Abuz" este un cuvant dur, insa asa dur cum pare ascunde un fenomen intalnit dureros de des printre noi, la noi sau la cei de langa noi.
Afla care sunt consecintele abuzului verbal, constientizeaza cat de mult de afecteaza si apoi incearca sa iesi din cercul vicios al agresivitatii!
Cand esti injurat in trafic doar pentru ca cel care o face se sinte mai bine fara a se gandi la consecinte, cand seful tau iti spune o gluma in care rade mai degraba de tine decat cu tine, si mai si simti ca nu poti riposta, cand ii spui copilului tau cateva cuvinte direct la obiect (din cauza lui, bineinteles, ca doar stie cat de obosita vii seara acasa si ar trebui sa te lase in pace), iata cateva exemple simple din atat de multe posibile, dupa cum stii prea bine.
Cuvintele nu se duc cu vantul, asa cum spun niste proverb, ele se aseaza ca un agent de fermentatie in sentimentele noastre de inferioritate si fac lucrurile tot mai complicate si pentru cel jignit, si pentru cel care se obisnuiste sa relationeze jignind.
Consecintele abuzului verbal
1. Umilinta cruda, dura, nediluata
Prin abuzul verbal persoana careia i se adreseaza cuvintele grele este coborata in raport cu cel care foloseste cuvintele si de multe ori nu are puterea de a se aseza la loc in pozitia potrivita.
De aceea, o injurie adusa aproape la intamplare unei persoane sensibile poate duce la depresie, la frica de a mai iesi in public sau de a interactiona cu cei in fata carora se simte intr-o pozitie de inferioritate.
O stima de sine scazuta si neincrederea in fortele proprii sunt un catalizator puternic al unui episod de prabusire atunci cand un angajat, de exemplu, este apostrofat in public.
2. Dorinta de revolta
De multe ori aceasta conduce la nevoia de a face pe cel care te-a umilit sa sufere asa cum te-a facut si el sa suferi.
Si atunci, pierdut intr-o batalie a agresivitatii, risti sa uiti cine esti de fapt si ce iti doresti de la tine in relatiile cu ceilalti.
In loc sa te simti bine cu tine si sa te bucuri de ziua pe care o ai in fata te trezesti alergand dupa soferul nesimtit care te-a jignit la stop, incercand sa il prinzi la urmatorul, ca sa "ii arati tu lui".
3. Lipsa de comunicare
Agresivitatea verbala transmite de cele mai multe ori doar emotii negative, nu si solutii, comunicare.
Poti obtine cel mult o victorie stoarsa in valuri de adrenalina, presiune crescuta, emotii maloase care se aseaza in corpul
Vrei sa iesi din cercul vicios al agresivitatii verbale?
1. Incepe prin a te simti bine cu tine
Tu alegi daca cineva te poate jigni sau nu.
Cand Eleonor Roosevelt a fost intrebata intr-o revista daca nu se simte umilita stiind de aventurile sotului ei, ea a spus:
"Am ales sa nu ma simt umilita".
La fel e cu fiecare din noi.
Oamenii pot spune diverse lucruri, incercand sa te aduca la nivelul lor de comunicare.
E alegerea ta insa daca vrei sa te pozitionezi acolo, jos, sau sa ramai unde vrei sa fii, in demnitate.
2. Cere-ti dreptul de a nu fi jignit
Daca te deranjeaza modul in care ti se vorbeste, poti gasi o modalitate cat se poate de directa de a o spune.
Nu pastra in tine emotiile, incercand sa le duci la nesfarsit, pentru ca in timp te pot coplesi.
3. Invata sa ceri iertare
Daca esti obisnuit sa spui lucrurile in mod agresiv, invata sa le spui si altfel, si daca ai jignit pe cineva, fii demn si cere scuze.
Daca ai sentimentul ca doar vorbind agresiv poti obtine rezultatele de care ai nevoie de la ceilalti, te inseli.
Multi spun ca "trebuie sa vorbesti pe limba lor", adica sa injuri daca esti injurat, sau sa tipi daca se tipa la tine.
Nu e deloc asa.
Daca ai fost abuzat, nu inseamna ca prin definitie trebuie sa te cobori la nivelul unui abuzator.
(Sursa: Top Sanatate)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu