marți, 16 martie 2010

De ce romanii sunt mai depresivi/ schizofreni/ bipolari

In Romania, procentul persoanelor care sufera de depresie si se interneaza este mai mare decat in tarile occidentale.

“Din datele statistice oferite de Spitalul Alexandru Obregia rezulta o crestere intre anii 2001 si 2008 a internarilor pentru depresie de la 31% la 40% din totalul internarilor.

Acest procent este spectaculos , daca tinem cont ca in unitati occidentale similare procentul este de 4-7%.

Explicatia nu costa in aceea ca romanii ar fi mai vulnerabili la depresie decat alti europeni, ci, din pacate, in insuficienta (cvasi-total - absenta) unui sistem de ingrijire ambulatoriu adecvat.” spune dr. Radu Teodorescu, presedintele Asociatiei Romane de Psihiatrie Comunitara.

Site-ul www.dialogsanatatemintala.ro apartine Asociatiei Romane de Psihiatrie Comunitara.

Site-ul este impartit in doua categorii: una dedicata medicilor, iar cealalta pacientilor, in incercarea de a creea un spatiu convivial in care cei interesati sa-si poata exprima nestanjeniti punctele de vedere, sa obtina informatii sau sa-si comunice experienta personala intr-un mod interactiv.

Site-ul debuteaza cu articole despre trei boli: sindromul depresiv major, tulburarea bipolara si schizofrenia.

Asociatiei Romane de Psihiatrie Comunitara isi propune sa educe publicul in legatura cu trei aspecte:

1. Respectarea medicatiei asa cum a fost ea prescrisa.
2. Pentru orice problema aparuta, pacientii trebuie sa nu ezite sa se consulte cu medicul curant.
3. Efectele secundare ale medicamentelor pot fi controlate; pacientii nu trebuie sa intrerupa medicatia daca apar efecte nedorite, ci sa se prezinte imediat la medic; acesta le va da cea mai buna solutie (modificarea dozei, schimbarea medicatiei etc).
Parerea psihologului Carmen Demi despre depresie:

“Depresia este o sintagma care se refera la o suma de simptome si trairi emotionale (tristete, insomnie/hipersomnie, crestere/reducerea poftei de mancare, etc).

Pentru facilitarea intelegerii depresiei, recomand sa se faca deosebirea intre: Depresia situationala, si Depresia cronica.

In primul caz, simptomele apar ca urmare a unei situatii concrete, ce poate aparea oricand in viata unei persoane: decesul cuiva apropiat, pierderea serviciului, pierderea/schimbare locuintei, de regula factori de stres puternic, pe un fundal de stima de sine scazuta si incredere redusa in fortele proprii de a depasi cu bine situatia stresanta.

In multe dintre aceste cazuri, dupa o perioada de timp, persoana isi revine din depresie, si dezvolta comportamente de succes in depasirea situatiei.

In cazul depresiei cronice – simptomele descrise mai sus (si altele...) dureaza de mai multi ani, sunt cu siguranta grefate pe o personalitate cu o auto- stima foarte scazuta, care practic „au invatat” sa traiasca in depresie.

Este cu mult mai dificil pentru persoana afectata de depresia cronica sa depaseasca pragul simptomelor care-i afecteaza viata de zi cu zi, decat pentru persoana care traieste o depresie situationala.

De cele mai multe ori, cei care traiesc depresia cronica nu vor gasi singuri solutiile, si au nevoie de ajutor de specialitate, uneori si de tratament medicamentos pentru a trai o stare acceptabila de confort mental si emotional.

In Romania, datorita multiplilor factori de stres datorati tranzitiei la o societate capitalista, depresia situationala este foarte intalnita in cazuistica psihologica, iar datorita lipsei unui sistem national integrat de sprijin ambulatoriu al acestora, sunt mari sanse ca persoanele afectare situational de depresie sa fie marcati pe termen lung – depresia cronica, mult mai greu de tratat sau ameliorat.”

TULBURAREA BIPOLARA

Persoanele care au schimbari extreme de dispozitie, de la depresii severe pana la episoade maniace, ar putea suferi o tulburare bipolara.

In cursul episoadelor maniace persoanele care sufera de tulburarea bipolara tin sa aiba o dispozitie euforica, sa fie hiperactivi, agitati si fara sa simta necesitatea somnului. Adesea acestia cheltuiesc sume mari de bani, ceea ce duce la aparitia problemelor financiare severe. In cursul episoadelor depresive, persoanele care sufera de aceasta tulburare sunt tristi, se simt fara speranta, vinovati si/sau fara valoare si au un nivel scazut de energie. Tulburarea bipolara este o boala care afecteaza si apropiatii bolnavilor.

SCHIZOFRENIA reprezinta un grup de tulburari psihice in care realitatea este interpretata in mod anormal.
Schizofrenia se caracterizeaza prin halucinatii, delir, comportment si gandire dezorganizata.

Persoanele cu schizofrenie se izoleaza de ceilalti oameni si de activitatile din jurul lor, retragandu-se intr-o lume interioara marcata de psihoza.

Contrar credintei populare, schizofrenia nu este acelasi lucru cu personalitatea scindata sau personalitatea multipla. In timp ce cuvantul “schizofrenia” inseamna ”minte-scindata”, ea se refera la o tulburare a echilibrului emotiilor si gandirii.

Schizofrenia este o boala cronica, ce necesita tratament pe toata durata vietii. Dar datorita noilor medicamente, simptomele schizofeniei pot fi ameliorate, permitand pacientului sa aiba o viata productiva si placuta.


Vedete care au suferit de tulburari mentale:

SHIZOFRENIE

Eduard Einstein-fiul lui Albert Einstein
Syd Barrett - Pink Floyd
Mary Todd Lincoln-sotia lui Abraham Lincoln
John Nash-castigator al premiului Nobel

TULBURARE BIPOLARA

Jim Carey
Eminem
Adolf Hitler
Marilyn Monroe
Ben Stiller
Robin Williams
Ludwig van Beethoven
Ozzy Osborne
Francis Ford Coppola
Eminem
Paul Gaugain
Ernst Hemingway
Jimi Hendrix
Herman Hesse
Victor Hugo
Abraham Lincoln
Marilyn Monroe
Edgar Allan Poe
Marry Shelly
Axl Rose
Frank Sinatra
Piotr Ilici Chaikovsky
Robin Williams
Virginia Wolf

DEPRESIE

Kylie Minogue
George Michael
Uma Thurman
Kurt Cobain - Nirvana
Winona Ryder
Mel C- Spice Girls

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu