marți, 26 ianuarie 2010

Grupele de sange si destinul


GRUPELE DE SANGE. CARACTERISTICI.

1.Grupa B3

Aceasta grupa sangvina "caracterizeaza" inceputurile cerintelor reale de adaptare versatila a indivizilor umani.

Nomazi sau sedentari ei au fost obligati sa devina mult mai creativi, mai inventivi, mai practici si mai tehnici decat inaintasii lor fapt ce a dus la "crearea" unei linii psihologice clare a detinatorilor grupei sangvine B, fiind o grupa a adaptarii si a echilibrului "in miscare".

Toate aceste "cerinte" se datoreaza in special unei acute cerinte de adaptare la populatii existente, organizate care solicitau enorm mai mult echilibru, flexibilitate si creativitate fata de predecesori (omul ancestral).

In plus "intervine" o crestere a cerintelor de rezistenta fizica (necesara deplasarii pe distante mari sau a muncii sustinute pentru sedentari).
De altfel, indivizii "de grupa B" sunt caracterizati de cerinta imbinarii de activitate fizica cu cea de tip intelectual, creativ, stressul fiind perfect echilibrat si in primul si in al doilea caz. Unicul pericol real al acestora este "oboseala cronica" deoarece exista o oarecare predispozitie spre exagerare, spre confundarea activitatilor "necesare" cu activitatile de "relaxare", de eliminare a stressului.

Din punct de vedere "organic", acesti indivizi beneficiaza de "capacitati" net superioare tuturor celorlalte grupe sangvine, caracteristice fiind, un sistem imunitar cu adevarat puternic, un "suport psihologic" de adaptare dintre cele mai eficiente, ca sa nu uitam de sistemul digestiv cel mai flexibil (comparativ cu indivizii detinatori de alte grupe sangvine). Totusi, aceasta "flexibilitate" are "reversul" ei deoarece sistemul digestiv tolerant favorizeaza deficite semnificative la nivelul metabolismului magneziului, cu repercusiuni la nivelul sistemului imunitar - "caderi" imunitare severe.

Sedentarii sunt mult mai adaptati aglomerarilor fiind orientati spre evolutie individuala (in detrimentul evolutiei de grup, a muncii in echipa) iar cei nomazi sunt mult mai pragmatici si mai cruzi decat majoritatea celorlalti indivizi datorita cerintelor necesare (si utile) "invazionistilor".

Caracterul de asimilator al "posesorului" de grupa B este, de asemenea, demn de luat in seama, acesta mergand de multe ori pana la nivelul propriei persoane (reflexia in sistemul imunitar dand predispozitii semnificative pentru tulburarile autoimune). Dotat cu capacitatea de a suporta privatiuni si tensiuni/ stress pentru o perioada de timp indelungata se pare ca este cel mai indicat individ pentru a "proceda" la retructurari, refaceri ale unor sisteme distruse sau caduce.

Aceasta predispozitie are si reversul ei in directia unnei predispozitii a indivizilor "B" spre oboseala cronica sau cedari ale sistemului endocrin (in special la nivel pancreatic - cu rezultante diabetice semnificative) in special pe fondul dezechilibrarii sistemului nervos (de retinut ca acesti indivizi poseda cel mai echilibrat sistem nervos) sau al excesului de efort fizic (caracteristic acestora fiind efortul fizic moderat) - activitatile mentale sunt superioare "nativilor" de grupa A pe fondul reactiilor preponderent fizice si agresive ale "nativilor" de grupa O.

De retinut este faptul ca, echilibrul existent sau "creat" este cea mai buna solutie pentru a "elimina mostenirea" indusa de grupa sangvina A (II) in ceea ce priveste cresterea incidentei afectiunilor cardiovasculare pe fondul stressului sau al "favorizantilor" psihici.


Empatici prin excelenta, detinatorii de grupa B (III), au capacitatea de a intelege si de a se intelege foarte usor cu cei din jurul lor.

Adaptandu-se foarte usor la diferitele tipuri de personalitati ei prezinta un fel de mecanism de feed-back relational fiind "cuprinsi" de armonie si "eterism" in conditiile in care sunt provocati de cei din jurul lor sau de confruntari nascute de idelurile sau mediul lor de viata (de retinut este faptul ca "membrii" acestei grupe sangvine (B) sunt cel mai des intalniti printre cei care "au realizat ceva semnificativ in viata" (fie din punctul de vedere propriu, fie din punctul de vedere al celor din jur - de retinut ca majoritatea populatiilor traditionale evreiesti sunt "de grupa B" indiferent de localizarea acestora si, ca un fapt divers, religia si cultura iudaica precum si cea "a rasei galbene" reprezinta amestecul dintre minte, suflet si materie; inteligenta, pacea su spiritualitatea se regasesc alaturi de un fizic robust, alaturi de disponibilitatea pentru lupta).

Aceasta grupa sangvina are incidenta maxima la populatiile din China, Coreea, este intalnita in proportii considerabile in podisul Himalaya, India, Orientul Mijlociu, regiunea Ural (in special la "locuitorii stepelor") si toata partea sudica a Asiei (cu pondere ridicata si in Japonia) si isi diminueaza incidenta odata cu "inaintarea" catre vestul Europei (cu o particulara crestere la nivelul popoarelor germanice).


2. Grupa 0

Unele teorii plaseaza grupa 0(I) la originea "evolutiei sangelui", afirmand ca aceasta este prima, cea mai de baza si cea mai veche grupa sangvina. Argumentele pe care se bazeaza aceste consideratii sunt legate de faptul ca aceasta grupa de sange este cea mai intalnita pe Terra zilelor noastre cu o predominanta demna de luat in seama la nivelul Africii (de unde se considera ca ar fi "plecat" omul primitiv in drumul sau spre "varful lantului trofic"). In plus, "aderenta" indivizilor cu aceasta grupa sangvina (0 - I) la alimentatia "carnivora" determina pe cei care sustin aceasta teorie sa "sublinieze" acceptia de "prima grupa sangvina - primii indivizi umanoizi" (care erau evindent carnivori, traind aproape exclusiv din vanat). De asemenea, exista anumite caracteristici imunologice ale indivizilor care "detin" grupa sangvina O (I) legate tot de Africa si de o evolutie regresiva in timp a tipurilor de anticorpi specifici grupei (aceasta grupa sangvina fiind caracterizata de un sistem imunitar puternic si bine inzestrat).

Ea este grupa de sange care caracterizeaza vechimea, inteligenta nativa, viclenia si "raceala" tipica vanatorului. "Memoria genetica" a indivizilor cu grupa sangvina O (I) ii "caracterizeaza" pe acestia ca fiind puternici, rezistenti, indrazneti, dotati cu intuitie si optimism innascut, nativ. Poseda un sistem imunitar puternic si destul de echilibrat. De asemenea ei sunt indivizii cei mai inclinati spre "beneficiile" eforturilor fizice, organismul acestora avand un metabolism "de efort" care exploateaza eficient si conserva substantele nutritive fiind genul care isi "descarca" eficient stress-ul pe fondul efortului fizic (atentie deosebita la faptul ca acesti indivizi au o intoleranta ridicata la schimbarea conditiilor de mediu, dieta, bioritm, etc.) - tractul digestiv, sistemul nervos, sistemul imunitar al acestor persoane este deosebit de viguros dar, asa cum este normal, numai in conditii de stabilitate si de "exploatare normala. Oricum, este bine de retinut ca pesoanele de grupa O (I) se simt mult mai bine in conditiile in care activitatea lor solicita efort fizic acesta avand darul de a calma, de a mari moralul, s.a. ca un factor principal de eliminare a oricarui factor de stress (controland efectele fara a elimina cauza acestuia - de aceea este bine ca expunerea sa nu fie mai indelungata decat se poate suporta).

Grupa O (I) "caracterizeaza" indivizii drept supravietuitori, persoane puternice, care se bizuie aproape in exclusivitate pe propriile puteri sau, in cel mai fericit caz va exploata "puterile" celor din jur dovedindu-se un adevarat lider, dornic si capabil sa ajute sau sa distruga pe oricine, prieten sau dusman. Caracterizati prin putere de concentrare demna de invidiat, caracterizati de siguranta, ei beneficiaza de o "completare" a acestor calitati cu inclinarea spre actiune si un dezvoltat simt al autoconservarii, fapt care ii propulseaza de multe ori mai sus decat "ar merita" - in cazul unei analize atente (daca se poate utiliza un astfel de termen).

Interesant de amintit este aici faptul ca, dieta hiperproteica si hiperlipidica a indivizilor "O" ancestrali (cu o posibila extensie si in zilele noastre) determina ca acestia sa "posede" un metabolism numit "cetonic". Acest tip de metabolism este optim pentru reactii rapide si, de multe ori, instinctuale (fara a avea la baza o analiza premergatoare). O alta rezultanta a acestui tip de metabolism este starea de relativa euforie, de neimplicare mai mult sau mai mai putin accentuata in "responsabilitatea" vremurilor traite (destul de usor de corelat cu o oarecare lipsa a cerintei de adaptare, asumarea riscurilor fiind pentru acestia ceva facil si lipsit de greutati in conditiile in care flerul coordoneaza aproape perfect aceste decizii. Si, nu in ultima instanta, se poate aminti faptul ca acest tip de metabolism este cel care favorizeaza cel mai bine alcoolismul (datorita determinantelor cetonice ale consumului exagerat sau constant de alcool).

Bineinteles ca "existenta" calitatii, destul de contestate a indivizilor "detinatori" de grupa O (I), cea de lideri reali, se axeaza pe realitatea ca, acestora le lipseste de multe ori substratul intelectual, cultural, tehnic, etc. pentru a conduce dar statisticile indica ca acesti indivizi au acea capacitate necesara liderilor de a intui drumul corect, elementul/ persoana vinovata, etc. ca sa nu mai vorbim despre simtul adevaratului lider, al conducatorului, care stie la ce persoana sa apele pentru cel mai favorabil curs al evenimentelor.

Riscurile "medicale" cu posibilitate maxima de incidenta care "tin" de aceasta grupa sangvina (in baza statisticilor medicale) sunt reprezentate de riscuri de afectiuni ale tractului digestiv cu o predispozitie evidenta catre ulcer (in formele gastrice sau duodenale) precum si spre complicatii hepatice de genul colecistitelor, hepatitelor, etc. (este bine sa amintim de faptul ca exista si o oarecare predispozitie a acestor indivizi la bolile intestinale inflamatorii cum ar fi colitele, etc. cu o localizare demna de luat in seama in special la nivelul colonului). Urmatoarea "pondere" de risc o detin afectiunile inflamatorii, in special cele de tip reumatic care merg foarte usor pana la manifestarile cardiace care tin de acestea sub forma stenozelor, cardiopatiilor, RAA, etc. Atentie la activitatea nestructurata si/ sau schimbatoare! Pot apare carente vitaminice severe in special la nivelul complexului de vitamine B (cu manifestari la nivelul psihomotor - tulburari de atentie, depresie, hiperactivitate, etc.) sau de vitamina K (favorizand tulburarile hemoragipare).

Fara a intra intr-o "intabulare" a tuturor afectiunilor mai putem aminti de alergii (sub diverse forme de manifestare cu diverse organe "atacate") si tulburarile endocrine (indeosebi cele tiroidiene datorita, in special, lipsei iodului din alimentatie - cu manifestari de hipoactivitate si cu "rezultate" directe in ceea ce priveste supraponderalitatea). Ar mai fi de amintit faptul ca, indivizii "de grupa O" au o usoara intoleranta in ceea ce priveste alimentatia "lactata" fapt ce poate merge pana la aparitia afectiunilor legate de lipsa de calciu (destul de des semnalate pentru aceasta grupa de indivizi).

Grupa O (I) fiind "asimilata" primilor indivizi umani (umanoizi) este grupa calatorilor, a nomazilor, a celor care au colonizat planeta noastra de la inceputuri (incepand cu 100.000 pana in jurul anilor 20.000 i.Ch.). Incidenta acestei grupe sangvine nu poate fi precizata cu adevarat (clar fiind doar faptul ca aceasta grupa sangvina este cea mai intalnita pe intreaga suprafata a Terrei), ea fiind "prezenta" in proportii destul de "compatibile" cu orice alta grupa sangvina "majoritara" unei zone date (chiar si pe teritoriul americilor se constata o pondere relativ egala intre grupa O si grupa A pe fondul unei incidente foarte scazute a grupelor sangvine B si AB).

3. Grupa AB4

Grupa sangvina AB (IV) este cea mai rara (fiind intalnita la mai putin de 5 % din totalul populatiei Pamantului) si cea mai noua grupa sangvina (se presupune ca ar fi aparut si s-ar fi "dezvoltat" dupa 5.000 i.Ch.).

Aceasta grupa ar fi luat nastere din amestecul populatiei albe cu grupa sangvina A (I) si populatia mongola/ nomada cu grupa sangvina B (III) in special dupa momentul istoric al valurilor migratoare (care au "rupt" granitele stabilite de societatile dominante din acea perioada si ar fi asigurat infuzia de grupa B "peste" majoritarii de grupa A). Oricare ar fi considerentele luate in calcul, "penetrarea" grupei AB a fost extrem de lenta (in Europa de inante de anul 1.000 d.Ch. se pare ca inca nu exista grupa sangvina AB - studii facute cu ocazia diverselor exhumari ale mormintelor din acea perioada indica absenta totala a grupei sangvine AB).

Aceasta grupa sangvina este grupa "asimilarii", a "comasarii" individului la marele individ "societatea umana" (precum si a comasarii "biologice/ genetice" a grupelor sangvine A si B), este grupa complexitatii dar si a nesigurantei, grupa valorii dar si nonvalorii, asemenea individului care incearca sa se afirme intr-o societate care il poate aprecia dar il poate si anula.

Este grupa caracterizata prin cea mai buna rezistenta la boli transmisibile sau boli autoimune (datorita unui sistem imunitar hipertolerant - care poate fi o lama cu doua taisuri facilitand invaziile microbiene) dar si cea mai slaba "rezistenta" la cancer sau stress. Stressul este, de altfel, inamicul numarul "1" al acestora fiind necesar un control atent al sistemului nervos (eforturile indelungate au efecte devastatoare pe cand eforturile moderate au efecte benefice) si evitarea eforturilor fizice exagerate (aici apare un fel de "mostenire" de la grupa sangvina A cu rezonanta de stress la nivel cardiovascular, in general, si la nivel psihologic, in particular - anxietate, iritabilitate, hiperactivitate).

Cea mai buna solutie este sa se abordeze angajarea mentala in activitatea fizica prin raporturi "moderate" de implicare. In caz contrar apar afectiuni cardiace grave, caderi imunologice severe, anemii, etc. care vor fi extrem de greu de controlat.
Datorita "fundamentului" bazat pe toate celelalte grupe de sange acest "AB" este deseori numit si "cameleonic". Adaptabil pana la limita intelegerii, individul de grupa AB (IV) "sare" peste orice posibilitate de a fi incadrat intr-o descendenta, intr-un tipar evolutiv. Posesorii acestei grupe sangvine sunt fie "excelenti" mostenitori de zestre a grupelor "initiale", caracterizati printr-un raspuns optim la stress in plan spiritual, fizic sau la nivelul energiei creatoare, fie "bastarzi" mostenitori a deficientelor, integrare in mediu pana la anularea persoanei, inhibitie totala la nivelul activitatilor "de comunitate", s.a. Oricum ar fi, posesorii de grupa AB pot fi imediat "detectati" prin intermediul mandriei lor. Chiar daca nu o arata, la cea mai mica "atingere" va vor arata fie si indirect ca nimic nu le poate afecta mandria. nu trebuie sa se inteleaga aici ca ar fi caractere "deranjante"! Felul lor de a se manifesta este, de fapt, un raspuns plin de maxim respect la adresa Dvs.

Charismatici si spirituali, foarte atragatori si populari, au un comportament relativ bizar datorat abordarilor aspectelor vietii fara a se sesiza ca persoana respectiva este constienta de consecinte si responsabilitati (de aceea exista de multe ori pericolul ca acesti indivizi "sa aiba doua fete" sau sa fie usor interpretati a fi lipsiti de loialitate).

Putina rabdare, este cea mai buna solutie! Veti fi uimiti cu siguranta de reactia lor. Nu prea vor obisnui sa dezamageasca (exceptie facand cazurile in care persoanele in cauza sunt depasite de situatie) si, daca o greseala va apartine celor din jurul lor vor gasi puterea de a ramane cu bratele deschise, primitori, asa cum sunt cunoscuti de toti cei din jurul lor - diplomatia si selectia "cercului de prieteni" este "un ceva" care a fost inventat de nativii acestei grupe sangvine (a nu se uita ca testele serologice ale "Giulgiului din Torino" au indicat ca Iisus Hristos avea grupa sangvina AB !!!).

Daca vor gresi vor avea rezultate atat de "rasunatoare" incat persoana lor se poate socoti anulata ca individ, chiar daca a ramas in viata.
Deci, nu este surprinzator sa sesizam ca unul dintre prietenii nostri care are functia de indrumator, invatator, dascal spiritual, etc. al grupului/ cercului de prieteni sau nu numai are grupa sangvina AB - cei mai celebri "posesori" de grupa AB sunt Marilyn Monroe si J.F. Kennedy.

Din punct de vedere organic, indivizii care "beneficiaza" de grupa sangvina AB (IV), se pot lauda cu zestrea lor. Majoritatea afectiunilor, infectiilor, etc. se lovesc de constitutii robuste, fara probleme majore in ceea ce priveste raspunsul la "agresor". Dar totul este legat de o agresiune din afara. Atentie la interior! Cancerul (mai ales cel gastric) va penaliza imediat erorile de comportament (avand o incidenta crescuta atat prin intermediul dezechilibrelor psihice cat si prin a celor alimentare). De asemenea, atentie la echilibrul zincului si seleniului din sangele Dvs. care reprezinta, practic, echilibrul sistemului imunitar.

Concluzionand nu putem decat sa subliniem ca delicatetea "posesorilor" de grupa AB este completata de echilibrul si flegmatismul destul de evident pe care il au acestia, fara a mai lua in calcul o reala inclinatie a acestor indivizi spre mister si spre individul charismatic.

4. Grupa A2

Evolutionistii plaseaza aceasta grupa sangvina (A - II) ca fiind urmatorul pas in evolutia "umana". El semnifica sfarsitul Paleoliticului si trecerea la Neolitic, sfarsitul perioadei exclusiv "carnivore" si trecerea la agricultura, cu tot ceea ce este legat de aceasta (exploatarea animalelor domesticite, sistemele sociale grupate in jurul asezarilor stabile - comunitatile, etc.).

Apare in perioada 20.000 - 10.000 i.Ch. intr-o zona delimitata intre Asia Centrala si/ sau Orientul Mijlociu si "caracterizeaza" inceputul aglomerarilor umane, al stresului si al stilului sedentar de viata. In acest sens se argumenteaza prin cresterea capacitatii de organizare (cu referire in special la "fondul intelectual" si cel "organizatoric"), cresterea ratei de supravietuire la boli cum ar fi holera, ciuma, variola, etc. tipice "membrilor" grupei sangvine A (II) fata de cei cu grupa O si printr-o constanta de superioritate a celor cu grupa A in ceea ce priveste convietuirea in mari aglomerari umane (viata in interdependenta cu ceilalti componenti ai unei comunitati date) fata de ceilalti (grupa O, in special).

Se poate remarca ca, fondul psihologic care poate fi asimilat "detinatorilor" de grupa sangvina A (II) - daca se iau in calcul studiile psihologice in domeniu - este caracterizat in primul rand de abilitati in sensul planificarii si muncii in echipa, printr-un stil predominant cooperant. Ei sunt indivizii care raspund destul de bine la diverse cerinte de adaptare si organizare in conditiile in care acestea sunt cunoscute si acceptate de catre ei (atat din punct de vedere al organismului cat si din punct de vedere intelectual), cooperanti si inteligenti dar si mult prea statorinici, lenti, mai ales daca sunt pusi in fata cerintelor de reactie rapida (poate de aici exista, la acesti indivizi, un fond psihologic destul de "inclinat" spre ordine, societate ordonata).

Principalul castig in directia cooperarii este legat de o dezvoltare a respectului fata de ceilalti, inclusiv fata de proprietati - terenuri, unelte, etc. (fata de fondul psihologic al detinatorilor de grupa O (I) care sunt "necomplexati" din acest punct de vedere). Dieta lor "favorita", de vegetarieni, spune destul de multe despre acestia, totul este perfect daca se urmeaza un "sens" normal al lucrurilor si/ sau cerintelor.

Un oarecare dezavantaj al "integrarii in comunitate" este legat de diminuarea capacitatilor de "conducere" (in care detinatorii de grupa O (I) exceleaza) in favoarea cooperarii. Totusi, tinand cont de faptul ca nu sunt lipsiti de scrupule, pe fondul cooperarii, sunt capabili de a fi lideri mult mai eficienti si mai carismatici decat orice alt individ "beneficiind" de sprijinul celor care "accepta" conducerea acestuia. Fara a "beneficia" de acest sprijin trebuie sa fie (cu adevarat) caractere tari deoarece au tendinte spre caderile psihice (mai ales in urma constatarilor legate de ineficienta sau in urma blamarii de catre "supusi", ei fiind "genul" care "pune totul la inima") - unul din cele mai "remarcabile" exemple in acest sens este Adolph Hitler.

Datorita tendintelor spre statornicie, indivizii de grupa A (II) sunt destul de sensibili mai ales in conditiile schimbarilor de mediu, activitate, etc. Ei reactioneaza pozitiv doar daca le este permisa o perioada de adaptare mai mult sau mai putin indelungata (functie de individ). Sistemele imune si toate celelalte componente ale organismului sunt sensibile la schimbari rapide. Stress-ul este destul de usor de "capatat" si "inchiderea" persoanei, lipsa de randament sau altele asemenea sunt destul de "garantate". Toate acestea se datoreaza si unui anume fel de constitutie "ereditare" inclinata spre a elimina foarte eficient starile de stress prin exercitii de calmare care necesita, evident, o pauza de activitate/ solicitare "strans legata de insingurare". De retinut este faptul ca, daca la grupa sangvina O (I), stress-ul este in "directa relatie" cu activitatile fizice, la grupa sangvina A (II) el este in directa relatie cu activitatile intelectuale (producand anxietate cu reactii de inhibare si/ sau ostracizare de tip protectiv, iritabilitate si/ sau hiperactivitate cu reactii de cele mai multe ori agresive - faptul ca "nativii de grupa A" sunt mai sociabili nu inseamna ca nu "se mai numara" printre cei mai buni si mai sadici razboinici).

O realitate deosebit de importanta pentru "posesorii" de grupa A (II) este necesitatea de a imbina activitatea fizica cu cea psihica. Caracterizati de inteligenta, istetime dar si de pasiune si sensibilitate, ei sunt cei mai inclinati indivizi pentru activitatile mentale de tip meditativ atat in sens constructiv, de implicare in viata de zi cu zi (cu reactii de raspuns la stimuli) cat si in sens direct, de implicare in viata "eterica" (cu reactii de integrare in tot ceea ce tine de credinta). Intr-o exprimare directa, indivizii de grupa A sunt cei care au capacitatea de a cobora puterea lui Dumnezeu in viata de zi cu zi. Reversul medaliei in privinta acestei "puteri" este o mare sensibilitate la "neintegrarea" sau "dezintegrarea" sistemelor de valori construite eronat sau neacceptate de societate pentru fiecare individ in parte. Daca aceasta apare si este "constientizata" va dar reactii grave la nivelul organismului individului cu efecte din cele mai diverse si "apetisante" cum ar fi prabusirea sistemului imunitar (ca un fel de renuntare la lupta", cancer (ca un fel de autodizolvare punitiva), boli cardiovasculare severe (ca un fel de interiorizare a neputintei proprii), etc. - si cand te gandesti ca puterea credintei este, in acest caz, pur si simplu, folosita eronat.

Din punct de vedere al distributiei, aceasta grupa sangvina este des intalnita la popoarele din Asia Centrala cu o "scadere" usoara odata cu inaintarea spre Europa. Odata "trecut" pragul Balcanic, distributia incepe iar sa creasca proportional cu avansul spre Europa de Vest. De remarcat este Japonia unde incidenta grupei sangvine A este net superioara celorlalte grupe sangvine.

sursa: http://dorinm.3x.ro/2/grpsang/GrpsangA.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu