miercuri, 8 decembrie 2010

Foamea Emotionala


Mancam pentru ca ne e foame. Mancam pentru ca avem pofta de un anumit aliment. Mancam pentru a avea energie.

Sau mancam pentru a depasi unele emotii?

Mancatul emotional este o problema cu care se confrunta multe persoane, desi nu toate accepta ori constientizeaza acest lucru.

Ce inseamna de fapt foamea emotionala?



Inseamna ca nu organismul iti dicteaza senzatia de foame, ci mai degraba ... sentimentele. Inseamna ca mananci atunci cand nu ai nevoie, cand corpul tau nu cere acest lucru. Inseamna ca acest tip de foame poate fi periculos pentru sanatate, atat de periculos incat ar putea fi incadrat in categoria tulburarilor de alimentatie.

Cum iti dai seama ca mananci emotional?

In primul rand realizezi ca mananci de fiecare data cand simti o emotie mai puternica - te desparti de iubit si iti cumperi o cutie mare cu bomboane de ciocolata. Ai un examen important si nu te poti opri din mancat, te-ai certat cu prietena ta cea mai buna si esti atat de suparata incat ti-ai cumparat cea mai mare cutie de inghetata pentru a te consola.




Persoanele care mananca emotional o fac de cele mai multe ori fara sa realizeze problema lor. Se simt bine atunci cand se bucura de mancare, gandindu-se ca asa le va fi mai usor sa solutioneze problema.




Totodata, alegerile culinare pe care le fac sunt, din pacate, dintre cele mai neinspirate - mancaruri bogate in grasimi, in zahar, mancaruri care sunt adevarate bombe calorice pentru organism. Se intampla adesea ca aceste persoane sa se ascunda de restul familiei ori prietenilor, preferand mancatul in singuratate. Odata ce masa a luat sfarsit senzatia de vinovatie apare aproape imediat, in majoritatea cazurilor.

Riscurile mancatului emotional

In primul rand mancatul emotional poate fi considerat o tulburare alimentara si este necesar sa apelezi la ajutorul unui medic psihoterapeut, pentru a intelege exact cand si in ce context a aparut pentru prima oara acest comportament in cazul tau.



Apoi, mancatul emotional presupune un efort foarte mare de control al greutatii. In cazul in care nu reusesti sa te abtii de la acest tip de foame, sansele de a avea probleme serioase cu kilogramele in plus sunt foarte mari.



Nu in ultimul rand, este important sa constientizezi aceasta problema. Mancarea nu iti va rezolva niciodata celelalte probleme, chiar daca pe moment poti simti ca te ajuta. Pe termen lung insa, foamea emotionala iti va da alte batai de cap - kilograme in plus, instabilitate emotionala, neincredere in propria persoana ori chiar probleme digestive si alte afectiuni grave cum ar fi bulimia.

Cum poti inceta sa mai mananci emotional?


Voi spune si de aceasta data - consulta un psihoterapeut! Este important sa stii cum sa-ti controlezi emotiile, pentru ca data viitoare sa nu te repezi in punga cu chipsuri dupa o dezamagire ori sa mananci intreaga cutie cu bomboane daca tipul cu care ai vorbit in club te cheama la o intalnire.



In rest, mananca regulat, incearca sa duci o viata sanatoasa si NU manca daca nu iti este foame!

Stiai ca:

- Exista mai multe tipuri de efecte ale foamei emotionale - senzatia de vinovatie ii afecteaza pe aproximativ 40% dintre cei care mananca necontrolat, iar 1,5% dintre cei cu astfel de probleme se simt atat de vinovati incat ajung sa manance numai noaptea?
- Aproximativ una din 100 de femei sufera de "foame emotionala"?
- Unele simptome ale "foamei emotionale" se regasesc si la pacientii cu bulimie-nervoasa?
- 3,5% din femeile care sufera de "foame emotionala" ajung sa fie atat de deprimate incat uneori refuza socializarea?
- Un jurnal in care persoana in cauza sa-si noteze alimentele consumate si emotia care a determinat consumarea acelor alimente, poate ajuta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu