Anais Nin: Artista intimitatii
Indragostita pasionata, Anais Nin si-a dezvaluit intimitatea cu indrazneala si profunzime in jurnalul sau. Ea a fost prima care a indraznit sa ridice voalul de pe misterele dorintei erotice feminine.
Indragostita pasionata, Anais Nin si-a dezvaluit intimitatea cu indrazneala si profunzime in jurnalul sau. Ea a fost prima care a indraznit sa ridice voalul de pe misterele dorintei erotice feminine.
In 1966, un editor new-yorkez publica primul tom din jurnalul intim al unei necunoscute in varsta de 63 de ani, cu fata de papusa japoneza. Autoarea cartii se numea Ana?s Nin. Succesul este colosal. Milioane de cititoare sunt cucerite de aceasta viata trista in dragoste si de arta. Exilata din Franta in America in urma divortului parintilor, Ana?s traieste o a doua nastere in anul 1924, cand revine in Franta cu sotul ei si se muta in mijlocul Parisului aristocrat.
Aversiunea pentru viata domestica de femeie maritata si plictisita o determina pe tanara femeie sa se refugieze in scris. Eseul ei despre D. H. Lawrence, autorul romanului „Amantul doamnei Chatterley” celebru pentru scenele „scandaloase“, o determina sa caute sa se intalneasca cu Henry Miller. Cei doi impartasesc o pasiune fecunda, intarita de experienta psihanalizei, foarte la moda in acea epoca. Anais Nin incearca prin psihanaliza sa regaseasca izvoarele inconstiente ale creatiei. Pentru aceasta il alege ca maestru-analist pe Otto Rank. De la intoarcerea in Statele Unite, toate productiile literare si mai ales jurnalele lui Anais Nin vor sta sub semnul erotismului si al inconstientului.
„Acest jurnal este legatura mea, pipa mea de opiu“, scria Anais Nin. „Este drogul si viciul meu.“ Fascinanta nevoie de creatie si de autogenerare a sinelui prin intermediul scrisului.
Eliberarea erotismului feminin
Anais Nin sarbatoreste cei 72 de ani si accepta in final publicarea volumului „Venus Erotica”. „Am decis in sfarsit sa public aceste texte erotice pentru ca ele reprezinta eforturile mele de a vorbi despre un domeniu care a fost pana de curand rezervat barbatilor”, spune ea in prefata nuvelelor scrise cu 35 de ani in urma, cand revenise la New York, in 1939. Fara sa spuna nimic despre sine, proza ei este o kamasutra despre „aventurile prietenilor”. Primita destul de rece de critica, „Venus Erotica” este receptata insa ca o invitatie senzuala si eliberatoare de catre milioane de cititoare. Incepe cucerirea unui nou teritoriu, trupesc, senzual si literar.
Expunerea intimitatii
Pentru a mentine contactul cu tatal ei, un artist boem, Anais Nin decide la 11 ani sa inceapa un jurnal intim. Scrisa in franceza, aceasta lunga scrisoare catre un absent devine un laborator interior al adolescentei exaltate. „Eu vad in scrierea unui jurnal intim comunicarea unui suflet cu el insusi in cea mai mare sinceritate.“ Odata cu „Jurnalul unei tinere casatorite”, inceput in 1930, Anais intra pe terenul confesiunilor. Inclinatii lesbiene, fantasme: ea arata lumii „continentul ei negru”. O escapada periculoasa. „Cum sa nu–i ranesc pe ceilaltii” se intreba ea. Anais Nin se va rafui chiar cu realitatea. O grafomana care marturiseste ca „minte pentru a-si stimula viata proprie”.
„A merge pe luna nu inseamna sa ajungi prea departe. Cea mai indepartata destinatie este in interiorul sufletului.”
A impaca inconstientul si creatia
„Psihanaliza poate avea putere de fatalitate.” Aceasta promisiune Anais Nin a auzit-o la o conferinta la Paris. Culpabilizandu-se pentru dorinta pe care o simtea fata de tatal ei, Anais merge la psihanalist, si nu fara neliniste. Daca isi va descifra inconstientul nu risca oare sa isi sece izvoarele jurnalului ei intimi Analiza se dovedeste scurta. Psihanalistul René Allendy claseaza cazul ei ca un banal complex Oedip, ceea ce ea considera reductionist. Dupa ce il seduce, il paraseste pentru discipolul favorit al lui Freud, Otto Rank, cu speranta de a fi mai bine inteleasa. El ii spune ca nevroza poate fi simptomul unei ambitii artistice neimplinite. De data aceasta, eliberarea se produce. Dupa 6 luni de terapie, in 1934, Anais il anunta ca vrea si ea sa devina psihanalista si il vrea pe el drept maestru. Rank o accepta ca asistenta la New York. Experinta e de scurta durata. Anais Nin se va intoarce repede catre teritorul ei preferat: ea insasi.
miercuri, 25 august 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu