miercuri, 8 decembrie 2010

Interesant despre inima - sistemul nervos

Ce este Emwave PC® ?

Emwave PC® este un program usor de folosit care afisaza in timp real ritmul inimii si arata cum te afecteaza stresul. Mai mult decat atat, aceasta tehnologie te ajuta sa transformi stresul si anxietatea in energie utila pentru sanatatea si performanta personale. Iti permite sa vezi si si controlezi dinamica celui mai puternic organ din organism INIMA
Te ajuta sa-ti transformi stresul si anxietatea in energie pentru a-ti creste eficienta personala si profesionala.

Care sunt beneficiile folosirii Emwave PC®?

Emwave PC este conceput in asa fel incat sa sa ajute oamenii sa previna, gestioneze si diminueze efectele stresului. Prin intermediul unui sensor care culege informatii, poti vizualiza in timp real cum gandurile si emotiile afecteaza inima si SNV.
Folosind tehnici de relaxare vei invata sa treci la o stare emotionala pozitiva si vei fi capabil sa vezi schimbarile rezultate in ritmul cardiac direct pe monitor. Aceste transformari in ritmul inimii determina o cascada favorabila de evenimente neurale, hormonale si biochimice de care beneficiaza intregul organism, inclusiv mintea. Tensiunea arteriala scade. hormonii de stres scad si ei, creste activitatea sistemului imunitar, a hormonilor anti-imbatranire.Creste claritatea gandirii, creste capacitatea de control si calmul. Efectele sunt imediate si de durata !

Studiile au arata ca emotiile se regasesc in paternurile ritmului cardiac. Analiza VRC sau ritmului cardiac este recunoscuta ca o masuratoare puternica noninvasive care reflecta interactiunea inima creier si dinamica SNV care sint sensibli la schimbarile starilor emotionale.
Studiile au arata ca VRC reprezinta un indicator al armonieie neurocardiace; o VRC joasa este un predictor de moarte prematurasi este asociat cu o multuime de probleme de sanatate multe generate de stress.

La ce foloseste Emwave PC®?

Ce vreti sa imbunatatiti? Performata profesionala, rezultatele scolare, jocul de golf, eforturile creative, sanatatea, realtiile personale, profesionale sau sociale; linistea interioara?

  • Emwave PC® va poate ajuta sa inrerupeti stresul favorizand starea de bine, autocontrolul si realizarea sarcinilor.
  • La nivel de companie Emwave PC® va poate ajuta sa imbunatatiti realtiile cu clientii, sa retineti personalul performant, sa imbunatiti stare de sanatate si performanta a angajatilor.

Emwave PC® este un instrument de biofeedback?

Da. Este un instrument de biofeedback; care furnizeaza informatii despre diferitele schimbari fiziologice ale organismului nostru in timp real. Cel mai simplu instrument de feed back este imaginea noastra din oglinda, imagine care se schimba in functie de cum ne simtim.

Emwave PC® este mai mult decat un instrument de biofeedback este un instrument educational care furnizeaza paternuri ale ritmului cardiac, care permite vizualizarea si intelegerea modului in care stresul si diferite emotii influenteaza dinamica Sistemului Nervos Vegetativ.O face prin masurarea schimbarilor care apar in mod natural in bataile ritmului inimii si care se numeste VRC sau ritm cardiac.
In mod obisnuit analiza VRC cuantifica variabilitatea intr-o inregistarare, prin Emwave PC se obtin informatii suplimentare si prin analiza paternurilor ritmului cardiac.

Studiile au demonstart ca emotiile pozitive sustinute determina un mod functional eficient si regenerativ asociat cu o coerenta a paternurilor ritmului cardiac, o sincronizare si armonie intre organe si sisteme fiziologice. (functia cardiaca, functiile digestive).

Emwave PC monitorizeaza ritmul cardiac, masoara obiectiv nivelul coerentei cardiace si ajuta oamenii sa dezvolte abilitati prin care sa mentina un nivel ridicat de coerenta emotionala si fiziologica.

Prin practicarea tehnicilor de relaxare oamenii pot vedea si trai schimbarile ritmului cardiac, care devine mai putin neregulat, lin si sub forma unei unde sinusoidale pe masura ce persoanele intra intr-o stare de coerenta.
Emwave PC® analizeaza paternul ritmului cardiac si calculeaza nivelul de coerenta in fiecare sedinta.
Nivelul de coerenta este prezentat utilizatorului ca un scor cumulat sau ca si rezultatul unui joc interactiv conceput pentru a accentua tehnica coerentei cardiace.

  • Ce este Coerenta Cardiaca

O modalitatae de functionare a inimii in care ritmul ei (bataile) si impusurile electrice emise sunt foarte regulate. Exista o conectare nervoasa intre Inima si Creier prin care se transmit semnale. Acestea circula in ambele sensuri. In conditiile in care inima trimite semnale electrice foarte regulate catre creier apare starea de bine. Studiile au aratat ca emotiile pozitive ca dragostea, aprecierea, grija cresc coerenta batailor inimii. In timpul coerentei cardiace patternul undelor emise de creier se sincronizeaza cu cel al variabilitatii ritmului cardiac.

In plus sistemul nervos vegetativ se gaseste in echilibru iar functia sistemului imun creste. Tot organismul functioneaza in armonie si eficienta.
Coerenta este asociata cu:

  • Emotie pozitiva
  • Puterea de a genera stabilitate/echilibru mental si emotional intre creierul cognitiv si emotional.
  • Eficienta in functionarea sistemului cardiovascular, nervos, imun, hormonal.

Coerenta presupune un ritm cardiac coerent adica prezenta pe monitor de unde regulate, o crestere a activitatii parasimpatice, o crestere a armoniei intre sistemele fiziologice.

Persoanele care ajung la un nivel de coerenta cardiaca crescuta isi imbunatatesc starea de sanatate, de bine si performanta.
coerenta

  • Ce este Variabilitatea Ritmului Cardiac(VRC)

Variabilitatea ritmului cardiac reprezinta o masura a variatiei dintre doua batai cardiace. Ritmul inimii (frecventa cardiaca) este influentata de sistemul nervos vegetativ cu cele doua ramuri ale sale simpatica si parasimpatica. Studiul variabilitatii ritmului cardiac permite o vizualizare a SNV. Este folosit ca o masura a gradului de sanatate , o VRC joasa este un predictor al mortii subite in timp ce o VRC crescuta reprezinta un semn de sanatate. Pe masura ce perceptiile mentale si emotionale se schimba, informatia este transmisa la inima si alte parti ale organismului de simpatic si parasimpatic. Atunci cand suntem stresati, ocupati, suparati inima primeste semnale conflictuale care determina un ritm neregulat, dar normal Tipul de semnal pe care il genereaza inima este haotic.
Inima genereaza si semnale electrice regulate, coerente. Acestea apar cand sistemul cardiovascular functioneaza eficient si este in echilibru cu sistemul nervos. Cand se obtine starea de coerenta VRC este regulata .
In intervalul dintre nastere - cand variabilitatea este cea mai mare- si pana in apropierea mortii - cand este mai scazuta - pierdem anual 3% din variabilitate (c.f. studiului Journal of the American College of Cardiology, 1999)

Scaderea variabilitatii ritmului cardiac este asociata cu probleme de sanatate legate de stres, imbatranire, hipertensiune,diabet, infarct, moarte subita, cancer, (confirmat de studii publicate in reviste ex: Lancet, Circulation) .

  • Ce este Sistemul Nervos Vegetativ?(SNV)

Reprezinta acea parte a sistemului nervos care regleaza 90% din functiile organismului (functia cardiaca, digestiva) si inerveaza organele interne. Este format din doua ramuri: simpatic - cu rol de aceleratie si parasimpatic - cu rol de frana.
Creierul si inima, sistemul imunitar, hormonal, repsirator, digestiv, toate sunt interconectate intr-o retea de nervi.

Ramura simpatica a SNV este cea care accelereaza functiile organismului pregatindu-le pentru actiune. Raspunsul „Lupta sau Fugi“ activeaza ramura simpatica a SNV si determina contractia vaselor sanguine, accelerarea ritmului cardiac etc. Poate fi asemuit cu accelartia unei masini.
Ramura parasimpatica relaxeaza sau incetineste functiile organismului. Este comparabila cu frana.


sursaa: http://heartmony.ro/ffils.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu