oua! Simplu, nu? Suntem fiinte inteligente, asa ca hai sa actionam inteligent atunci cand avem o relatie cu o alta persoana.

Avem de-a face cu doua vieti, nu cu vreun scenariu de film. Cu totii imbatranim si timpul nu iarta pe nimeni.

Atunci cand gasesti dragostea adevarata si esti pregatit sa iti imparti viata cu acea persoana, nu permite lucrurilor materiale sau diverselor fantezii negative sa se interpuna intre voi.

Nu merita! Atunci cand te simti nesigur sau coplesit de emotii negative, impartaseste asta cu partenerul tau.

Nu calca…pe coji de oua! Nu te lupta cu partenerul!

Foloseste-ti iubirea pentru a lupta contra obisnuintelor negative din relatie. Iubirea merita asta!

Cu totii avem zile bune si zile proaste!

Unii mai mult decat altii… Daca ai o zi buna, fa-o sa fie intr-adevar buna! Pe acestea o sa le tii minte!

Nu calca ape coji de oua!
Aminteste-ti ca intai de toate trebuie sa te iubesti pe tine….abia apoi il poti iubi pe celalalt!
(Sursa: articol de Tony Sciarra Poynter)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu