vineri, 4 decembrie 2009

Tu ai zambit azi?

Incepem brusc, cu un exercitiu de vizualizare: tu in clasa intai, aveai un singur metru si un dinte lipsa. Ai zambit. Teoretic, as putea sa inchei acest articol aici. Pentru ca vei mai zambi de cateva ori pana la final, nu am sa o fac.

Afirmam in primul articol despre optimism ca acesta se invata prin practica. Comporta-te intr-un mod optimist si vei fi optimist. Articolul asta e cu si despre zambet. Zambeste (mai mult) si vei fi optimist.

Zambetul e comunicarea, comunicarea e un instinct…
Zambetul este un instinct – a zambi nu presupune un efort pentru noi. Unii cercetatori se jura ca si fetusii zambesc cand aud vocea mamei iar bebelusii nascuti orbi incep sa reactioneze la vocea mamei prin zambet in jurul varstei de doua luni.

Zambetul este un instinct pentru ca a evoluat dintr-un alt instinct, acela al avertizarii dusmanului ca a intrat unde nu trebuia, adica pe teritoriul tau. Felinele, canidele si primatele isi avertizeaza dusmanii sa o ia la sanatoasa dezgolindu-si dintii. Probabil ca prin evolutia inspre bine si (mai) aratos a danturii, am inceput si noi sa zambim, inlocuind sensul de avertizare cu cel de chemare.

Zambetul este o parte grozav de importanta a comunicarii. Acest truism a fost pus aici special pentru tine, ca sa zambesti. Pe scari, in lift sau pe culoare, ii zambesti vecinului sau colegului inca de dinainte de a-l saluta. Prietenii sau membrii unei familii isi zambesc si, fara a schimba vreun cuvant, stiu in ce stare de spirit se afla celalalt. Zambetul poate inlocui pe termen scurt comunicarea verbala.

) si – doua tipuri de zambet.
Poti zambi de nevoie si pentru ca situatia o impune. Iti contracti muschii din jurul buzelor, un alt muschi iti va trage in sus colturile gurii si… gata. I se mai spune si zambet Pan Am (o companie aeriana americana). Este un semn de amabilitate si curtoazie sociala. Va fi repetat in exact aceeasi forma pentru inca o mie de persoane. Un zambet Pan Am se observa, se simte si nici nu da prea bine in poze.

Al doilea tip de zambet e zambetul Duchenne (numit astfel dupa neurologul francez din secolul al XIX-lea care a descoperit cum lucreaza muschii fetei pentru a-l forma) – miscarea de sus plus ochii semi-deschisi, pielea se increteste in jurul lor, colturile sprancenelor coboara putin. In cazuri de extrema incantare, capul se lasa putin pe spate.

Zambetul Duchenne
Este irezistibil. Nu poate fi dictat de creier, ca zambetul Pan Am, de aceea este o expresie a unei stari profunde si sincere de bine, de multumire, de fericire.

Este contagios. Foarte rar se intampla ca atunci cand zambesti unei persoane sa nu ti se raspunda cu un zambet cel putin la fel de larg. Explicatia e simpla: zambetul e un semn de acceptare si apreciere. Zambetul vine deci in intampinarea unor nevoi umane cruciale.

Se aude. Creierul nostru preia si prelucreaza mesaje subliminale din felul in care suna vocea cuiva. Tocmai pentru ca zambetul se simte in voce, secretarelor si agentilor care fac vanzari prin telefon li se recomanda sa zambeasca inainte sa ridice receptorul. Probabil stii pe cineva pe care parca il vezi zambind in timp ce vorbeste cu tine la telefon. Zambetul, ai observat, face vocea mai calda si creaza o senzatie de apropiere.

Nu poate fi ascuns. Daca incerci in mod constient sa-ti reprimi zambetul, inchizand gura, ochii te vor trada ca esti fericit in acea clipa.

(Doar) cateva utilizari ale zambetului
•Binedispune. Pe tine si pe cei din jur. Am aratat mai sus de ce.
•Gandesti mai bine. Psihologul Paul Ekman a descoperit legatura dintre zambetul Duchenne si o activitate sporita a lobilor cortexului prefrontal, resedinta memoriei functionale. Adica o sa gandesti mai clar si mai creativ, gasind tot felul de solutii.
•Scurtcircuitezi starile de tristete si ingrijorare. Practic, te inveselesti singur. Explicatia este ca zambetul si fratele mai mare, rasul, stimuleaza zone ale creierului care elibereaza endorfine. Incearca sa te gandesti la lucruri triste in timp ce zambesti, daca nu crezi. O sa vezi, e imposibil.
•Atrage. Prieteni, si-mai-mult-decat-prieteni… Cand zambesti esti mult mai atragator decat cu o expresie serioasa. Ti se modifica trasaturile, pari mai abordabil si apare stralucirea aceea in ochi…
•Obtii timp de gandire. Pana calculeaza interlocutorul sinusul si cotangenta motivelor pentru care ai putea zambi…
De cate ori ai zambit citind acest articol? Stii ce face un liliac intr-un cuptor cu microunde? Ei bine, surprinzator, dar asculta muzica.

Iar optimistii zambesc de cel putin sapte ori pe zi.
sursa: http://www.empower.ro/gandire-pozitiva/optimism-lectia-2-zambetul-larg/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu