joi, 29 iulie 2010

Serotonina/ adrenalina/ dopamina

Te-ai gândit de ce eşti nervos când ţi-e foame? Sau de ce eşti agitat atunci când te îndrăgosteşti? Responsabili de toate aceste stări sunt neuro-transmiţătorii, substanţe ce se găsesc în organism şi care fac posibilă transmiterea informaţiei între neuroni.

Dopamină, serotonină, adrenalină... Neurotransmiţătorii nu au denumiri comune, aşa cum, de altfel, nici acţiunea lor în organism nu este una simplă. Modul în care aceste substanţe produse în sistemul nervos central acţionează nu este încă pe deplin desluşit, realizându-se în continuare studii asupra lor. Însă ceea ce se ştie cu siguranţă este că aceste substanţe sunt responsabile pentru o mare parte din atitudinea noastră şi din modul în care reacţionăm ori ne simţim.

Responsabili cu voia-bună

Cei mai importanţi neurotransmiţători ce ne influenţează starea de spirit sunt dopamina şi serotonina. Primul este implicat în controlul emoţiilor, mişcării şi în apariţia plăcerii. Serotonina are un rol important în reglarea dispoziţiei. S-a descoperit că aceasta este implicată şi în controlul agresivităţii. De exemplu, când nu mâncăm, ne lipseşte un aminoacid (substanţă din alimente), esenţial în secreţia de serotonină. Drept urmare, nivelul serotoninei scade, iar starea de nervozitate creşte.

Oxitocina, implicată în apariţia iubirii materne

Neurotransmiţătorii nu influenţează numai modul în care ne simţim, ci şi reacţiile de natură fizică. Un exemplu este oxitocina, o proteină produsă în creier, dar şi în ovare şi în testicule. Această substanţă stimulează secreţia de lapte în cazul femeilor care alăptează, dar şi contracţiile din timpul naşterii, ducând în acelaşi timp la apariţia sentimentului matern.

Adrenalina ne face să acţionăm instinctiv

Ai o stare permanentă de oboseală? Este posibil să ai un nivel scăzut de adrenalină, un neurotransmiţător esenţial în reglarea atenţiei. Dacă un nivel scăzut duce la oboseală, secreţia în exces poate cauza tulburări de somn şi stări de anxietate. În situaţii riscante, creierul nostru produce adrenalină în exces, ceea ce ne face să acţionăm instinctiv.

În combinaţie cu un nivel ridicat de dopamină şi de norepinefrină, adrenalina „se face vinovată” de stările prin care trecem atunci când iubim. Mai exact, dopamina creează starea de euforie, în timp ce ultimele două sunt responsabile de ritmul alert al inimii.

Cum se formează

Neurotransmiţătorii sunt produşi în sistemul nervos central, ca răspuns la o acţiune potenţială. Se cunoaşte faptul că neuronii comunică între ei sau cu ţesuturile din organism (cum sunt cele musculare) mult mai bine prin intermediul neurotransmiţătorilor decât prin semnale electrice directe. Se cunosc trei grupe de substanţe cu rol de neurotransmiţători: aminoacizii (acidul glutamic), peptidele (vasopresina - responsabilă de apariţia afecţiunii) şi monoaminele (dopamina, serotonina).

Mecanism

Perioadele prelungite de stres pot produce dezechilibre la nivelul neurotransmi-ţătorilor.


Dr. Oana Camelia Neagu medic specialist neurologie:

Neurotransmiţătorii sunt substanţe produse de organism, ce realizează şi amplifică transmiterea impulsului nervos la nivelul sinapsei neuronilor. Anomaliile în sinteza neurotransmiţătorilor generează un număr mare de boli.

Neurotransmiţătorii naturali pot fi însă înlocuiţi cu unii artificiali. În boala Parkinson (unde are loc o pierdere a neuronilor care secretă dopamină) există clase întregi de medicamente ce încearcă să normalizeze nivelul dopaminei. Depresia este tratată cu substanţe care acţionează asupra nivelului serotoninei, iar boala Alzheimer, cu substanţe care cresc nivelul de acetilcolină.

Sursa:

http://www.adevarul.ro/Totul-influenteaza-substantele-actiunile-despre_0_64793525.html

Un comentariu:

  1. e bine sa-ti doresti sa nu treci prin viata degeaba a fi folositor semenilor tai intr-o lume egoista este un sacrificiu ,putini oameni se gandesc la ceilalti nevoi,greutati,boli.In spatele problemelor se afla o cauza numita \departarea de Dumnezeu\ si aici nu vorbesc de religie care il tine departe pe om de Dumnezeu ci de pierderea legaturii cu divinitatea o legatura concreta stabila in care divinitatea sa se poata implica la problemele reale si imediate ale omului cind omul reuseste sa stea de vorba cu Dumnezeu prin rugaciuni specifice animate de incredintarea ca este ascultat legatura se reface si pas cu pas lucrurile reintra in normal
    Domnul Hristos a spus sa nu ne stresam am evita o sumedenie de boli ,ci sa aduci la cunostinta Lui toate problemele iar omul sa-si faca partea

    RăspundețiȘtergere