Cum facem fata gandurilor negative?
De cate ori nu ne-am confruntat cu stari de anxietate, de teama, de tensiune sau pur si simpu cu stari proaste, in care nu avem chef de viata? Sau cu sentimente negative, cu sau fara o cauza plauzibila? Am fi chiar surprinsi sa vedem cat de mult din viata noastra ocupa astfel de momente in care nu suntem la cel mai inalt nivel emotional posibil.
Primul lucru care trebuie adus in discutie este faptul ca
orice lucru caruia ii dam atentie creste si devine realitatea noastra.
Daca ne concentram atentia asupra starilor proaste pe care le avem, vom ajunge sa ne simtim asa tot timpul.
Ce putem face concret pentru a alunga starile mai putin productive pe care le avem? Ce putem face pentru a dezvolta in noi abilitati care tin de o inteligenta emotionala ridicata?
• In primul rand, sa nu negam sentimentele negative pe care le avem. Sa le acceptam ca facand parte din viata, dar sa incercam sa intelegem ce se petrece cu noi pentru ca orice problema nerezolvata poate avea manifestari somatice.
Suntem oameni cu momente bune si rele. Si cu capacitatea de a invata lectii pretioase din momentele rele carora trebuie sa le facem fata.
• Sa cultivam o atitudine pozitiva. Uneori nu putem controla situatiile prin care trecem, dar putem controla ATITUDINEA cu care tratam situatia.
O idee care apare foarte des in cartile de dezvoltare personala si de inteligenta emotionala este ca viata este formata 10 % din ceea ce ni se intampla si 90% din ATITUDINEA noastra fata de ce ni se intampla.
• In orice situatie, sa fim constienti de faptul ca
gandurile sunt o forma de energie.
Gandurile negative perpetueaza starile negative iar energia noastra negativa atrage si mai multe situatii negative.
Gandurile pozitive schimba situatii.
Cand schimbam MODUL in care privim lucrurile, lucrurile pe care le privim se schimba.
• Sa cultivam gandirea nelimitata si un stil de viata bazat pe motivare si ENERGIE POZITIVA.
Uneori starile noastre proaste sunt legate de faptul ca nu putem vedea dincolo de situatia prezenta. Nu intelegem de ce ni se intampla un anumit lucru, ni se pare ca stam pe loc de foarte mult timp si viata nu se misca in nici o directie, nimic bun nu se intampla, s.a.m.d. Acestea sunt simptomele evidente ale unei gandiri limitate care nu ne poate genera decat stari proaste.
Incepe sa-ti imaginezi ce-ti doresti, viseaza, adu in prezent viata pe care doresti s-o ai.
Creeaza sentimentul ca deja ai ceea ce vrei si starea de nemultumire si iritare va disparea.
Starile noastre sunt cauzate de ganduri. Putem face un experiment pe parcursul unei zile: sa urmarim starile pe care le avem si gandurile care stau la baza lor. Intotdeauna vom observa o conexiune care nu poate fi distrusa, dar poate fi folosita in avantajul nostru:
trebuie sa gandim sanatos ca sa avem in permanenta o stare buna. Acest lucru nu se va intampla maine.
Specialistii spun ca avem in jur de 45.000 de ganduri pe zi. Ne va trebui multa rabdare sa transformam toate aceste ganduri in ganduri in intregime pozitive.
Important e ca stim ce avem de facut si sa stim astfel ca inteligenta emotionala este cheia spre o viata mai fericita si mai implinita din toate punctele de vedere.
CUVANTUL este instrumentul cel mai simplu si mai la indemana pentru a ne face viata mai frumoasa. Cum vorbesti cu tine insuti si cu ceilalti sunt doua aspecte care iti determina viitorul in mare masura. Discutia pozitiva cu tine insuti este unul din cele mai importante lucruri pe care il poti face pentru viata ta.
Simplul fapt de a-ti spune “Multumesc” de fiecare data cand ai reusit ceva sau de a repeta de pana la 30 de ori pe zi afirmatia “Ma plac!” iti poate schimba radical modul in care te privesti pe tine insuti si iti privesti viata.
Exista studii, carti de dezvoltare personala si programare neuro-lingvistica (NLP) care demonstreaza ca pana si sanatatea noastra fizica poate fi influentata de cuvinte.
“Mesajele ascunse din apa” a japonezului Masaru Emoto subliniaza acest aspect al influentei cuvantului asupra corpului uman.
Experimentele sale demonstreaza ca apa distilata, pusa in sticlute cu etichete avand diferite cuvinte scrise, cristalizeaza in diferite forme din ce in ce mai frumoase in functie de ceea ce reprezinta cuvantul.
Cele mai frumoase cristale s-au format sub influenta cuvantului “Multumesc” sau “Te iubesc”, la fel cum cele mai diforme rezultate au reiesit in urma folosirii unor cuvinte cu incarcatura negativa.
Si pentru ca suntem 70% APA, cuvantul are o influenta majora si asupra corpului uman.
Exista, de asemenea, testimoniale ale unor oameni obisnuiti care au trecut prin experiente neobisnuite.
Filmul “Secretul” prezinta la un moment dat o femeie care, fiind diagnosticata cu cancer la san, a ales sa nu faca chimioterapie ci sa urmeze o terapie proprie, prin repetarea unor afirmatii pozitive, printre care : “Multumesc pentru vindecare.” Se pare ca boala a disparut definitiv intr-o perioada de trei luni de zile.
Vazand toate aceste rezultate extraordinare, ne mai indoim oare de puterea cuvantului de a rezolva orice problema?Ne mai indoim de puterea afirmatiilor pozitive? De la o mica neintelegere cu un copil rebel pana la o relatie in pragul distrugerii cu un sot neglijat, cuvantul are forta sa miste muntii. Nu numai dialogul cu noi insine poate fi modificat, ci si modul in care intram in relatie cu ceilalti.
Cuvintele care sustin, care ridica, care dau curaj, care deschid usi, cuvintele blande – acestea sunt o forta pe care o detinem cu totii. Cu ele putem darama ziduri si cladi poduri. A vorbi intotdeauna de bine despre oricine (si a tacea atunci cand nu ai nimic pozitiv de spus) este un prag de evolutie pentru fiecare individ in parte. Intreaga lume ar fi un loc mai bun daca am invata sa vorbim mai mult despre ceea ce este bine si nu despre ceea ce este rau si daca am invata cateva principii de inteligenta emotionala pe care sa le punem in practica.
Putine lucruri sunt mai puternice in aceasta lume decat un imbold pozitiv, un zambet, un cuvant optimist si plin de speranta, decat a cauta si a gasi lucuri bune in oameni pentru ca apoi sa le comunici ce ai gasit. Sau de a gasi motive de lauda, de a hrani visuri si a sustine.
Intreaga noastra viata se poate metamorfoza daca intelegem forta cuvintelor pozitive folosite in permanenta si importanta pe care o au cuvintele in dezvoltarea personala. Deci, cine are de spus ceva de bine?
sursa: http://www.aimee.ro/Dezvoltare-personala/Inteligenta-emotionala/cum-facem-fata-gandurilor-negative.html
marți, 23 februarie 2010
ATITUDINEA 90%
Etichete:
atitudine,
dezvoltare personala,
incredere,
negativism,
pozitivism,
speranta
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu