luni, 11 ianuarie 2010

SECRETUL RELATIEI PERFECTE

Secretul relatiei perfecte

Nevoile afective


Cele mai multe dintre complexele noastre necesitati afective pot fi rezumate ca o nevoie de dragoste.

Barbatii si femeile au, fiecare, sase necesitati afective diferite, toate la fel de importante.

Barbatii au nevoie de:

1. INCREDERE ( cel mai important!)

2. ACCEPTARE

3. APRECIERE

4. ADMIRATIE

5. APROBARE

6. INCURAJARE


FEMEILE in schimb, au nevoie de :

1. GRIJA ( cel mai important)

2. INTELEGERE

3. RESPECT

4. DEVOTAMENT

5. RECUNOSTINTA

6. ASIGURARE

Toti avem nevoie de afectiune intr-o forma sau alta, fara ea am fi niste animale cu instinct, dar care si ele au nevoie de dragoste pana la urma. Afectiunea ne transforma in fiinta cu suflet si cu un grad de motivare pentru a trai.

Nevoia de afectiune ne impinge sa mergem mai departe, ne alimenteaza sa rezistam greutatilor vietii, cu alte cuvinte, dragostea ne face vii, ne anima. Fiecare dintre noi, simte la un moment dat nevoia de a oferi afectiune si de a primi afectiune.

Relatia dintre doi oameni se poate caracteriza si printr-un simplu schimb de sentimente, dar pe langa acest schimb, noi simtim nevoia de apropiere fizica fata de partener, dar de fapt, aceasta apropiere este nevoia de a-l "avea", sau "detine" pe celalalt.

Dr. John Gray, autorul celebrului ghid “Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus” este de parere ca: “ intelegerea tipurilor fundamentale de afectiune de care are nevoie partenerul constituie un secret important pentru imbunatirea relatiilor”.

Grija versus incredere


Cand barbatul dovedeste interes fata de sentimentele femeii si preocupare sincera pentru bunastarea ei, ea simte grija si iubirea lui. Avand incredere, ea devine mai deschisa si mai receptiva.

Cand atitudinea femeii este deschisa si receptiva fata de barbat, acesta simte increderea ei.

A avea incredere intr-un barbat inseamna a crede ca el face tot ce poate si vrea numai binele partenerei sale.

Cand reactiile femeii dezvaluie o incredere categorica in capacitatea si intentiile barbatului, prima lui necessitate fundamentala de iubire este satisfacuta.

Intelegere versus acceptare

Daca barbatul o asculta pe femeie cand isi exprima sentimentele fara sa o condamne, ci cu compasiune si participare, ea se simte ascultata si inteleasa.

Cu cat nevoia unei femei de a fi ascultata si inteleasa este satisfacuta, cu atat ii este mai usor sa-I ofere barbatului acceptarea de care are nevoie.
Cand o femeie il ia asa cum este, fara a incerca sa-l schimbe, barbatul se simte acc
eptat si ii vine mult mai usor sa-si asculte partenera si sa-I ofere intelegerea de care ea are nevoie.

Respect versus apreciere

Daca barbatul reactioneaza intr-un mod prin care recunoaste si acorda prioritate drepturilor, dorintelor si nevoilor ei, femeia simte ca este respectata.

Cand se simte respectata, ei ii este mult mai usor sa acorde barbatului aprecierea pe care acesta o merita.

Aprecierea este reactia ei naturala la sprijinul pe care l-a primit. Aprecierea ii ofera automat barbatului motivatia de a-si respecta si mai mult partenera.

Devotament versus admiratie


Femeia prospera cand se simte adorata si unica. Barbatul ii satisface aceasta nevoie de dragoste daca pune sentimentele si nevoile ei mai presus de alte interese.

Daca femeia simte ca detine primul loc in viata lui, atunci ii vine usor sa-l admire.
A admira un barbat inseamna a-l privi cu uimire, incantare si aprobare satisfacuta. Daca barbatul simte ca este admirat, se considera destul de sigur pe sine pentru a se dedica femeii si a o adora.

Recunoastere versus aprobare

Daca barbatul nu obiecteaza si nu contrazice sentimentele si dorintele femeii, ci le accepta si le confirma, femeia se simte iubita cu adevarat, fiindca necesitatea de recunoastereii este satisfacuta. Daca barbatul invata sa-i dovedeasca femeii aceasta atitudine de recunoastere, poate fi sigur ca va avea parte de aprobarea care ii este necesara. Atitudinea aprobatoare a femeii atesta calitatile barbatului si satisfactia generala fata de el.

Asigurari versus incurajari


O atitudine protectoare ii indica femeii ca este iubita mereu.

Femeia are nevoie permanenta de asigurari, in timp ce barbatul are nevoie sa fie incurajat de femeie. Simtindu-se incurajat, are motivatia pentru a-I da partenerei asigurarile de afectiune de care are ea nevoie.



sursa: http://www.mayra.ro/relatii/in-doi/nevoile-afective-secretul-relatiei-perfecte.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu