vineri, 8 octombrie 2010

Limbajul pozitiv = sanatate


Refuzaţi să fiţi neajutorat
După o stare de oboseală care durează de luni întregi, sa spunem ca medicul descoperă că suferiţi de o boală rară a măduvei osoase, în urma unui tratament intensiv, cu sute de transfuzii, doctorul vă spune că ştiinţa medicală nu mai poate face nimic ca să vă prelungească viaţa.

Daca spuneţi cu voce tare:
„Asta este. Dacă medicii nu mai au nici o speranţă în ce mă priveşte, cred că trebuie să renunţ si eu. Ce rost ar avea să mai lupt? Sufăr şi o să mor oricum. Mă dau bătut."

Apoi spuneţi:
Nu accept asta. Situaţia mea nu e fără ieşire. Pot să duc o viaţă mai bună, dacă nu mai lungă, si o voi face."

Care dintre cei doi pacienţi va descoperi că starea lui s-a îmbunătăţit? Cine are şanse în lupta cu boala?

„Noua viaţă" a lui Michael Ballard a început atunci cînd medicul lui, George P. Konok, doctor în medicină, i-a spus:

„Eu o să încep tratamentul de la gît în jos. Tu va trebui să-1 termini de la gît în sus."

Michael era un director de succes din Ontario, Canada, care vindea produse ambalate prin reţeaua magazinelor Hallmark din zona sa.

S-a îmbolnăvit si a fost diagnosticat ca suferind de o maladie inflamatorie a intestinelor, cunoscută sub numele de colită.

O parte dintre simptomele aces¬tei boli sînt de ordin emoţional: anxietate, panică şi jenă. Faptul că oricînd „poţi avea un accident" nu e în măsură să-ţi sporească încrederea în tine.
Partea cea mai proastă a fost că un binecunoscut cadru medical i-a spus: „Nu se poate face nimic pentru boala ta."

Colita poate avea o urmare de-a dreptul sinistră: deseori ea precede cancerul, în curînd, Michael a descoperit că avea o tumoare intestinală în apropierea ficatului. Medicii l-au avertizat că următoarele organe afectate puteau fi glandele limfatice, iar pentru bolnavii de cancer, de obicei acesta este începutul sfîrsitului.
Împreună cu noul lui diagnostic a primit însă si o bine-cuvîntare, în persoana noului său medic, Dr. Konok.

Acesta a tras o tablă de scris langă patul lui Michael si i-a oferit o „lecţie" serioasă, făcînd o diagramă a diverselor organe afectate, arătîndu-i lui Michael ce-ar fi putut face chirurgii şi explicîndu-i cum funcţiona chimioterapia. După o expli¬caţie atentă si la obiect a situaţiei curente a lui Michael, a ajuns la prognoză. A aruncat creta în aer şi i-a spus:

„Pot să-ţi spun care sînt şansele conform textelor medicale, dar vreau să ştii că si tu îţi creezi propriile şanse. Nu pot să-ţi garantez că-ti vei prelungi viaţa. Pot să-ti garantez în mod absolut că vei duce o viaţă mai împlinită, dacă alegi asta. Cand vei începe chimioterapia, o să ai de-a face cu efecte se-cundare. Dacă le vei considera ca făcînd parte din procesul de vindecare va fi mult mai bine decît dacă le vei considera un lucru care-ti face şi mai mult rău.


Eu te voi trata de la gît în jos. Treaba ta este să te tratezi de la gît în sus."


Tratamentul lui Michael a început: a fost supus la trei operaţii. După cea de-a treia, care ar fi trebuit să fie ultima etapă, a fost informat că operaţia dăduse greş; cancerul continua să prolifereze.

Michael folosise întotdeauna un limbaj pozitiv în viaţa profesională, însă acum, pus în faţa celei mai dure „com¬petiţii" din viaţa lui, folosea un limbaj negativ, acceptînd evaluările medicilor care socoteau că situaţia lui e „fără speranţă". Cînd ei îi spuneau „Nu poţi schimba lucrurile", el îi credea.

În acel moment, Michael Ballard a decis că tehnicile care-i asiguraseră reuşita în competiţiile legate de vînzări erau cea mai valoroasă speranţă în competiţia pentru viaţă.


Întorcîndu-se acasă între două tratamente, şi-a cumpă¬rat o pereche de pantofi sport, pe care să-i folosească atunci cînd se va face bine.

Asculta muzică pozitivă, cum ar fi The Rainbow Connection şi tema din filmul Rocky. Se plimba în jurul casei încălţat cu noii săi pantofi sport şi citea pasaje¬le preferate din The Best of Success (Cele mai mari reuşite).

Michael a făcut un uriaş pas înainte atunci cînd a început să aplice în beneficiul propriei sănătăţi aptitudinile pe care le dobîndise şi le folosise în afaceri.
În prezent, medicul spune că Michael Ballard este „pri¬mejdios de sănătos. Este capabil să sară peste clădiri înal¬te dintr-un singur salt, si chiar peste cele foarte înalte, dacă îşi ia avant."

De opt ani de zile nu mai are nici urmă de cancer si a ales să nu mai aibă niciodată.
Michael Ballard are acum o nouă profesie.

Ţine seminarii despre folosirea unui limbaj pozitiv pentru a-i ajuta pe oamenii bolnavi să se vindece.

Intenţia lui este ca medicii şi asistentele medicale să devină conştienţi de efectele distrugătoare pe care le poate avea limbajul lor asupra pacienţilor îngrijoraţi — şi ce foloase enorme poate aduce un limbaj pozitiv.
Michael explică faptul că tehnicile şi cuvintele pe care le-a folosit el nu vor funcţiona pentru toată lumea. Pacien¬ţii comentează deseori:
„Michael, nu pot să spun ce ai spus tu. Nu mi se potriveşte."

El răspunde:

„Bine, atunci spune-o cu propriile tale cuvinte, dar păstrează spiritul. Repetă afirmaţiile pozitive po¬trivite pentru tine.

Spune măcar «Da, pot.» Nu lăsa pe nimeni — medic sau nu — să-ţi spună că situaţia ta e fără speranţă, în orice moment poţi să-ti creezi o viată mai bună, chiar dacă nu poţi schim¬ba durata ei."


Dacă sînteţi deja ameninţat de o boală gravă, vă rog să nu renunţaţi. Puteţi lupta. Aşteptările dumneavoastră po¬zitive vă vor îmbunătăţi calitatea vieţii.

Notă succintă

Ce puteţi face acum:

Dacă vă simţiţi bolnav, combinaţi îngrijirea medicală cu propriul dumneavoastră efort: folosiţi-vă limbajul pentru a promova o atitudine pozitivă şi a întări capacitatea naturală de luptă a trupului împotriva bolii.

În loc să spuneţi:
„Nu pot să lupt cu asta. Situaţia mea e fără speranţă. Aşa mi-a spus doctorul",
spuneţi:

„Pot să duc o viată mai bună si aşa voi face. Doctorul nu ştie cît sînt de puternic."
În loc să spuneţi:


„Sunt într-o situaţie fără ieşire; nu pot schimba nimic",

spuneţi:

„Pot să-mi îmbunătăţesc calitatea vieţii."

sursa: George L Walter

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu