marți, 16 martie 2010

Tipul Macho

Reprimarea sau suprimarea emotiilor.

Ceea ce determina statura morala a unui om nu este calitatea emotiilor sale, ci in CALITATEA ATITUDINILOR FATA DE EMOTIILE SALE.

Un om nu poate fi acuzat , sub niciun motiv pentru ceea ce simte, dar poate fi condamnat DACA ACTIONEAZA in spiritul a ceea ce simte, provocand distrugeri in el si in jurul lui ( de ex daca urandu-si partenera pentru ca l-a tradat, o si agreseaza salbatic).

Ex:
Observandu-l din copilarie pe tatal sau, EL si-a cultivat ideea ca barbatii sunt puternici si curajosi, iar femeile sunt slabe si fricoase. Devenit adult, adopta un comportament erotic de cuceritor, face numeroase victime si evita sa se angajeze serios intr-o relatie.
EL isi REPRIMA teama ca o partenera intima i-ar putea descoperi punctele slabe, mentinandu-si astfel imaginea de " MACHO".
Totusi, pretul platit pentru aceasta imagine este un GOL INTERIOR tot mai insuportabil, motiv pentru care ajunge in faza in care simte nevoia unui ajutor urgent.

Continuturile reprimate nu dispar din psihic.
Ele strica echilibrul functional al acestuia si revin in constiinta in cele mai variate si indirecte feluri.
Semnalele cele mai clare ale reprimarii trairilor emotionale sunt prezenta unor dorinte si trairi ce par a nu avea nicio explicatie
( " Ma enerveaza ceva la EL si mi-e imposibil sa-mi dau seama ce, deoarece se poarta impecabil") si prezenta unor contradictii intre propriile dorinte , actiuni sau raspunsuri emotionale
( " Imi vine s-o sicanez, dar dupa ce o fac, regret imediat).

Sursa: Adrian Nuta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu