vineri, 26 noiembrie 2010

Somnul si pofta de viata



Conexiunea dintre Somn si Dieta

In revistele de frumusete sau alte materiale de profil exista chiar ideea unei Diete bazate pe somn, conform careia putem scadea in greutate in timp ce dormim; aceasta teorie nu este intrutotul adevarata, insa are si o baza reala: lipsa somnului favorizeaza cresterea in greutate.

Cum?


Legatura dintre Somn si Dieta este una cat se poate de simpla: privarea organismului de somn afecteaza functionarea normala a metabolismului;


astfel, rata arderilor metabolice va fi redusa, rezultand cresterea in greutate.



In medie, un adult are nevoie de 7.5 ore de somn de calitate pe noapte; o jumatate de ora in plus petrecuta in somn nu va ajuta la scaderea in greutate, insa un program somn redus cu 30 de minute va avea cu siguranta consecinte negative asupra siluetei.

Procesul exact prin care abilitatea de a scadea in greutate este influentata de lipsa somnului este corelat cu "hormonii de noapte".


In acest proces, baza o reprezinta 2 hormoni: grelina si leptina.

1. Grelina este hormonul responsabil de senzatia de foame - cel care atentioneaza organismul ca are nevoie de hrana, iar in situatia in care organismul este obosit, acest hormon se gaseste in cantitati crescute fata de normal.

2. Leptina este hormonul responsabil de senzatia de satietate - cel care dicteaza organismului sa incheie procesul de hranire, iar pe fondul lipsei de somn, cantitatea acestui hormon scade.
Pe scurt, mai multa grelina si mai putina leptina = crestere in greutate - se consuma mai multe alimente iar rata metabolica este scazuta.

Ce masuri trebuiesc adoptate?

Faptul ca dormin, nu este intotdeauna suficient; important este cum dormim!


Unele persoane, cum ar fi mamele cu nou nascuti, nu au parte decat de 4-5 ore de somn pe noapte;

alte persoane, desi dorm 7-8 ore, nu au parte de un somn de calitate - ca urmare a unor dureri sau diferite tulburari de somn, iar efectul este acelasi ca si in cazul persoanelor care dorm doar 4 ore pe noapte.

Sfaturi utile


- Primul pas este imbunatatirea igienei somnului.


- Se recomanda evitarea cafelei dupa orele pranzului; dupa ora 14.00 PM se recomanda doar cafeaua decofeinizata.


- Exercitiile fizice sunt de asemenea de ajutor in imbunatatirea calitatii somnului - cu toate acestea, nu se recomanda exercitii dificile inainte de ora de culcare.


- Alimentele consumate inainte de somn sunt de asemenea importante; spre exemplu, se recomanda evitarea consumului de bere sau pizza, sau servirea unei mese bogate inainte de culcare; mesele bogate favorizeaza aparitia arsurilor stomacale, care se interpun unui somn linistit.

Specialistii sugereaza optarea pentru o gustare usoara - un bol de cereale - in cazul in care apare senzatia de foame inainte de ora de somn.

In situatiile in care - desi programul de somn este suficient - imediat dupa trezire apare senzatia de oboseala iar acesta persista pe tot parcursul zilei, se recomanda consultarea unui specialist, pentru identificarea cauzelor si prescrierea unui tratament adecvat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu