vineri, 16 iulie 2010

Cautare

"Am auzit o anecdota despre o mare mistica sufista, Rabia al - Adawia.

Intr-o zi pe inserate, oamenii au gasit-o in strada, cautand ceva.

Era batrana, avea vederea slaba, asa ca vecinii au venit sa o ajute. Au intrebat-o ce cauta si a a raspuns:

" Imi caut acul, l-am pierdut"

Vecinii au dat sa-l caute, dar si-au dat seama imediat ca drumul era foarte mare iar acul era ceva foarte mic, imposibil de gasit. Asa ca au intrebat-o pe batrana: " te rugam sa ne spui unde l-ai pierdut, locul exact, caci altfel e greu sa-l gasim. Drumul e mare si putem sa cautam mult si bine pana sa-l gasim , daca o sa-l gasim. Unde anume l-ai pierdut?"

" In casa" a raspuns batrana

"Atunci de ce-l cauti aici ?"

" Fiindca aici e lumina, inauntru nu e ."

Aceasta anecdota e foarte semnificativa.

Tu te-ai intrebat vreodata ce cauti? Ai considerat vreodata ca e important sa meditezi asupra a ceea ce cauti? Nu. Chiar daca in unele momente de visare ai avut o idee vaga despre ceea ce cauti, nu ai stiut niciodata precis ce anume este. Nu l-ai definit inca.

Daca incerci sa-l definesti, cu cat capata mai mult contur, cu atat mai mult iti dai seama ca nu e nevoie sa-l cauti. Cautarea poate continua numai intr-o stare de imprecizie, de lipsa de claritate, de visare; cand lucrurile nu sunt clare, continui sa cauti, impins de un indemn launtric, tras de un imbold insistent. Stii una si buna: trebuie sa cauti. E o necesitate launtrica. Dar nu stii ce cauti. Si daca nu stii ce cauti, cum sa gasesti?

Cauti ceva vag - crezi ca e inb bani, putere, prestigiu, in respectabilitate. Dar apoi vezi oameni respectabili, oameni puternici care si ei cauta. Si mai vezi si oameni extraordinar de bogati care cauta si ei ; cauta pana la sfarsitul vietii.

Prin urmare bogatia nu ajuta la nimic, puterea nu ajuta la NIMIC.

osho

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu