marți, 8 decembrie 2009

Barbatii dominanti - mai atragatori?

Manifestarea unui comportament dominant si puterea de atractie a barbatului asupra unei femei.

Caracterul dominant si importanta sa in evaluarea barbatului de catre femeie constituie un factor care poate explica efectul anumitor variabile in procesul de seductie.

Organizarea ierarhica este prezentata in toate grupurile umane. La primate, pozitia dominanta implica o probabilitate mai mare de transmitere a genelor, mai ales la masculi. Tot la primate, femelele trebuie sa isi dedice timpul si energia puilor, asta insemnand ca nu pot avea multi pui, fapt ce implica cautarea unui partener adecvat. Masculii sunt mai putini atenti la acest aspect, deoarece ei vor sa aibe cat mai multe ocazii de a-si transmite genele, implicandu-se in mica masura. In general femelele sunt atrase de masculi dominanti. Prin urmare, acestia au mai multe sanse de reproducere. La barbati, asteptarile cu privire la rolul fiecarui gen arata tocmai disocierea sexelor. Cercetarile arata ca dominarea, competitia si capacitatea de conducere sunt trasaturi masculine, in timp ce capacitatea redusa de dominare este considerata o trasatura feminina. Se stie ca barbatii pasivi si femeile agresive sunt evaluati negativ. In acord cu aceasta teorie a rolurilor, putem presupune ca barbatii dominanti sunt perceputi ca fiind mult mai atragatori pentru femei.
Pentru a verifica acest lucru, Sadalla, Kenrick si Vershure au efectuat mai multe experimente ce arata impactul acestei trasaturi in evaluarea barbatului.

La primul test, barbatii si femeile au vizionat un film mut cu doi protagonisti de acelasi sex ( barbati sau femei), dintre care unul manifesta comportamnete cu caracter dominant. Subiectii trebuiau sa-i observe pe cei doi si sa-i evalueze cu ajutorul a 17 perechi de adjective bipolare (atrgator/neatragator din punct de vedere sexual, dorinta de a-l avea/de a nu-l avea ca partener, apropiat/distant).
Rezultatele arata ca atractia sexuala pentru barbatul dominant este ridicata, comparativ cu cea fata de barbatul mai putin dominant, in timp ce in cazul femeilor nu exista vreo diferenta de perceptie a acestui aspect, fie ca este dominanta sau nu. Se observa ca o femeie care poate fi dominanta este preferata ca partenera, in timp ce un barbat dominant este ales pentru o relatie durabila.

Cercetari complementare au confirmat aceste rezultate, chiard aca barbatul este prezentat pe caseta video, prezentare insotita de un text care il descrie si de rezultatele unui presupus test referitor la comportamentul sau dominator…Atunci cand evaluarea este facuta de femei, barbatul dominant este evaluat ca exercitand o mai mare atractie.

Concluzie :

Capacitatea de dominare influenteaza atractivitatea sexuala a barbatului, dar nu are nici un impact asupra atractivitatii sexuale a femeii. Pentru cercetatori, aceste rezultate sunt compatibile cu teoria evolutiei si modelul animal, unde se observa ca dominanta potenteaza atractia masculilor, dar o influenteaza negativ pe cea a femelelor. Inca o data, regasim ceva din logica naturii in evaluarile noastre


sursa:http://www.e-psiho.ro/un-barbat-dominant-este-mai-dorit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu